– Matka on ollut mieletön. Tästä tehdään vaan parempaa, joka päivä vähän kovempaa, totesi Toni Kostian (vas.) kiitospuheessaan ja kiitti henkilökuntaa yhdessä Lauri Kähkösen (oik.) kanssa.

Viisi Tähteä -media on julkaissut kuuden vuoden tauon jälkeen jälleen listan Suomen ravintolaparhaimmistosta. Lujasti odotetun 50 Parasta -listan ravintoloista peräti 24 kappaletta on Helsingin ulkopuolelta, ilahduttavan moni vasta nyt ruokakaupunkina selkeään maineeseen nousseesta Porvoosta (3kpl). Turku teki tiukkaa nousua (7kpl) ja Tampere säilytti asemansa (5kpl). Kärki löytyi kuitenkin Helsingistä: 1. Grön, 2. Olo ja 3. Bas Bas.

Tämänhetkiset kuumimmat ravintolatuulet ovat robustia, rouheaa ja rentoa bistrotouhua. Fine dining -kärki on taittunut brutaalihkon ruoan väännössä. Nyt pärjätään rennolla mutta hyvällä palvelulla mainosta mausta tinkimättä. Peräti 24 kappaletta 50 Parasta -listan ravintoloista on Helsingin ulkopuolelta, vaikka kärkikaarti löytyikin pääosin pääkaupunkiseudulta.

– Rentous on uusi musta. Aikaisempina vuosina fine dining on määrittänyt automaattisesti sijoituksen listan arvostetuimpien ravintoloiden joukkoon. Mutta nyt esimerkiksi kärkiviisikossa on kolme ravintolaa, joita määrittävät muut ominaisuudet kuin perinteinen Michelin-taso. Silti ruoan parhaasta mahdollisesta mausta ei tingitä, mutta ruoka ja ravintolan ilmapiiri ovat rentoja, Viisi Tähteä -verkkomedian päätoimittaja Eeropekka Rislakki perustelee.

Rislakin mukaan Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa talous on ollut eri paria Suomeen verrattuna. Siksi tiemme on eriytynyt omaksi ravintolakulttuuriksi, jota voi kutsua termillä brutaali bistro. Listalla brutaaliutta piisaa.

– Syynä on bistroutumisen jatkuminen lähes 10 vuoden taloudellisen taantuman takia sekä verokäytännön heikennys edustuskulujen osalta, mikä puolestaan on iskenyt ravintoloiden kunnianhimoisimpaan kärkeen. Tämä selittää sen, miksi Suomessa on vähän Michelin-tähtiä: jos ei ole maksavia asiakkaita, ei ole resursseja ylläpitää tähtiin yltävää koneistoa.

50 Parasta Ravintolaa -rankkaus alakategorioineen perustuu valtakunnallisen ammattilaisraadin äänestykseen, jossa näkemyksensä maan parhaista ravintoloista antavat ja paremmuusjärjestykseen rankkaavat niin ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholialan toimijat kuin ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaisetkin.

Listauksen lisäksi ravintoloita on nostettu esille alakategorioissa, kuten Paras ruoka, Paras viinilista ja Paras tunnelma.

Uudistetun listauksen yhdessä Viisi tähteä -julkaisun kanssa on toteuttanut Food Camp Finland.
50 Parasta 2018 -lista
1. Grön, Helsinki
2. Olo, Helsinki
3. Bas Bas, Helsinki
4. Finnjävel, Helsinki
5. Vinkkeli, Helsinki
6. Kaskis, Turku
7. Ask, Helsinki
8. Demo, Helsinki
9. Savoy, Helsinki
10. Ora, Helsinki
11. Palace, Helsinki
12. Chapter, Helsinki
13. Lyon, Helsinki
14. C, Tampere
15. Mami, Turku
16. Juuri, Helsinki
17. Ravinteli Bertha, Tampere
18. Emo, Helsinki
19. Ravinteli Huber, Tampere
20. Shelter, Helsinki
21. Bistro O Mat, Kirkkonummi
22. Mikko Utter
23. Bistro Sinne, Porvoo
24. Nokka, Helsinki
25. Sicapelle, Porvoo
26. Fabrik, Helsinki
27. Tintå, Turku
28. Muru, Helsinki
29. Ostroferia, Oulu
30. Kuurna, Helsinki
31. Meat District, Porvoo
32. Aito, Helsinki
33. Kakolanruusu, Turku
34. Spis, Helsinki
35. Sky Ounasvaara, Rovaniemi
36. Wino, Helsinki
37. Ludu, Turku
38. Linnankrouvi, Mustio
39. Tertin kartano, Mikkeli
40. Kuori, Turku
41. Bas Bas & Staff Wine Bar
42. Wener, Helsinki
43. Roux, Lahti
44. 4 Vuodenaikaa, Tampere
45. Storage, Turku
46. Ravintola Hugo, Oulu
47 Gastro Cafe Kallio, Helsinki
48. Gastropub Tuulensuu, Tampere
49. Yes, Yes, Yes, Helsinki
50. Local Bistro, Joensuu

Ensijulkaisu 15.1.2018