stadin-slangilla-keikat-helsinki
Laulaja Anna E. Karvosen johtama ryhmä esittää harvemmin kuultuja kansanlauluja stadin slangilla Musiikkitalon Black Box -salissa 18. maaliskuuta. Konsertti on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Soivan Akatemian konserttisarjaa.

Riimillistä kansanlaulua on tallennettu runsaasti ympäri Suomen, mutta Helsingissä vanhempi slangiasuinen, 1900-luvun alkupuolella elänyt suullinen kansanlauluperinne on jäänyt lähes täysin tallentamatta. Perimätieto sekä arkistojen löydökset kuitenkin vahvistavat, että kansanlaulun määritelmän täyttäviä lauluja on esitetty slangiksi aikoinaan myös Helsingissä. Konsertissa kuullaan, millaisia kansanlauluja stadin slangilla on esitetty ennen ja jälkeen toisen maailmansodan, ja mitä niille tapahtui uuden sukupolven käsittelyssä.

– Slangiasuisia lauluja löytyy runsaastikin, mutta ne ovat lähinnä sävellettyjä ja usein slanginnettuja jostakin yleisimmin tunnetusta sävellyksestä. Jälkipolville muutamia säilyneitä kansanlauluja kuitenkin on, kuten esimerkiksi ”Oi mutsi mutsi” -laulu. ”Oi mutsi mutsi” on alunperin arkkiveisumelodia, jota on suomessa laulettu nimellä ”On äiti vanha”. Vasta Tuomari Nurmio teki kappaleen tunnetuksi nykypolville omalla sävelmällään, selvitystyötä arkistoissa tehnyt solisti Anna E. Karvonen kertoo.

Työryhmä on säveltänyt osaan vanhoista teksteistä uudet melodiat niiltä osin kuin melodiat ovat jo kadonneet, sekä sanoittanut lisäsäkeistöjä ja täysin uusia rekilauluja slangiksi. Lisäksi työryhmä tilasi rap-artisti Palefacelta ja muusikko Milla Viljamaalta yhden erityisen rekilaulun kunnianosoitukseksi vanhoille katujen miehille, vanhoille starboille.

– Meitä kiinnostaa, mitä Punavuoressa, Puu-Vallilassa ja Kalliossa aikoinaan laulettiin. Millaisia uusia slangiasuisia lauluja voisimme tehdä kunnioittaen Stadin menneitä sukupolvia? Millaisia slangiksi esitettyjä lauluja voimme pitää nykyajan kansanlauluina? Näistä lähtökohdista työstämme visualisoidun konserttimme, jossa urbaanit kansanlaulut soivat, Karvonen kertoo.

Stadin kadonneet styget
Ke 18.3.2015 klo 19.00
Black Box, Musiikkitalo
Liput: 17,50/11,50/6,50 € (Lippupalvelu), 15/10/5 € (Musiikkitalon lipunmyynti).

Työryhmä:
Anna E. Karvonen, laulu
Roope Aarnio, kielisoittimet
Antti Kujanpää, kosketinsoittimet
Tuomas Skopa, basso
Tuomas Timonen, rummut
Ina Niemelä, valo- ja visuaalinen suunnittelu
Antti Tarvainen ja Paleface, uudet kansanlaulutekstit

Tapahtumapaikan kotisivut Musiikkitalo