tuoppi-heineken

Hyvän tuopillisen saa laskettua vain käsihanalla – näin tunnistat laadukkaan oluen

Suomalaiset pitävät hyvästä oluesta ja meillä myös valmistetaan laadukkaita panimotuotteita. Oluen laatuun vaikuttaa kuitenkin oluen itsensä lisäksi myös se, miten tuopillinen tarjoillaan.

Kylmää, vaahtokerroksen peittämää ja merkkilasista tarjoiltua – tällaista pitäisi laadukkaan oluen olla. Paahteisilla terasseilla muovituoppien ääressä todellisuus on kuitenkin usein toista.

– Koko olutkokemus lähtee palvelusta ja päättyy siihen, miten olut on laskettu lasiin. Suomalaiset kuluttajat eivät aina osaa vaatia tai edes odottaa laadukkaita tuopillisia, toteaa ravintolakanavan johtaja Seppo Salkoharju Hartwallilta.

Laadukkaan tuopillisen rakentamisen perustana ovat ammattitaitoinen palvelu ja oikeanlaiset välineet. Vaikka monissa ravintoloissa olut lasketaankin tuoppiin nappia painamalla, laadukkaan tuopillisen saa laskettua vain käsikäyttöisellä hanalla hyvällä paineella.

– Käsikäyttöisellä hanalla oluen pinnalle saadaan myös oikeaoppinen vaahtokerros, joka on lagerissa kahden sormen ja alessa yhden sormen paksuinen. Vaahtoa pitäisi laskea reilusti yli ja tasoittaa sitten vaahtokammalla, jotta kitkerä maku kuohuu lasista ensimmäisenä pois. Vaahto suojaa oluen makua ja on myös kaunis katsella, neuvoo hanaoluiden laatupäällikkö Valentina Costanza Hartwallilta.

Laadukas olut tarjoillaan ehdottomasti puhtaasta lasisesta tuopista, ei koskaan muovisesta. Lasin muoto valikoituu oluttyypin mukaan ja lasin kyljessä on olutmerkin logo. Lasi lasketaan pöydälle lasinalusen päälle.

Laatuohjelmalla viestiä eteenpäin

Hartwall on jo pitkään tehnyt työtä laadukkaan hanaoluen eteen. Laatutyö jatkuu, sillä Hartwall on tuomassa Suomeen Heinekenin ainutlaatuisen viiden askeleen laatuohjelman, jolla halutaan taata asiakkaille paras mahdollinen olutelämys ravintoloissa. Käytännössä valitut ravintolat koulutetaan oikeaoppisen tuopin laskemiseen ja ne sitoutuvat panostamaan laatuun.

– Laatuohjelman tavoitteena on parantaa ravintola-asiakkaiden kokemusta oluttarjoilusta niin, että he voivat pyytää ja saada laadukkaampia tuoppeja. Haluamme myös nostaa oluen arvostusta ja kannustaa asiakkaita juomaan maltillisemmin, mutta laadukkaammin, tiivistää hanaoluiden laatupäällikkö Valentina Costanza Hartwallilta.

Laadulla on suora vaikutus ravintolan arvostukseen ja myyntiin, sillä laatuohjelman aloittamisen odotetaan nostavan ravintolan hanamyyntiä keskimäärin kuusi prosenttia.

Näin tunnistat laadukkaan tuopillisen

–        Ravintolahenkilökunnalta saa ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua.

–        Olut lasketaan puhtaaseen merkkilasiin käsikäyttöisestä hanasta.

–        Oluen pinnalle jää kerros vaahtoa suojaamaan oluen aromeita. Ylimääräiset, lasin reunan yli valuvat vaahdot pyyhkäistään vaahtokammalla pois.

–        Olutlasi tarjoillaan pöytään aina lasinalusen päälle.

–        Olut on kylmää ja maistuu tuoreelta, raikkaalta ja aromikkaalta.