Evo on Purnauskiksen lempeä jättitassu. Sillä on yksi ylimääräinen varvas kussakin tassussa ja lempeyttä pienimmillekin silittelijöille.
Evo on Purnauskiksen jättitassu, jolla on yksi ylimääräinen varvas kussakin käpälässä ja lempeyttä kaikkein pienimmillekin silittelijöille.
Klikkaa kuvat suuremmiksi

Kehräystä, hyrinää, kiehnäystä, silitystä… Suomen ensimmäinen kissakahvila on avattu Tampereen Tammelaan, Aaltosenkadulle. Kahvilaan pääsee pientä maksua vastaan silittelemään viehkoja viiksekkäitä. Kahvia tai teetä mielivät saavat santsata kuppitolkulla kuumaa juomaa.

Tiina Aaltonen sai kipinän kissakahvilan perustamiseen puolisen vuotta sitten mieheltään. Koko perhe on perin kissarakasta väkeä, joten alun perin netistä bongattu idea sai pian tuulta purjeisiin.

– Minulla on ollut kissoja pienestä asti. Koko historiani kissojen kanssa tuntuu nyt saaneen tarkoituksensa tässä paikassa. Haluan jakaa kaikille sitä hyvää mieltä, mitä kissoista saa.

Kosolti kehräystä, paijausta ja santsikuppeja kahvikissoille

Sisäänpääsyä Purnauskikseen odotetaan tuulikaapissa, jotta kissat eivät vahingossa karkaisi.  Viiden euron sisäänpääsymaksua suoritettaessa henkilökunta kertoo myös mielellään kissakahvilan toimintaperiaatteista: kuinka kissojen kanssa ollaan ja minkä kissan kanssa esimerkiksi lapsen olisi hyvä harjoitella silittämistä. Ne ovat kaikki persoonia, tietenkin. Tällä hetkellä kissoja on viisi, Nurri, Micu, Evo, Kössi ja Albi, mutta lauma on saamassa pentukissavahvistusta lähiaikoina.

Purnauskiksessa ei tarvitse istuksia kuivin suin, sillä kahvilan omaa, Tampereen Paahtimon mittatilauksena valmistamaa Purnauskis-kahvia sekä haudutettua teetä saa santsata mielin määrin. Myös espressopohjaisia kahvijuomia on tarjolla. Kaikki kahvilan ihmisille tarkoitetut herkkupalat leipää lukuun ottamatta valmistuvat muuten kahvilan omassa keittiössä suloista suklaakakkua myöden. Listalla on niin toasteja, salaatteja, tapaksia, kakkuja kuin pikkuleipiäkin. Kissat eivät köökin puolelle pääse, eikä niillä ole lupa hyppiä pöydille. Ihmisherkut eivät myöskään ole kissoja varten, vaan niille saa antaa pusseista kattien makupaloja.

Suklaakakku on aivan itse leivottua. Kupissa Tampereen Paahtimon mittatilaustyönä laatimaa Purnauskis-kahvia.

Ulkomailla kissakahviloihin on kova manku ja nauku, ja visiittiaikaa niihin saattaa joutua jonottamaan jopa viikkoja. Purnauskikseenkin on ollut hetkittäin enemmän tulijoita kuin mitä sisälle on voitu ottaa. Raja menee 25 asiakkaassa. Vaikka tila on sisustettukin kissojen ehdoilla, jolloin niille on rakenneltu mukavaisia rauhoittumispaikkoja korkeuksiin, ei vieraita voida ottaa kovin paljon kerralla kissojen viihtyvyyden takaamiseksi. Kahvila kun on kissojen koti. Pöytävaraus onkin suositeltavaa tehdä etenkin viikonloppuisin tai kauempaa paikalle suunnatessa.

Micu on leppoisan leijonamainen. Tykkää noutaa kuittipalloja.Paikka kissojen paijailuun myös lemmikittömille

Purnauskis tekee yhteistyötä Kisu ry:n kanssa. Osa kahvilan kissoista onkin tullut kyseisen yhdistyksen kautta. Ajatuksen tasolla olisi mukavaa, että kahvilassa voisi käydä tutustumassa kissaan ja lemmen leimahtaessa saada ostaa sen omakseen. Toistaiseksi kissalauma halutaan kuitenkin säilyttää muuttumattomana, sillä uusien kissojen totuttaminen ryhmään vie aikaa ja aiheuttaa hienoista alkusähinöintiä. Kahvilan kissojen adoptoimisen sijaan asiakkaat halutaan ohjata auttamaan hylättyjä kissoja. Purnauskikseen on tulossa kansio, jossa esitellään apua tarvitsevia kissoja.

Kaikki eivät kuitenkaan kissaa voi ottaa, vaikka kovasti haluaisivatkin. Purnauskis onkin mahtava paikka tulla nauttimaan kissaseurasta erityisesti silloin, jos ei omaan kotiin esimerkiksi perheenjäsenen allergian vuoksi voi lemmikkiä ottaa. Tiina on nähnyt koskettavia ja piristäviä kohtaamisia myös vanhusten ja kissojen kesken, mistä onkin syntynyt kipinä järjestää tulevaisuudessa vanhainkodin väen visiittejä Purnauskikseen. Ja koska silittelystähän on tutkitusti jopa terveydellistä hyötyä verenpaineen laskun ja stressin lievittymisen muodossa, voi rentouttavaa vierailua kissakahvilaan suositella kenelle tahansa. Etenkin työelämän hektisessä oravanpyörässä kipittäville. Kissaterapiaa tarjolla Tammelassa!

Ajankohtaista tietoa facebook-sivulla: Purnauskis

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Tiina Aaltonen
KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY