Don Quijote -baletti

Suomen Kansallisbaletin 2015 ohjelmistoon palasi vauhdikas balettiklassikko Don Quijote.

Alun perin Marius Petipan luoma koreografia Ludvig Minkuksen musiikkiin pohjautuu Miguel de Cervantesin espanjalaiskylään sijoittuvaan romaaniin 1600-luvulta. Romaanin keskeiset henkilöt Don Quijote ja Sancho Panza ovat mukana baletin kehyskertomuksessa, kun teoksen keskiöön ovat nousseet nuoret rakastavaiset Kitri ja Basilio.

Petipan koreografia on saanut uutta tulista espanjalaistunnelmaa maailmankuulun ranskalaiskoreografin Patrice Bartin käsissä unohtamatta kuitenkaan teokseen perinteisesti kuuluvia elementtejä, kuten kolmannen näytöksen upeita variaatioita ja kaksintansseja. Espanjalaisten tanssien Fandangon ja Boleron sommittelusta on vastannut kastanjettimestari ja flamencotaituri José de Udaeta . Patrice Bartin Don Quijote sai ensi-iltansa Kansallisbaletissa 1995.

Don Quijoten päärooleissa Kitrinä tanssii tällä kaudella Edita Raušerová , Eun-Ji Ha , Desislava Stoeva ja Maria Baranova , Basiliona Frans Valkama , Michal Krčmář ja Sergio Torrado , Mercedeksenä Petia Ilieva , Tiina Myllymäki ja Daria Makhateli sekä Espadana Samuli Poutanen , Sergei Popov , Tuukka Piitulainen ja Nicholas Ziegler . Don Quijoten roolissa nähdään Ville Mäki ja Thibault Monnier , Sancho Panzana Antti Keinänen , Ilja Bolotov , Frans Valkama ja Nikolas Koskivirta . Orkesteria johtaa Aivo Välja .

Patrice Bart – Ludvig Minkus: Don Quijote
Esitykset 21.3., 26.3., 27.3., 28.3., 8.4. ja 10.4. klo 19 sekä 24.1. klo 14
Teosesittelyt 28.3. ja 8.4. klo 18.15

Tapahtuman kotisivut

http://www.ooppera.fi/ohjelmisto/don_quijote/2608