Tuhton suklaakakkua, suklaamoussea ja hasselpähkinäjäätelöä sisältävä jälkiruoka-annos on vegaaninen hyvyys.

Ravintola Tuhto on laittanut tulille asiakkaidensa rakastamia raaka-aineita ja tuonut uudistuneelle listalleen niin karitsaa kuin järvikalaakin monessa muodossa. Kotimaista, tietenkin. Annoksissa maistuu myös kattopuutarhan yrttisato sekä omien mehiläisten tuottama hunaja.

Tampere-talon kattopuutarhan mehiläiset ahkeroivat hunajaa viime kesän aikana hiukan alle parikymmentä kiloa. Aikaisemmin hunajaa on hyödynnetty muihinkin tarkoituksiin, mutta tänä vuonna koko hunajamäärä saatiin valjastettua keittiökäyttöön. Hunajan ohella kattopuutarhan makuja on löytyy Tuhton lautasilta myös yrttien muodossa.

– Esimerkiksi karitsa-annoksessa on parhaillaan kattopuutarhan tuoreita yrttejä. Olemme myös kuivanneet niitä talven varalle, keittiömestari Kalle Laakso kertoo.

Karitsa on ollut Tuhtossa alusta asti tykätty annostuttu. Tällä kertaa päkätti päätyi listalle mehevän ylikypsän potkan muodossa mukanaan maa-artisokkapyreetä, paahdettua fenkolia sekä viikunakastiketta. Ja tietenkin niitä yrttejä.

Kovasti kiitellyltä ja asiakkaiden toivomalta kalalautaselta löytyy kylmäsavustettua haukea ja mätiä, mustikalla graavattua siikaa, savustettua taimenta, pikkelöityä fenkolia ja punasipulia sekä tilli-piimäkastiketta.

Tuhton kalalautasella komeilee eväkästä jos jonkinlaista ja monessakin muodossa. On kylmäsavustettua haukea ja mätiä, mustikalla graavattua siikaa sekä savustettua taimenta. Annosta saa kahdessa eri koossa, joten se taipuu pienempänä esimerkiksi alkupalaksi yhdelle tai suurempana jaettavaksi kahdelle. Jo heti alkuun kovasti kiitellystä kalalautasesta tuli toive suoraan Tuhton asiakkailta.

– He toivoivat listallemme annosta, jolta löytyisi valikoima erilaisia maisteltavia. Päädyimme toiveiden mukaisesti kalalautaseen. Sen voi tilata itselleen kevyeen nälkään tai halutessaan jakaa vaikka kahdestaan alkupalaksi. Siitä on tullut heti todella paljon hyvää palautetta, paljastaa vuoropäällikkö Essi Piira.

Essi Piira on Tuhton vuoropäällikkö ja salitaituri.

Vorschmack on tehnyt paluun annosvalikoimaan. Laaksolla on kyseisen slaaviherkun valmistukseen vahva ote venäläisravintola Laternan ajoilta.

– Itse pidän tärkeänä sitä, että karitsa maistuu kunnolla. Meillä 70 prosenttia annoksen lihasta on karitsaa. Sillin maku taas ei saa olla läpitunkeva, eli sitä käytellään maltillisesti, kuvailee Laakso.

Riimipeuraa, mustaherukkavinaigretteä ja hapatettua kermaa.

Tuhton à la carten antimista on koostettu myös erilaisia menukokonaisuuksia, jotka tekevät illastuksesta erityisen helppoa. Annosten valikoinnin sijaan kun voi keskittyä suuremmin seurusteluun. Ja Tuhtossahan pääsee nauttimaan pitkän menun myös vegaanisena. Lounaan noutopöydässäkin on nyt vegaaninen vaihtoehto aikaisemman lautastarjoilun sijaan, mikä on ilahduttanut Tuhton vieraita kovasti.

– Vegaanisella ruoalla on kova kysyntä. Aikaisemmin vegaaninen lounas on tullut meillä lautastarjoiltuna, mutta nyt olemme siirtäneet sen noutopöytään. Olemme saaneet vegaaniasiakkailta siitä paljon kiitosta. Vegaanisen ruoan kokonaismenekki on myös kasvanut entisestään. Nyt valtaosa lounastajista kokeilee sitä ainakin kerran, kertoo Laakso tyytyväisenä.

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy