Hans Välimäki, kuva: Jarno Jussila

Ravintola Penélopen kainaloon Yliopistonkadulle avautuu matalan kynnyksen cocktail-baari. Bardem on intiimi ja rento kuppila, josta saa hanaolutta, cocktaileja sekä pientä purtavaa. Paikan erikoisuutena ovat cocktail-menut sekä erityinen tiskin alta tilattava vintage-cocktailien lista, joka pitää sisällään jo lähes unohdettuja erikoisuuksia.

Marraskuussa 2019 ravintola Penélopen kulman taa Yliopistonkadulle aukeaa 40-asiakaspaikkainen baari nimeltä Bardem. Arto Rastaan ja Hans Välimäen Penélope avasi ovensa Mikonkadulla vuosi sitten marraskuussa. Nyt tuli aika laajentaa toimintaa.

”Bardemin idea on pyrkiä rikkomaan jo ehkä hieman rasittavaksikin käynyttä kaavaa, jossa henkilökunta kertoo juurta jaksaen kaiken, mitä juomien sekoittamisesta tietää. Haluttiin tehdä asia aivan päinvastoin. Miljöö ja foorumi ovat baari, mutta samalla haluttiin tehdä jatkumo ravintola Penélopelle. Kuka tahansa on tervetullut. Panostamme laatuun ja hinnat ovat hyvinkin maltillisia. Myös savukoneet on tilattu”, Välimäki virnuilee.

Cocktaileilla on alusta saakka ollut tärkeä rooli Penélopessa, ravintolan baarimestari Miikka Geitel on luonut Penélopelle koko joukon ainutlaatuisia drinkkejä, joista suosituimpia ovat jalopenolla höystetty talon tulisen raikas nimikkodinrkki ’Penélope’ sekä ginipohjainen ’Kind of Edible -drink’, jossa yhdistyvät inkiväärin ja mintun raikas liitto.

”Bardemia varten annettiin Miikalle sellaiset ohjeet, että jokaisen juoman täytyy lähteä likipitäen valon nopeudella, maistua loistavalta sekä tietty näyttää uskomattomalta. Käytettiin keskustelun pohjina viime kesäistä suursuosikkia Penélopen jäätelömäistä drinkkiä ’Zolaria’, joka oli rakennettu kuten S-kirjaimella alkava esikuvansa, mutta sillä erotuksella, että kyseessä oli ihan tyylipuhdas K-18 luokituksen saava aikuisten jäätelö, joka löytyi drinkkilistaltamme”, Arto Rastas paljastaa.

”Hauskinta koko Bardem-operaatiossa on toistaiseksi ollut se, että mitään rajoja ei ole kukaan asettanut. On sanottu vaan, että kaasu pohjaan ja pidä se siellä”, Geitel jatkaa.

’Kind of Edible -drink’, kuva: Jarno Jussila

Bardemin listalta tulee löytymään laaja valikoima erilaisia cocktaileja sekä juomasekoituksia joukossaan luonnollisesti klassikot, aiemmin mainitut vintage-drinkit, vähä-alkoholiset raikkaat cocktailit sekä tietysti kokonaan alkoholittomat mocktailit. Juomat jaotellaan menussa alkoholien, mutta myös raikkauden mukaan siten, että niistä on mahdollisimman helppo valita oma suosikkinsa.

Luvassa on paitsi uusia makuja, myös uudenlaisia lähestymistapoja cocktailien valmistukseen ja tarjoiluun. ”Varsinaiseen mixolog-kikkailuun emme aio lähteä, vaan haluamme mennä tuote ja laatu edellä siten, että ne ovat kuitenkin mahdollisimman tunnistettavia ja esillä. Eräs erikoisuus tulee olemaan muovipussista tarjottava piña colada”, Geitel naurahtaa.

Toisena Bardemin erikoisuutena tulevat olemaan räätälöidyt cocktail-menut ruokalistan tyylisesti rakennettuna. Kevyemmästä drinkistä jatketaan matkaa hieman tummempien makujen kautta sähäkän vaikuttavaan päätökseen.

Lisäksi mielenkiintoisena erikoisuutena Bardemissa ovat vintage-drinkit, joiden pohjana käytetään ainoastaan vanhoja alkoholijuomia.

”Parisen vuotta sitten vieraillessani Lontossa Savoy-hotellin American barissa huomasin tarjolla olevan vintage-drinkkejä. Tilasin, ihastuin ja tajusin, ettei niitä ole vielä tarjolla Suomessa. Sen lisäksi, että ne maistuvat todella hyviltä, niin niissä on myös historiaa. Ajatelkaapa, että eräskin drinkki sisältää Remy Louis XIII-konjakkia, jonka nuorin tisle on tällä hetkellä 50 vuotta vanhaa. Ainostaan hieman vanhempaa kuin Hans, mutta paljon parempaa ja vetreämpää”, Geitel virnistää.

Juomien sekoitusten perustana olevat siirapit ja infuusiot tehdään Bardemissa itse, mehut puristellaan päivittäin tuoreista hedelmistä. Bardem toimii kuten ravintola – kaikki on tuoretta, maukasta ja raikasta.

Juomatuotteiden lisäksi Bardemissa tarjoillaan myös tapas-annoksia kuten sardiineita tomaattikastikkeessa piparjuurella maustettuna, suolakurkkuja korealaisittain korianterin ja yuzu-hunajan kera tarjottuna tai togarashilla maustettuja paahdettuja maa-artisokkia ja pikkelöityä mustaa retikkaa ”sweet n’ sour.