Bocuse d´Or-tukholma

Kansainvälinen kokkikilpailu Tukholmassa 7.-8.5.2014

Matti Jämsén edustaa Suomea kansainvälisessä kokkikilpailussa Tukholmassa, Kuvat: Manne Stenros
Matti Jämsén edustaa Suomea kansainvälisessä kokkikilpailussa Tukholmassa, Kuvat: Manne Stenros

Euroopan parhaat kokit saapuvat Tukholmaan edustamaan maataan kokkien EM-kilpailussa eli Bocuse d’Or Euroopan osakilpailussa. Tukholman messukeskuksessa GastroNord- ja Vinnordic-ruoka- ja juomamessujen yhteydessä.

Vinkki! Muista varmistaa hotellimajoitus

Bocuse d’Or Euroopan osakilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa Ruotsissa. Tukholmalle ominaiset piirteet luovana gastronomiakaupunkina ovat valinnan takana.Tukholmaan kokoontuu eri puolilta maailmaa monia lahjakkuuksia, jotka yhdistävät gastronomiaa muihin luoviin taidemuotoihin kuten muotiin, musiikkiin ja muotoiluun.

– Tukholman valitseminen maailman arvostetuimman ruoanvalmistuskilpailun pitopaikaksi on osoitus siitä, että Tukholmasta on tullut merkittävä ruokakaupunki. Bocuse d’Or houkuttelee paikalle matkailijoita ja tulevia sijoittajia sekä vahvistaa kuvaa Tukholmasta luovana gastronomisena kohteena, toteaa Tukholman pormestari Sten Nordin.

Kisa mitalisijoista on kovempaa kuin koskaan aikaisemmin, sillä Bocouse d´Or kilpailuun osallistuu ennätysmäärä jo toista kertaa mukana olevia kokkeja. Suomen, Norjan, Ruotsin sekä Englannin kokit ovat aikaisemmin sijoittuneet kärjen tuntumaan kilpailussa. 20 maata kisaavat Tukholman osakilpailussa ja näistä 12 parasta joukkuetta jatkaa Bocouse d´Or finaaliin Lyoniin.

Ruotsalaisia pääraaka-aineita

Kilpailijoiden on valmistettava 5 tunnin ja 35 minuutin kuluessa kalaruokalaji ja liharuokalaji 12 hengelle. Bocuse d’Or määrää liha- ja kalaruoan pääraaka-aineet, ja ne hankitaan suoraan ruotsalaisilta tuottajilta. Ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa kaikki pääraaka-aineet hankitaan siitä maasta, jossa karsintakilpailu järjestetään. Kalaraaka-aineina on seitiä, ostereita Grebbestadista ja sinisimpukoita Mollösundista. Nordsjöfisk AB toimittaa nämä kaikki Ruotsin länsirannikolta. Liha on Gotlannista peräisin olevaa ruotsalaista porsasta, ja sen toimittaa Svenskt Kött. Kymmenen maan kilpailijat mittelevät ensimmäisen päivän ja jatkavat kisaa seuraavana päivänä.

Kuhunkin joukkueeseen kuuluu kokki, assistentti, valmentaja, puheenjohtaja ja manageri. Ruotsia edustaa Tommy Myllymäki ja Suomea Matti Jämsén.

– Toivotamme kaikki kilpailijat, heidän joukkueensa ja tukijansa tervetulleiksi Tukholman Bocuse d’Or -kilpailuun. Tavoitteenamme on järjestää gastronominen juhla, jonka keskipisteenä on kokki. Tämä on upea tilaisuus esitellä ainutlaatuisia ruotsalaisia raaka-aineita, iloitsee Bocuse d´Or Euroopan kunniapuheenjohtaja Mathias Dahlgren.

Kilpailevat maat sekä kandidaatit ovat :

Belgia: Peter Aesaert, Warande Bxl

Bulgaria: Peter Petrov Plamenov, CultGourmet

Tanska: Kenneth hansen, Svinklöv Badehotel

Viro: Dimitri Haljuko, Restaurant Cru OY

Suomi: Matti Jämsen, G.W. Sundmans

Islanti: Sigurdur Helgason, Restaurant Grillid Radissonblu Hotel

Alankomaat: Jan Smink, Kwartier Noord

Norja: Örjan Johannessen, Bekkjarvik Gjestgiveri

Venäjä: Igor Sus, Restaurant Rafinad

Espanja: Alberto Moreno, Gruo D.H Gastro

Iso-Britannia, Adam Bennett, The Cross in Kenilworth

Ruotsi: Tommy Myllymäki, Restaurang Sjön

Turkki: Curcan Gulmez, Four Seasons Hotel Sultanahmet Istanbul

Näiden maiden joukkueet eivät vielä ole varmistuneet: Itävalta, Unkari, Saksa, Sveitsi, Luxenburg, Italia sekä Ranska.

 Vinkki! Muista varmistaa hotellimajoitus