Sam Viitaniemi
RateBeer-sivuston arviolistan Suomen parhaana oluena jo yli vuosikymmenen keikkunut Siperia Stout on panimomestari Sam Viitaniemen luomus. – Näemme kyllä ihan törkeästi vaivaa oluiden eteen. Pihalle ei lähde mitään sellaista, mikä ei olisi mielestämme täydellistä, Viitaniemi toteaa.

Olutharrastajien arviot oluista ympäri maailmaa kokoava RateBeer on julkaissut vuoden 2019 parhaat oluet sekä panimot. Suomen parhaaksi panimoksi ylsi Panimoravintola Plevnan Koskipanimo. Kerta ei muuten ole edes ensimmäinen.

RateBeer-olutarviointisivusto on toiminut pian 20 vuoden ajan. Noin 640 000 olutarviota yli 33 000 panimon tuotteista ympäri maailman kertoo, kuinka arvostettuja ja tasokkaita vuoden voittajapanimot tuotteineen todella ovat. Vuoden parhaan panimon tittelit saatiin selville laskemalla maakohtaisesti kaikkien panimoiden oluiden saamat arviot. Plevnassa ollaan sijoituksesta erityisen täpinöissään sen vuoksi, että palkinto tuli suoraan valtaisalta määrältä oluen ystäviä.

Koskipanimo on aikaisemminkin päässyt RateBeer-sivuston arvioinneissa Vuoden panimoksi Suomessa. Kaino vaatimattomuus on vain saanut Plevnan väen olemaan asiasta aika hissuksiin, vaikka iloisia ja otettuja ovat olleet toki aikaisemminkin.

Samaisella RateBeer-sivustolla Koskipanimon klassikko-olut Siperia Stout 8% on pysynyt tanakasti jo yli kymmenen vuoden ajan Suomen parhaana oluena. Sekin lämmittää panimomestari Sam Viitaniemen maltaista sydäntä.

– Olen todella tyytyväinen myös siitä, että Siperia on roikkunut jo yksitoista, kaksitoista vuotta arviolistan kärjessä Suomen parhaana oluena. Se on kova juttu, Viitaniemi toteaa iloisena.

– Kun pullot lähtevät kotoa, niitä ei pysty koskaan paimentamaan, että missä ne menevät. Siksi myymme mielellämme pullot suoraan omasta kaupasta. Niin asiakas saa aina tuoretta olutta.

Siperia on valittu Suomen parhaaksi olueksi lukuisia kertoja monilla areenoilla, ja onhan se saanut myös kansainvälistä mainetta. Olut on valikoitu esimerkiksi 1001 Beers You Must Try Before You Die -kirjaan. Siperian suunnaton suosio kertoo paljon paitsi oluesta, myös sen laadustaan tarkasta valmistajasta.

Plevna myy kaiken, mitä panimo suinkin tuottaa. Laajentamishaaveita ei silti ole. Siihen on syynsä, mistä tuoreus on yksi tärkeimmistä. Viitaniemi kun on siitäkin erittäin tarkka.

– Teemme premium-tuotteita pienellä volyymilla. Se on se meidän juttu.

Valtaosa Plevnan oluista lasketaan tuopposiin suoraan oman panimoravintolan hanoista. Vain noin 10% pullotetaan ja sekin pienissä erissä.

– Olut on tuoretuote! Se on kuin leipä, voi tai maito. Teemme pieniä 200 litran pullotuksia, jotta olut pysyy varmasti tuoreena, valottaa Viitaniemi.

Myynti suoraan panimon omasta olutkaupasta auttaa varmistamaan sen, että asiakas saa Plevnan oluen aina tuoreena huulilleen.

– Kun pullot lähtevät kotoa, niitä ei pysty koskaan paimentamaan, että missä ne menevät. Siksi myymme mielellämme pullot suoraan omasta kaupasta. Niin asiakas saa aina tuoretta olutta.

Plevnan Sam Viitaniemen makuaistin avulla syntyy voitokkaita oluita

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY