timjami jenny artkoski kohokohdat
Timjamin pirteän palveluvastaava Jenny Artkosken taikakaulin heiluu luomua koulun väelle ja muillekin leipoen. – Olemme täällä läsnä ja tavattavissa. Oppilailta tuleekin se paras ja suorin palaute!

Tuskinpa mikään muu ruoka puhuttaa niin paljon kuin kouluruoka. Resurssit sen valmistamiseen ovat usein hyvin rajalliset, mutta silti sentit pitäisi saada riittämään ravitsevaan annokseen jokaisen oppilasvatsan kohdalla. Maustakin purnataan toisinaan. Kaiken keskustelun takana kouluravintoloiden ja keskuskeittiöiden kokit venyvät ja paukkuvat pieniin ihmeisiin. Timjamissa komeasti jopa luomuisiin.

Tampereen steinerkoulun oppilasravintola Timjamin henkilökunta tekee poikkeuksellisen laadukkaita hyvän mielen ja hyvän hinta-laatusuhteen ihmeitä. Raaka-aineet ovat luomua aina kun suinkin mahdollista ja ruoka on huolella itse valmistettua. Sitä käyvät syömässä ja ostamassa mukaan ulkopuolisetkin. Se kertoo jo paljon. Lisäksi oppilaille välittyy arvostus ruokaa ja ruokakulttuuria kohtaan hyvin poikkeuksellisella ja kiitellyn hyvänmakuisella tavalla.

timjami kahvila kohokohdatTimjami ravintoloineen ja kahviloineen on osuuskunnan ylläpitämä. Jäseninä on niin opettajia, oppilaitten vanhempia kuin ravintolan henkilökuntaakin. Organisaatio on matala ja keskusteluyhteys jatkuva. Timjami ja koulu ovatkin kuin pieni kyläyhteisö, jonka jäsenet soittavat hyvin yhteen. Kokonaisuus toimii niin mainiosti, että Timjamin mallia käydään ihastelemassa ja opiksi ottamassa niin läheltä kuin kauempaakin.

– Meillä on järjestetty täällä kansainvälisiäkin osuustoimintaseminaareja, joihin kaukaisimmat kävijät ovat tulleet Israelista saakka toimintaamme ihmettelemään, että näinkin voi tehdä, toimitusjohtaja ja emäntä Merja Jokiniemi kertoo.

Jokiniemi konsultoi mielellään kaikkia luomusta tai osuustoimintamallisen oppilasravintolan perustamisesta kiinnostuneita. Timjami onkin monellakin saralla todellinen edelläkävijä Suomessa. Muualla Pohjoismaissa, kuten Ruotsissa ja Tanskassa on jo hyvin pitkälti luovuttu keskuskeittiöistä ja siirrytty uudestaan koulujen yhteydessä toimiviin ravintoloihin. Myös luomua käytetään julkisella sektorilla runsaasti.

– Itselleni merkitsee todella paljon se, että työllistämme tässä 7 ihmistä. Tietenkin meidän todella korkea omavalmistusasteemme ja vilkas kahviotoimintamme edellyttääkin sitä, mutta kuitenkin. Tärkeintä on silti tietenkin se, että lapset syövät laadukasta ja puhdasta ruokaa.

timjami ruoka kohokohdat

– Meidän keskimääräinen päiväkohtainen raaka-ainekulumme on noin 1,40e per annos. Yhtenä päivänä saattaa olla luomukyyttöä ja toisena puuroa. Useinhan luomuruokakeskustelussa vedetään juuri hinta esiin, mutta täytyy muistaa, että ruokalistasuunnittelu on kokonaisuus. En pidä siitä, että keskustelu torpataan heti hintakysymykseen vaivautumatta miettimään asiaa tarkemmin. Ja kun puhutaan kuitenkin vain muutamista senteistä.

Luomumittari kertoo ruoan luomuasteen joka päivä.Timjamin päämääränä on alusta asti ollut valmistaa puhdasta ruokaa, jolla on korkea luomu- ja omavalmistusaste. Ravintola pompahti jo aloittaessaan suoraan ammattikeittiöiden Portaat Luomuun -ohjelman viidennelle portaalle ja viime maaliskuussa suihkaisi viimein tavoittelemalleen korkeimmalle tähtiportaalle, jolla komeilee tällä hetkellä 16 keittiötä.

Oppilaitoskeittiöistä ainoastaan Snellman-korkeakoulu on Timjamin lisäksi tähtiportaalla. Päiväkoteja siellä on useampiakin, ruokaravintoloita kolme, mutta toisaalta pienten yksiköiden onkin helpompaa yltää suureen luomuasteeseen. Sekä koulun, päiväkodin että mm. paikallisten yritysten lounastarpeisiin päivittäin yli 600 annoksella vastaava Timjami tarvitsee suhteellisen suuria eriä raaka-aineita, joten myös sopivia luomutuottajia on haasteellista löytää. Jokiniemi kutsuu sitä salapoliisityöksi, jonka tuloksia kontakteineen hän jakaa mielellään muillekin, jotta ala kasvaisi.

– Luomualan muna-kana -ongelma on vaikea. Karkeasti sanottuna ajatellaan, että emme tuota, koska kukaan ei osta. Ja keittiöt taas eivät osta, koska kukaan ei tuota, Jokiniemi harmittelee.

Ammattikeittiöissä luomun käytön hintaa suurempana esteenä tällä hetkellä onkin saatavuus, erityisesti lihan ja kasvisten kohdalla. Jos tarjonta lisääntyisi, myös hintaero tavanomaisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin pienenisi jonkin verran. Samalla ala kehittyisi, kasvaisi ja työllistäisi enemmän. Puhumattakaan siitä, että syötäisiin laadukasta ja puhdasta, tuotannoltaan jäljitettävissä olevaa ja ympäristön sekä eläinten hyvinvoinnin huomioivaa ruokaa. Kuten Timjamissa.

Vaikka eletään tiukkoja taloudellisia aikoja, on ihmisiä toisaalta alkanut entistä enemmän onneksi myös kiinnostaa, minkälaista ruokaa he ja heidän lapsensa syövät.

– Luomuruoka on mainittu useasti merkittäväksi syyksi myös koko tähän kouluun tulemiselle, Tampereen steinerkoulun viestintä- ja markkinointisuunnittelija Emmi Marttinen paljastaa.

KOTISIVU

Lue myös: Oppilasravintola Timjamilla on kunnianhimoinen missio: tarjota itse tehtyä, puhdasta ja hyvää ruokaa

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

– Timjami sijaitsee Tampereen Muotialassa osoitteessa Muotialantie 79 Tampereen steinerkoulun yhteydessä.

– Timjami on kaikille avoin lounas-, oppilas- ja tilausravintola sekä kahvila. Avoinna klo 10–15(suljettu klo 13–13.30). Lounasaika klo 11–13.

– Luomulla tarkoitetaan luonnonmukaista kasvatusta, valvottua ja sovittuihin tuotantomenetelmiin sitoutunutta kasvinviljelyä, kotieläintuotantoa sekä elintarvikkeiden jalostusta.

– Portaat Luomuun on vapaaehtoinen ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa ammattikeittiöitä lisäämään luomutuotteiden käyttöä osana kestävän kehityksen mukaista toimintaa.

timjami emmi marttinen jenny artkoski merja jokiniemi kohokohdat