Isko Niittyniemi on vahvasti viskimielinen klubi-isäntä. Sorellan alakerran Cellar Clubilla erilaisia viskejä onkin tarjolla niin sellaisenaan siemailtavaksi kuin cocktaileinakin. – Manhattan ja Old Fashioned ovat pitkään olleet omia suosikkiviskidrinkkejäni. Olen tehnyt niistä myös omia muunnelmiani.

Sorellan alakerrassa sijaitseva salakapakkamainen Cellar Club viihdyttää vieraita erilaisin live-artistein, pienin syötävin ja moninaisin juotavin. Uuden klubi-isännän myötä makunystyjä monipuolisesti kutittelee etenkin viski. Se on nimittäin Isko Niittyniemen intohimo, harrastus ja työ.

Monet suomalaiset aloittavat Niittyniemen mukaan viskien maistelun turvesavuisista skotlantilaisista viskeistä, mutta hän kurvasi kiinni jaloon juomaan päinvastaiselta taholta.

– Se lähti bourboneista ja irlantilaisista viskeistä siirtyen turvesavuttomiin skottiviskeihin. Vasta nyt viime aikoina olen alkanut maistella enemmän turvesavuisia viskejä.

Niittyniemen tähtäimessä on kehittää kellariklubin viskivalikoimaa edelleen ja luoda kaupunkiin vahvasti viskeihin erikoistunut baari. Yhteistyötä eri tislaamotoimijoiden kanssa aletaan viritellä pian.

Niittyniemi suhtautuu viskien saloihin suurella kiinnostuksella myös vapaalla.

– Minulla on tällä hetkellä noin 90 erilaista viskiä, kun lasketaan kaikki skottiviskit, bourbonit, suomalaiset, yksi ruotsalainen ja ranskalainenkin mukaan.

Mikä siinä viskissä sitten viehättää?

– Se, miten paljon erilaisia, hienoja makuja siitä voi löytää. On todella mielenkiintoista maistaa esimerkiksi kahta saman tislaamon samanikäistä viskiä, jotka on kypsytetty eri tynnyreissä. Siinä todella huomaa, kuinka paljon vaikutusta tynnyrillä voi makuun olla, Niittyniemi kertoo innostuneena.

Vaikka viski hurmaa ihan sellaisenaankin siemailtuna, käyttää Niittyniemi erilaisia viskejä kernaasti myös juomasekoitusten lumojuomana.

– Monet klassiset cocktailit tehdään nimenomaan viskeistä. Ja yleensä ne viskit tulevat Amerikan mantereelta. Maailmalla on kyllä ollut viime vuosina sellaistakin trendiä, että käytetään myös single malt -viskejä. Etenkin turvesavuisilla mauilla haetaan cocktaileihin uudenlaista twistiä.

Viskicocktailien villit makukuviot pääsevät toisinaan yllättämään ammattilaisenkin. Sellaiseksi säväyttäväksi makukokemukseksi Niittyniemi nimesi New York Sourin.

– Kokeilin sitä nyt kesällä. New York Sour valmistetaan kuin Whisky Sour, eli bourbonia, sitruunamehua, sokeria ja kananmunanvalkuaista, mutta lopuksi päälle kaadetaan vielä punaviiniä, mies kuvailee.

Kiinnostuneille tiedoksi, että klubi-isäntä lupasi valmistaa kyseistä cocktailia sitä Cellar Clubilla kyseleville, vaikka drinkkiä ei virallisesti listalta löydykään.

Työ Sorellan klubi-isäntänä on alati kehittymään pyrkivälle ja cocktail-suunnittelun parissa antaumuksella operoivalle Niittyniemelle toiveiden täyttymys.

– Kevään ja kesän ”pakkoloman” aikana treenasin kotona erilaisia cocktaileja ja suunnittelin puolikkaan cocktail-listankin valmiiksi. Olikin sitten todella mahtavaa päästä juuri tänne töihin, Niittyniemi toteaa uudesta pestistään iloisena.

Mies kehittelee innolla myös tasting-touhua viskien ympärille.

– Tarkoituksena on järjestää viskiharrastajille suunnattuja tastingeja, joihin pyritään ottamaan vähän erikoisempia pullotteita esittelyyn ja asiaan vähemmän vihkiytyneille puolestaan matalamman kynnyksen tastingeja. Ne ovat hienoa ohjelmaa esimerkiksi firmojen virkistyspäiviin ja pikkujouluihin.

Vaikka viskit ovat se Sorellan Cellar Clubin erikoisasia, ei muitakaan tisleitä saati olutta tai viiniä ole unohdettu.

Sorellan Cellar Club on varsin tyylikäs ja tunnelmallinen keikkapaikka, jonne suunnata nauttimaan akustisesta soitannasta sopivin musiikkivolyymein.

– Olemme saaneet kiitosta hyvästä akustiikasta sekä artisteilta että asiakkailta. Musiikki ei soi myöskään liian kovalla, vaan täällä pystyy myös keskustelemaan, kuvailee ravintoloitsija Sari Sorri.

Elävää musiikkia on ohjelmistossa vähintään parina iltana viikossa. Lisäksi lavalla nähdään stand up -koomikkoja. Yllätysartisteillakin saatetaan vieraita viikolla hemmotella.

Klubille mahtuu vain noin 70 vierasta, joten pienestä ja intiimitunnelmaisesta tilasta on kyse. Koska paikkoja on vähän, kannattaa kannattaa lippujen ostamisen kanssa olla ajoissa liikenteessä, kun mieleinen artisti näköpiirissä siintää. Toki lippuja voi ostaa paikan päältäkin, mikäli tilaisuus ei ole loppuunmyyty. Tarvittaessa tiketit voidaan myydä myös yläkerrasta, jos esimerkiksi illastamaan saapunutta seuruetta alkaa alakerran keikka kiinnostaa ja tilaa vielä on.

– Ihmiset ovat kyllä löytäneet tänne todella mukavasti, vaikka olemme olleet auki vasta vähän aikaa. Monet tulevat tänne drinkeille yläkerrassa illastamisen jälkeen tai suuntaavat suoraan klubin puolelle esimerkiksi after work -lasillisille. Tänne saa kyllä pientä purtavaakin. Juoman seuraksi voi tilata tapaksia tai muuta helppoa sormisyötävää, Sorri kertoo.

Sorella Cellar Club
Vuolteenkatu 20, Tampere
Avoinna: ke-to 18-24 (02), pe-la 18-02
After Work ke-la klo 18-21
Katso esiintyjät: https://sorella.fi/tapahtumat/

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Kuvat: Lifestyle Media Oy

Uusi Sorella on välimerellinen, viinillinen ja valoisa ravintola Sorilla