Keittiömestari Petri Niemelä on ensimmäiseltä – ja nykyisin myös toiselta – ammatiltaan kuvataiteilija.

Lounas- ja tilausravintola Tampereen Suomalaisen Klubin keittiö on siirtynyt taidetta tekevän keittiömestarin käsiin. Keittiökonkari Petri Niemelä uskoo itse tehdyn ruoan nimeen korostaen perinteisen ruoanvalmistuksen merkitystä.

Kun nuorukaisena Ruotsissa taidekoulua käynyt Niemelä palasi Suomeen, hän totesi, ettei taiteella silloin voinut itseään elättää. Miettiessään itselleen ammattia jossa viihtyisi, ponnahti kokin työ mieleen uittolaivan keittäjänä ja myöhemmin koulun keittäjä Virroilla toimineen mummon verenperintönä.

Niemelä sai töitä suoraan viimeisestä harjoittelupaikastaan Hotelli Rosendahlista, eikä hänen sen jälkeen ole tarvinnut töitä kysellä. Eero Mäkelää oppi-isänään pitävä mies hääri sittemmin mm. Michelin-tähden saaneessa Georgessa ja pyörähteli keittämässä myös ulkomailla, Italiassa, Espanjassa, Englannissa…

Fine dining -kentältä Niemelä poistui välillä melkein kahdeksi vuosikymmeneksi uppoutuakseen täysillä taiteen tekemiseen – vain palatakseen viime vuosina jälleen keittiöön ja tuodakseen ruoan toisen intohimonsa, maalaustaiteen, rinnalle. Veitsi hyppysissä voi myös antaa mielen levätä ja inspiraation viedä vähän toisella tapaa kuin sormet siveltimen varressa.

– Tämä on kivaa ja terapeuttista puuhaa. Gastronomiakin on toki taidetta, mutta se poikkeaa taiteen tekemisestä ja niin sanotusta korkeakulttuuritaiteesta täysin. Kuvataiteilijan työ on myös aika yksinäistä, sillä työhuoneella ei ole työkavereita toisin kuin täällä ravintolassa, Niemelä toteaa veikeästi.

Arkisin tarjolla olevan lounaan lisäksi Suomalainen Klubi toimii tuttuun tapaan myös tilausravintolana.

Teksti: Lifestyle Media Oy, Kohokohdat.fi