Noin 10 vuotta sitten luotu Telakkaburger on tilatuin Telakan annoksista. Burgereita on ilmestynyt listalle vuosien varrella muitakin: hauki- ja halloumiburger sekä quarn-pihvinen vegaaninen burgerversio.

Tampereen omaperäisimpään ravintolakärkeen kuuluva Telakka on boheemi ja persoonallinen aitoine tekemisen meininkeineen. Ravintolan vehreän terassikeitaan suojissa viihtyykin noileasti laatujuomien ohella myös käsityönä valmistuvan annostarjonnan äärellä. Kuten messevän maineen saaneen Telakkaburgerin tai halloumisalaatin.

Vuosikymmeniä toimineella ravintolalla on monia klassikkoannoksia, mutta Telakkaburger on niistä ehkä eeppisin. Keittiömestari Jussi Oksala ei ensin oikeastaan edes halunnut kehitellä sitä.

– Vajaa 10 vuotta sitten gourmet-burgerit alkoivat tulla muotiin. Olin silloin Kaupin metsässä kävelemässä ja sanoin itselleni, että nyt on sitten vissiin lähettävä tähän juttuun mukaan. Ranskalaisen koulun käyneenä kokkina en ollut mitenkään kovin innostunut asiasta, Oksala paljastaa.

Oksala kuitenkin otti haasteen vastaan ja alkoi kehittää täydellistä Telakkaburgeria säntillisellä tarkkuudella. Kaikki lähti sämpylästä, jonka koostumusta, kuohkeutta, kokoa, painoa ja tietenkin makua mietittiin ankarasti.

– Paikallinen leipomo valmisti meille lopulta reseptimme mukaan aivan omanlaisen sämpylän grahamjauhoista. Mukana oli myös auringonkukansiemeniä.

Ja samalla reseptillä sämpylät valmistuvat edelleen. Samoilla kuvioilla mennään myös pihvin suhteen.

– Emme halunneet käyttää rasvaista jauhelihaa, vaan päätimme valmistaa pihvin vähärasvaisesta jauhetusta naudanpaistista. Rasva burgeriin tulee siis pekonista, ei pihvistä. Ja pihvitaikinan resepti on tietenkin oma, salainen ja aivan erilainen kuin muilla, myhäilee Oksala.

Majoneesit burgereiden sisuksiin surrutetaan tietenkin omassa keittiössä, kuten basilika-aiolikin. Lisukerintamalta taas löytyy maalaisranskalaisia ja bataattitikkuja sekä paahdettuja kasviksia.

Burgereita on pulpahdellut listalle vuosien varrella enemmänkin. Etenkin Näsijärvestä nousevaa haukea hyödyntävä haukiburger on kovan kysynnän haukkailtava. Myös halloumiburger ja tyystin vegaaninen quarn-pihvinen hampurilainen valikoimasta löytyy.

Halloumisalaatti on yksi kysytyimmistä klassikoista. Vaikka sitä ei listalta löytyisikään, on annos kuitenkin mahdollista tilata. Moinen kertoo Telakan tunteista kanta-asiakkaitaan kohtaan.

Burgerin ohella myös halloumisalaatti on sellainen kestosuosikki, jota kysytään alituiseen, vaikkei sitä listalla olisikaan.

– Olen pyrkinyt lyhentämään listaa, mutta jotkut annokset vaan ovat sellaisia, että niitä kysytään vielä kymmenen vuoden jälkeenkin.

Halloumisalaattia kiidätetäänkin Telakan keittiöstä, jos asiakas hoksaa sen perään kysellä. Halloumia kun löytyy talosta aina listan halloumiburgerin vuoksi. Joitain muita klassikkotoiveita voikin olla vaikeaa toteuttaa. Yhteen sellaiseen keittiö on kuitenkin varautunut, kun tutun seurueen pöytävaraus kilahtaa kalenteriin.

– Eräs naisporukka on sellainen, että heille on luvattu, että he saavat täällä aina fetajuustosalaatin. Kyllähän niitä klassikkoannoksia aina syömään tulevat kanta-asiakkaat ovat se tämän homman tärkein asia, Oksala summaa hymyillen.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Artikkeli on julkaistu alkuperin elokuussa 2019.