Kerrosloosit ovat näyttävä ja korkean tilan kekseliäästi hyödyntävä sisustusratkaisu, jonka toteutumiseen ei alunperin moni uskonut. Ravintoloitsija Antti Kokko luotti kuitenkin visionsa kelpoisuuteen ja lopputulos on kaikkien tähyttävissä.

Aleksanterinkadulta rakennuksen purkamisen vuoksi muuttanut Kumma on viimein löytänyt ja luonut itselleen uuden, upean kodin. Sisuksissa on tuttuja kummallisia elementtejä, mutta tyylillisesti paikka on päräytetty suorilta kymmenenteen potenssiin niin kierrätysemmein kuin uusimmin videotekniikoin. Kaikille Kummaa kiivaasti kaivanneille tiedoksi, että rytmikäs ja ruokaisa illanviettomeno jatkuu nyt velmusti Hallituskadulla. Paikka paikoin kahdessa loosikerroksessa.

TOIMITUKSEN VINKKI! Katso avajaistarjoukset ravintolan lahjakorteissa

Enemmän hanoja, enemmän musiikkia, enemmän eriskummallisesti ja viimeistellysti sisustettua tilaa seurustella ja hämmästellä.

Kumman ideanikkari ja ravintoloitsija Antti Kokko tunnustaa fiilisten olevan nyt katossa – ja kattohan on korkealla, noin 4,5 metrin korkeudessa. Tila onkin kaikkinensa hyödynnetty kekseliäästi, monitasoisesti ja kummallisuuksia välttelemättä.

– Prosessi oli kumma ja hullu, kuten aina. Halusimme siirtää tänne ensimmäisen Kumman lämpimän olohuonemaisuuden ja urbaanin meinigin, mutta maalata uuden tilan valkoiselle kanvaasille myös muita kuvioita ja ihmeteltävää, Kokko summaa.

Antti Kokon (oik.) Kumma on muovautunut tiimityöllä. Sisustuspuolen monitoiminaisena on häärännyt Satu Palojärvi. Ääni- ja valotekniikasta vastaa Jiri Viljanmaa.

Veikeitä kerroslooseja Kokko pyöritteli päässään pitkään. Idea sykähti itämään korona-ajan meemistä, jossa japanilaisen pikkuravintolan asiakkaat istuvat omissa loosilokeroissaan ”eristyksissä”.

– Rakastuin siihen kuvaan ja nerokkaaseen ideaan välittömästi! Sehän on ihan huikean näköinen ratkaisu ja säästää vieläpä tilaa. Moni epäili, etten onnistuisi sen toteuttamisessa. Itse asiassa melkein kaikki. Mutta rakas vaimoni kannusti, että nyt teet vaan tasan tarkkaan oman pääsi mukaan ja vedät homman läpi.

– Sitten ajattelin, että jos se kerran on pystytty tekemään Japanissa, niin miksen pystyisi tekemään sitä täällä Suomessa, hymyilee Kokko.

Niin hymyili palotarkastajakin tovin loosiratkaisua tuijoteltuaan ja näytti tanakasti rakennetulle kokonaisuudelle vihreää valoa.

Musiikki on aina ollut Kumman homma. DJ-iltoja on luvassa nytkin, itse asiassa yhä enenevässä määrin. Tasokkaan DJ:pyörityksen ohella Kumma säväyttää erittäin taidokkaasti luodulla ääni- ja valotekniikalla, jonka avulla valot saadaan elämään musiikin tahtiin. Touhuun sisältyy myös upea, kirjaimellisesti ennennäkemätön videoseinä, jossa yksittäinen kala uiskentelee vinksin vonksin limittäin aseteltujen näyttöjen läpi. Näytöt ovat kierrätyskeskuksesta, mutta tekniikka kasattu ympäri maailmaa tilattujen osien ja ulkomaisten ohjelmisto-osaajien avustuksella, kuten muukin messevä valomeininki. Tilan valo- ja äänivelhona on toiminut Doriksen ja Kumman DJ:näkin tunnettu Jiri Viljanmaa.

– Suurin haaste tässä projektissa on ollut juuri näyttöseinän tekninen toteutus. Tällaista ei ole kierrätysnäytöistä ennen tehty, Viljanmaa toteaa lopputuloksesta innostuneena ja kiittelee Kokon tarjoamaa tilaisuutta ideoida ja luoda yhdessä uutta.

Kumman kahdeksasta hanasta kuusi on pyhitetty vaihtuville oluille, kertoo Sami Kulmala. ”Hanatynnyri” on muuten vanhan Kumman DJ-kopin pohja.

Uusi Kumma on selvästi enemmän illanvietto- ja seurustelupainotteinen. Ruokaa löytyy toki edelleen, mutta listaa on terävöitetty selkeästi katuruokakuvioiseksi.

– Maailman katukeittiöt ovat se punainen lanka. Teemme suosituimmista katuruoka-annoksista omia versioitamme. Olemme menneet esimerkiksi Koreaan, Kiinaan ja Etelä-Amerikkaan, Kokko luettelee.

Joitain suosittuja Kumma-annoksia komeilee listalla edelleen, joten esimerkiksi hittiannos Kebarbapapaan hullaantuneet voivat hengähtää helpotuksesta.

Annokset tilataan ja maksetaan tiskillä, jolloin mukaansa voi jo heti napata valitsemansa ruokajuoman ja siirtyä pöytään odottelemaan syötäväisen paikalle porhaltamista.

Koska Kumma yhdistää katuruoan ja klubimaisen musan ynnä illanvieton, tulee paikan lajityypiksi sommiteltua gastroclubia. Sellaistahan Tampereella ei olekaan. Muutenkin tuntuu siltä, että uusi Kumma täyttää nyt sen tyhjiön, jonka vanha Kumma ovien sulkeuduttua kaupunkiin jätti.

– Ja me haluamme täyttää sen nyt paljon isommin kuin viime kerralla, Kokko komppaa.

Kumma Bar & Street Kitchen, Hallituskatu 14