imatran-valtionhotelliImatran Valtionhotelli juhlii 110-vuotista historiaansa loka-marraskuun vaihteessa. Imatrankosken kuohujen kupeessa sijaitseva hotelli oli aikanaan kuninkaallisten ja hienostovieraiden suosiossa.

Valtionhotelli on ollut ensimmäinen matkailun ykköskohde Suomessa, ja se on edelleen yksi kansallisaarteistamme. Tänä päivänä Rantasipi Imatran Valtionhotellissa yöpyvistä matkailijoista noin puolet on suomalaisia ja puolet kansainvälisiä matkailijoita.

Imatra nousi ensimmäisen kerran matkailumaineeseen vuonna 1772, kun keisarinna Katariina Suuri vieraili koskimaisemissa ja ihastui niihin. 1800-luvun lopulla Imatrasta tuli Suomen suosituin matkailukohde, jonne matkustettiin enimmäkseen Venäjältä. Vierailijat olivat arvovaltaista väkeä: keisarillinen Pietarin ylimystö, korkeat diplomaatit, upseerit ja suuret taiteilijat viihtyivät Imatralla.

Ennen nykyistä Valtionhotellia paikalla on ollut useita majataloja, joista ensimmäinen avattiin jo vuonna 1846. Hollituvaksi kutsuttu rakennus oli Suomen ensimmäinen matkailuhotelli. Vaatimattoman majatalon jälkeen paikalle avattiin 1871 oikea hotelli, sveitsiläistyylinen puutalo. Puuhotellin rinnalle rakennettiin toinen vuonna 1893, ja se sai nimekseen Hotel Cascade. Molemmat hotellit tuhoutuivat tulipalossa: Hotel Cascade avajaisiaan seuranneena vuonna ja vanhempi hotelli vuonna 1901. Tulipalojen jälkeen Suomen Senaatti antoi käskyn rakentaa seuraava hotelli kivestä.

Nykyinen, vuonna 1903 valmistunut hotelli nimettiin aluksi Grand Hotel Cascadeksi viereisen Imatrankosken mukaan, mutta nimi vaihtui hyvin pian Imatran Valtionhotelliksi. Arkkitehti Usko Nyströmin suunnittelema rakennus on Pohjoismaiden ainoa hotelliksi rakennettu linna. Hotellissa on ollut alusta asti keskuslämmitys, juokseva vesi ja sähkövalaistus, eli kaikki sen ajan mukavuudet vaativille vieraille.

Sota-aikoina Valtionhotelli on ollut myös muussa kuin majoituskäytössä. Esimerkiksi vuonna 1917 hotelli toimi sotilassairaalana, toisessa maailmansodassa Kannaksen armeijan tukikohtana ja jatkosodassa päämajan sotilashallinto-keskuksena.

Puolet yöpyjistä ulkomaalaisia

Restelin Rantasipi-ketjuun Imatran Valtionhotelli liittyi vuonna 2005. Ennen toiminnan käynnistämistä Rantasipi-ketjussa hotellia kunnostettiin yli 3 miljoonalla eurolla. Hotelli palvelee niin kokous- ja kongressiasiakkaita kuin vapaa-ajan matkailijoitakin muun muassa korkealuokkaisella hyvinvointikylpylällä ja erilaisilla ohjelmapalveluilla.

Rantasipi Imatran Valtionhotellissa yöpyvistä matkustajista noin puolet on ulkomaalaisia. Hotelli kiinnostaa erityisesti venäläisiä matkustajia läheisen sijaintinsa vuoksi, ja koska hotellin historia liittyy oleellisesti venäläisiin ylhäisövieraisiin. Upea linna, hyvä ruoka sekä luonto koskineen vetoavat myös matkailijoihin. Venäläisiä matkailijoita odotetaan etenkin vuoden vaihteessa, jolloin he suuntaavat Suomeen lomalle uuden vuoden viettoon.