royal bakery kari jokinen

Royal Bakerylla konditoriavastaavana työskentelevä Enni Rantala lähtee syyskuussa Kreikkaan kilpailemaan kondiittorien maailmanmestaruudesta. Tamperelainen Rantala on historian toinen World Global Pastry Chef -kilpailuun päässyt suomalainen.

Global Chefs Challenge 2016 -kilpailu käydään Kreikassa Thessalonikissa 27.9.2016. Kilpailussa on kaksi sarjaa, Global Chef ja Global Pastry Chef, joissa maailman parhaimmat ravintolakokit ja jälkiruokakokit ottavat toisistaan mittaa. Kilpailuun osallistuu alansa huiput kymmenistä eri maista.

– Tanskassa Aalborgissa viime vuonna käydyssä Global Pastry -kilpailussa sain hopeaa, minkä ansiosta pääsin taistelemaan MM-tittelistä, Rantala kertoo.

Leipuri-kondiittoritutkinnon sekä kondiittorin ammattitutkinnon suorittanut Rantala on palkitun kondiittorimestarin kasvatti.

– Enni oli aluksi oppilaani Stadin ammattiopistossa ja valmistuttuaan rekrytoin hänet oitis töihin yritykseeni. Tämä nuori superlahjakkuus on ollut meillä konditoriavastaavana nyt neljä vuotta, toteaa tamperelaisen Royal Bakeryn toimitusjohtaja ja kondiittorimestari Veli-Matti Ahvenharju.

Koko Suomi leipoo -tv-ohjelmasta tuttu tuomari Ahvenharju on toiminut muun muassa alle 25-vuotiaiden kondiittorien MM-kilpailuissa Suomen tuomarina ja valmentajana sekä Suomen leipurimaajoukkueen valmentajana ja tuomarina vuodesta 2013 lähtien. Ahvenharju ja Royal Bakery ovat tukeneet vahvasti Rantalaa kisaan valmistautumisessa.

– Ennin ehdottomia valtteja kisassa on hänen kylmähermoisuutensa ja suunnitelmallisuutensa. Vaikka lisäpainetta suoritukseen tuo tiukka aikataulu, osaa hän toimia rauhallisesti ja harkiten, Ahvenharju sanoo.

Rantalan avustajana kilpailussa toimii Maria Sivula, joka valikoitui tehtävään Royal Bakeryssa tehdyn onnistuneen työharjoittelun ja kesätyöjakson myötä.

Teemana kesä ja Kreikan mytologia

royal bakery 2 kari jokinenKahdeksantuntisen koitoksen aikana kilpailijoiden tulee valmistaa suklaatyö, joka on vähintään 60 cm korkea ja jonka teemana on Kreikan mytologia, kuusi erilaista jälkiruokaa kesäteemalla sekä 1,2–1,4-kiloinen kakku. Pääosa raaka-aineista on ennalta määriteltyjä.

– Suklaa on raaka-aineena itselleni kaikista mieluisin, sillä se taipuu niin valtavan moneen. Olen oppinut vuosien varrella arvostamaan ja käyttämään sitä hyvin monella tapaa. Kilpailun suklaateokseni kuvaa kultaisista hiuksistaan tunnettua kreikkalaisen taruston Medusaa, ja siinä on käytetty sekä valkoista että tummaa suklaata, Rantala toteaa.

Takana on satoja harjoittelutunteja ja yllätyksiä Rantala ei pelkää.

– Toki laji on erittäin herkkä epäonnistumiselle ja pienen mokan takia kaikki voi mennä pieleen. Välineet ja olosuhteet paikan päällä asettavat myös omat haasteensa, mutta olen treenannut todella paljon eikä itse suoritus liikoja jännitä. Aion keskittyä pelkästään omaan suoritukseeni ja tehdä parhaani, Rantala toteaa.

Global Chefs Challenge 2016 kisataan keittiömestareiden maailman kongressin, World Association of Chefs Societies (WACS), yhteydessä. World Global Pastry Chef 2016 -kilpailuun osallistuvat Suomen lisäksi Singapore, Etelä-Korea, Kreikka, Ruotsi, Unkari, USA, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Qatar.

Kuvat: Kari Jokinen