Michelin tähditti suomalaisravintoloista helsinkiläiset Askin, Demon, Olon, sekä uutukaisina Oran sekä Grönin. Bib Gourmand -merkinnät napsahtivat Boulevard Socialille, Emolle, Farangille, Gaijinille ja uutena Jordille. Muualle Suomeen ei tähtiä tippunut, mutta toisaalta tuskinpa Michelin-ukkojen askellus on sisämaahan saakka yltänytkään.

Michelin Guide Nordic Countries 2018 julkistettiin 19. helmikuuta lehdistötilaisuudessa Kööpenhaminan kaupungintalossa. Tähden saanut Grön on suoranaisessa voittoputkessa, sillä ravintola valittiin taannoin myös Vuoden ravintolaksi Suomen Gastronomien Seuran toimesta. Myös ovensa viime vuonna sulkenutta tähtiravintola Chef & Sommelieria luotsanneen Sasu Laukkosen Ora voidaan katsoa uudeksi tähtiravintolaksi.

Michelinin pohjoismaisessa tähtiperheessä on nyt kaikkiaan 64 ravintolaa. Pohjoismaista ilonpitoa aiheuttaa uusi kolmen tähden ravintola, Frantzén Tukholmassa.

– Björn Frantzénilla on ainutlaatuinen visio pohjoismaisesta keittiöstä. Hän yhdistelee suurenmoisen hienoja raaka-aineita verrattomin kulinaarisin taidoin. Björn Frantzén tarjoaa ylevän gastronomisen elämyksen, joka on todellakin matkan arvoinen, Guide Michelinin kansainvälinen johtaja Michael Ellis toteaa.

Uusia yhden tähden ravintoloita on seitsemän: Tanskassa Me|Mu Vejlessä ja Jordnær Gentoftessa, Ruotsissa SAV Malmössä sekä Aloë ja Agrikultur Tukholmassa. Suomessa ravintola Grön Helsingissä pääsi tähtikaartiin yhdessä aikaisemmin Chef & Sommelierina toimineen Oran kanssa. Norjassa Galt täydentää Oslon tähtiravintoloiden listaa.

Michelin Guide Nordic Countries kertoo listaavansa ravintoloita niin bisnesmatkailijoille kuin turisteille ja suosittelee kussakin hintakategoriassa laadukkaita, luotettavia ravintoloita ja hotelleja. Oppaan vuoden 2018 laitoksessa listataan ensimmäisinä tähtiravintolat, sitten Bib Gourmand -symbolin saaneet ja niiden jälkeen uudella, hyvää ruokaa ilmaisevalla Plate- eli lautassymbolilla varustetut ravintolat.

Bib Gourmand on Michelinin myöntämä symboli ja ilmaisee ravintolan tasaisen hyvää laatua ja hinta-laatusuhdetta. Tänä vuonna uusia Bib-symboleita jaettiin Pohjoismaihin seitsemän. Kolme niistä menee Tukholmaan ravintoloille Kagges, Shibumi ja Bar Agrikultur ja yksi Göteborgiin ravintolalle Project. Helsingissä Jord saa Bib-symbolin ja Kööpenhaminassa PMY ja Musling Bistro. Pohjoismaissa on nyt yhteensä 37 Bib Gourmand -ravintolaa.

Michelin Guide Nordic Countries 2018 -sovellus on Pohjoismaissa ilmaiseksi ladattavissa pian julkistuksen jälkeen ja kirjana opas tulee lähipäivinä myyntiin hyvin varustettuihin kirjakauppoihin.

Lista kokonaisuudessaan: Michelin Guide Nordic Countries 2018