Sitko on Jukka Salmisen suosikkipizzaravintola Tampereella. Kiitosta saa intohimoinen suhtautuminen pizzanvalmistukseen, kuten esimerkiksi taikinan kyllin pitkään nostatusaikaan. – Huolella valmistettuna pizza ei todellakaan ole mitään pikaruokaa, naurahtaa Salminen.

Pääammatikseen valokuvauksen kertova Jukka Salminen on herkästi innostuvainen moniosaaja. Hän on taitajamiehiä niin musiikin soittamisen kuin tekemisenkin saralla. Viime vuosina taas rakkaus pizzan syömiseen on saanut rinnalleen palon pizzan valmistamiseen. Nyt Salminen vetää letkeitä pizzanvalmistuskursseja ja paljastaa kotona kokattavan laatupizzan salat Ooni-tuoreessa kirjassaan.

Salminen syttyi pizzanvalmistukselle opiskellessaan valokuvausta Lontoossa. Hänen opiskelukaverikseen osui Kristian Tapaninaho, varsin vihkiytynyt pizzojen kotikokkaaja, joka kehitteli maailmanmaineikkaan Ooni-pizzauuninsa alun perin pystyäkseen valmistamaan kotonaan täydellistä pizzaa.

Jukka Salmisen pizzateoksen päältä saattaa löytyä vaikkapa orvokkeja. Kuva: Jukka Salminen

– Silloin aloin kiinnostua itsekin pizzasta enemmän. Siihen saakka se oli ollut vain ruokaa muiden joukossa, vaikka olenkin innokas kotikokkaaja. Innostus lähti ennen kaikkea laitteesta, sillä Ooni mahdollisti ravintolalaatuisen pizzan valmistamisen. Se vaan on niin hemmetin kuuma uuni! Salminen myhäilee.

Aiheesta innostunut Salminen suuntasi Skotlantiin Oonille töihin kuvaajan ominaisuudessa. Muutama sata pizzaakin siinä tuli kuitenkin pyöräyteltyä ja luottamus omaan pizzaosaamiseen kasvoi.

– Aloin näyttää kotona kavereilleni, kuinka pizzaa tehdään. Sitten alkoi tulla muiltakin kyselyitä, että tulisitko meillekin opettamaan.

Nykyään Salminen on pop up -ravintoloitakin pyörittänyt pizzayrittäjä ja Ooni maailmanlaajuinen nousukiidossa oleva menestystuote, joka on saanut lukemattomat kotikokkaajat hehkumaan pizzanpaistopalosta kilpaa uuniensa kanssa.

Touhussa auttaa myös Salminen, sillä hänet voi tilata Ooneineen opettamaan pizzanvalmistusta esimerkiksi kokkausmieliselle kaveriporukalle tai tyky-päivän ohjelmanumeroksi. Kyseessä on lunki ja ruokaisa kokkaussessio, jossa tittelit tipahtavat leppoisan yhdessä touhuilun tieltä.

– Pizzanvalmistus on loppujen lopuksi aika helposti opeteltavissa, joten kynnys kokeilemiseen on senkin puolesta matala, Salminen kuvailee.

Valmistuksen ainakin näennäisen mutkattomuuden lisäksi pizzassa häntä eniten viehättää sosiaalisuus.

– Tykkään valmistaa pizzaa niin, että tehdään yhdessä pizza kerrallaan ja syödään sliceja, jolloin kaikki pääsevät maistelemaan monia erilaisia pizzoja. Höpötellään, maistellaan, juodaan viiniä ja bisseä.

– Se on muutenkin aika terapeuttista touhua ihan taikinan valmistamisesta alkaen. Kun teet käsin sen taikinan, josta tulee hyvä pizza, josta tulee hyvä ilta. Enpä kyllä mitään parempaa osaa keksiä, tuumaa Salminen.

Parempaa pizzaa kotona on Jukka Salmisen opas oivallisen pizzan valmistamiseen kotona. Kuva: Jukka Salminen

Marraskuussa ilmestyneen Parempaa pizzaa kotona -kirjan opein hyvän pizzapohjan pystyykin omin kätösin työstämään, täyttämään ja ihan tavallisella kotiuunilla myös paistamaan.

Vaikka Salminen arvostaakin hyvää kotona operoitua pizzaa, on ravintolapizzailu tietenkin oma lajinsa niin omanlaisine pizzataikinoineen, palveluineen kuin miljöineenkin. Esimerkiksi Sitkossa valmistetaan haapanjuuripizzaa. Taikinajuuri on pizzaan antaumuksella suhtautuvan ja pizzakulttuuriin perehtyneen ravintoloitsija Henri Saleniuksen käsialaa.

– Sitko on suosikkipaikkani, sillä täällä pizzaan ja sen raaka-aineisiin suhtaudutaan intohimolla. Jaan samoja ajatuksia Henrin kanssa ruoasta ja ruoan tarjoamisesta ihmisille. Täällä esimerkiksi nostatetaan taikinaa kolmisen päivää. Huolella valmistettuna pizza ei todellakaan ole mitään pikaruokaa, naurahtaa Salminen.

Säntillisin touhuosuus on pizzassa onkin taikinan teko, joka on tärkeää kotonakin operoida oikeista raaka-aineista gramman tarkkuudella. Päällysteet voi sitten fiilistellä oman maun mukaan. Salminen toteaakin pizzataikinan tekemisen olevan tiedettä ja päällystämisen taidetta. Kunnon kanvaasi antaa laatupohjan niin klassisille kuin moderneillekin siveltimenvedoille.

Sitko, Näsilinnankatu 22

PSSST! Sitko X Slicemonger -tapahtuma Sitkossa perjantaina 26.11. Uunissa paistuu Parempaa pizzaa kotona -opuksen reseptin mukaan valmistettua Pottupizzaa. Jukka Salminen kirjoineen on paikalla klo 18-21.