Tiiman Aikavastaava Tero Räisänen sheikkaa aitojen makujen cocktaileja salakapakan ajattomassa tai pikemminkin moniaikaisessa tunnelmassa. Oluthanoja ei puhdasverisen cocktailbaarin tiskiltä löydy. Muovipillitkin ovat pannassa.

Satakunnankadun tuntumassa tapahtuu jotain salaperäistä. Kieltolain piinaama kansa on saanut mystisen salakapakan nautittavakseen ja taiturimaisia aitojen makujen juomasekoituksia siemailtavakseen.

Vanhan kellokaupan ovi ei ole auki, mutta se ei ole lukossakaan. Astun sisään hiukan hämyisään tilaan, jossa kymmenet aikaraudat tikittävät kaikki eri aikaa. Baaritiskin takaa Aikavastaava viittilöi minua luokseen tarjoten cocktailia, joka saa kellot seisahtumaan ja ajan pysähtymään. Tai jatkumaan jossain aivan muissa sfääreissä yhdessä myyttisen Samuel H.G. Kaivolan kanssa.

Big Fish eli tuoretta limeä, Aperolia, Havanna Clubin 3-vuotiasta vaaleaa rommia, tuoretta vesimelonimehua ja inkivääri-sitruunaruohosiirappia.

– Tiima on aikamatkustusta. Meidän tarinamme tässä kellokaupassa alkaa siitä, kun veljessota loppuu ja kieltolaki alkaa, Aikavastaava ja baarimestari Tero Räisänen paljastaa.

Mikä päiväkirjamerkintöjen muotoon kirjoitetun juomalistan tarinasta sitten on totta ja mikä ei? Varmaa on ainakin se, että paikalla on muinoin oikeasti toiminut vanha kellokauppa.

Parhaillaan mystisissä tiloissa toimiva salakapakka Tiima tarjoilee laadukasta 12:n eri cocktailin listaa. Siis yhden juoman kutakin kellotaulun numeroa kohden. Juomasekoituksia on klassikoista kokeilevampiin cocktaileihin: on Mint Julep, Negroni, Thyme After Thyme, Bloody Marty, Big Fish…

Alalla 10 vuotta toiminut Räisänen on seurannut hyvillään viime vuosien cocktailien uudistunutta tulemista ja baarimestarien paluuta aitojen juomien alkujuurille. Niin sanottuja kuolleita cocktaileita on kaiveltu esiin, on ryhdytty tekemään itse likööreitä sekä bittereitä ja unohdettu kaikki valmissiirapit. Yhden yhtään valmissiirappia tahi muutakaan teollista tuotetta ei Tiimankaan tiskiltä löydy. Pyreet ovat omaa käsialaa, samoin löytyy itse uutettuja tiukkoja juomia.

– Teemme kaiken mahdollisimman pitkälle aivan itse. Meillä on kuitenkin tässä todella hyvä keittiö taustalla. Ainut asia, mikä tulee meille valmiina, on 100-prosenttinen agavesiirappi. Sitä kun en voi itse puristella, koska minulla ei kasva agaveja takapihallani, Räisänen kuvailee hymyillen.

Yökerhotaustan ja kisojen myötä aikanaan cocktaileihin syventynyt mies on viimemmäksi vaikuttanut Australiassa oppia sekä kokemuksia ammentamassa. Tampereella hän on työskennellyt mm. Minibaarissa ja Helsingissä BW-ravintoloissa.

– Saimme Minibaarissa kaupungin cocktailkulttuuria kohotettua, mutta tuntui siltä, että työ täällä jäi kesken. Siksi halusin palata, vaikka sain Helsingistä työtarjouksia. Tampere on ollut nyt noin vuoden täysin ilman täysveristä cocktailbaaria, vaikka hyviä hörppyjä saakin monesta paikasta, kuten esimerkiksi Living Roomista ja Masusta. Haluan Tiiman myötä tuoda New Yorkia ja Lontoota tähän kaupunkiin.

Onneksi Räisänen on saatu sisustukseltaan kutkuttavien aikakerrostumien Tiimaa hallinnoimaan. Tunnelma on täydellinen ja maailman seiniä kauemmas ulkopuolelle sulkeva. Ja vaikka kellot tikittävät, aika pysähtyy. Eikä sillä oikeastaan ole väliä.

– Paitsi pilkun saapuessa, sillä anniskeluviranomaiset eivät tule asiassa vastaan. Vaikka olemme salakapakka, niin kyllä meillä täällä luvat ovat ihan kunnossa, Räisänen virnistää.

Tiiman ovi on lukitsemattomana ke-to klo 17-01, pe-la 16-02 ja kerran kuukaudessa myös sunnuntaina. Tiloissa ei muuten toivota kuvattavan kuin korkeintaan yksityiskohtia, sillä salaisuudet on tehty säilytettäviksi – tai ainakin vain hiljaa kaverin korvaan supatettaviksi.

TIIMA

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy