RAVINTOLA AISTI

Maalaishenkinen bistro

Minkälainen on maalaishenkinen teatteriravintola? Se tulee olemaan maku edellä menevä ja mutkaton, lujalla ammattitaidolla palveleva ja kikkailematon. Hallituskatu 19 on elokuussa avattavan Ravitsemisliike Aisti nimisen ravintolan koti.

Aistin salissa häärii fröökynä Helinä Hirvikallio, keittiötä hallitsevat wanhempi miäskeittäjä Riku Mäkinen ja nuarempi miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu. Monissa liemissä keitetty ravintoloitsijakolmikko puhkuu intoa ja kuvailee jo täpinöissään elokuussa avattavan ravintolan tulevaa maalaishenkistä sisustusta.

– Tähän tulee oikeaa ladonseinälautaa ja tuonne heinäseipäitä. Anton kotoa maalta saadaan vaikka mitä vanhoja tavaroita, tiimi selittää yhteen ääneen.

Ravintola-aistissa

Ovensa sulkeneen Natalien paikalle uuden ravintolan perustava porukka on työskennellyt yhdessä monissa maineikkaissa tamperelaisravintoloissa vuosien varrella. Ensimmäinen kaikille yhteinen ravintola oli Viikinsaaren Wanha Kaidesaari ja seuraava ranskalainen Wistub Alsace, jota he olivat avaamassa yli 10 vuotta sitten. Ja 6 vuotta sitten mielissä alkoikin muhia ajatuspata omasta ravintolasta. Yrittäjäkurssitkin käytiin jo silloin, joten asiaan on valmistauduttu pitkään ja hartaasti.

Ravintola-Aisti-2-300x200– Olemme puhuneet jo vuosia takaperin, että tässä olisi hyvä paikka meidän ravintolallemme. Että kun tila joskus Riitan jäädessä eläkkeelle vapautuu, niin ostamme sitten, Mäkinen muistelee.

Tilaisuus tuli nopeammin kuin kukaan osasi odottaa, sillä nykyään myös Ikaalisissa ravintolaa pyörittävä ravintoloitsija Riitta Mäkelä tiedusteli Nataliessa työskentelevältä Hirvikalliolta jo 2015 helmikuussa, olisiko porukalla halua pistää ravintola pystyyn Natalien tiloihin. Ja kyllä oli!

Lupsakasti yhteen soittava tiimi on valmistautunut pitkiin päiviin. 4.8. avattava Aisti tuleekin olemaan ravintola, jossa omistajat näkee myös töissä.
aisti1

MaalaisAistikasta ruokaa

aisti-julkisivu-300x450Kaiken lähtökohtana ovat laadukkaat, mahdollisuuksien mukaan läheltä saapuvat raaka-aineet mutkattomasti valmistettuina. Aistin annokset tulevat siis olemaan reilua skandinaavista ruokaa eurooppalaisin vivahtein.

On paahdettua possunkylkeä, vanhan maailman kalakeittoa ja jo etukäteen hykerryttävää talkkunavanukasta tyrnikreemillä. Hiukan unohduksissa ollutta talkkunaa Mäkinen kertookin kaavailleensa ravintolaan jo kauan.

Pitkään 4 Vuodenajassa työskennelleen Mäkisen vahva osaaminen ranskalaisen keittiön koukeroissa tulee varmasti näkymään myös Aistin annoksissa, vaikka ruoka onkin siitä krouvimmasta ja konstailemattomammasta päästä.

– Olemme teatteriravintola, mikä asettaa osaltaan rajoituksensa ruoalle. Annosten pitää nousta nopeasti, kun teatteriin menijät tulevat ennen näytöksiä syömään. Osa asiakkaista tulee kokemusten mukaan aika lyhyeksikin aikaa, mutta haluaa kuitenkin syödä ainakin pari ruokalajia, Hirvikallio valottaa.

Ruoan laadusta ei tietenkään tingitä, ainoastaan se fiinimpi pikkutarkkuus tulee puuttumaan.

Koska kyseessä on komea, vanha rakennus ja ravintolatila, ei historiaa tulla pyyhkimään tyystin pois uuden sisustuksen tieltä. Kabinettitila, komea katto ja muhkeat kuparikahvipannut tulevat edelleenkin muistuttamaan Nataliesta. Myös makumuistoja löytyy, sillä listalla komeilee mm. vorschmack-piiras. Sitä ja elokuuta odotellessa!

 

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

aisti-julkisivu-tiimi1