45-vuotias Pizzeria Napoli on Tampereen pizzaravintoloista vanhin. Paikka on laajalti tunnettu moninaisista pizzoistaan, joita on listalla huimat 100 kappaletta. Napolin suosio näkyy kauas etenkin viikonloppuisin, jolloin kadulla kiemurtelee sisään jonottajien pitkä letka.

Napoli juhli 40-vuotisjuhliaan marraskuussa 2018

Pyöreiden täyttämisen kunniaksi Napoli toi 13.–14.11.2018 ajaksi tarjolle perustamisvuoden 1978 listansa, jolta tilattavat pizzat maksoivat vain 7,8 euroa kipale. Listaa selaillessa näkyi ruokakulttuurin muutos vuosien varrella. 1970-luvulla täyterintamalla juhlivat kinkku ja tonnikala – vegevaihtoehtoja oli yksi, vegaaniversioita ei lainkaan.

Kun ravintola viisi vuotta sitten täytti 40 vuotta, sen suosituimpiin makuihin kuuluivat vuohenjuusto ja monenlaiset kasvikset. Vuosien varrella ravintolan makuvalikoima on kasvanut jo yli 50:n eri täytteen mittaan strutsinlihasta mustaanmakkaraan asti. Uusia raaka-aineyhdistelmiäkin ravintolassa ollaan kehitelty koko ajan. Vaikka täytersenaali muuten muuttuukin, niin ananas ja kinkku eivät kuitenkaan Napolista lähde. Onhan kyseessä eittämättä Suomi-pizzan kulttipaikka.

Napolissa myös pannupizzoja sekä italialaisen ristoranten herkkuja

Ristorante Napolin pizzaelämyksiin kuuluvat myös mehevät pannupizzat. Italialaiset herkut, kuten pastat ja keittiössä valmistuvat salaattiannokset kuuluvat luonnollisesti talon antimiin.

Italialaisuuteen suhtaudutaan myös muissa ravintolan annoksissa kotimaisella otteella.

 

Tampereen vanhimman pizzerian historia starttasi pizzakeisarin perustamasta ketjuravintolasta

Pizzeria Napolin pitkä taival käynnistyi jo 1970-luvun lopulla, jolloin paikalle perustettiin välimerellistä ruokaa tarjoava kreikkalaisravintola. ”Pizzakeisari” Rabbe Grönblumin toimesta ravintolan linjausta muutettiin pizzaravintolaksi Pizzeria N:o 1 -ketjun toisena ravintolana. Vuonna 1986 Grönblom myi ketjun Elannolle, jonka omistajuusaikana Kalle Räsänen taas saapui Napolin ravintolapäälliköksi. Lamavuosien saneerausten aikoihin Elanto myi ravintoloitaan ravintolapäälliköille ja niin pari vuotta taloon tulon jälkeen Räsänen osti vaimonsa Birgitan kanssa paikan omakseen.

Yrittäjävetoiseksi muuttuneen pizzaravintolan valikoimaa alettiin välittömästi kehittää, ja myös kasvisvalikoimaan kiinnitettiin ajan vaatimaa huomiota. Myös erikoisempia raaka-aineita etsittiin listoille.

– Perinteinen pizzalista vaihdettiin uuteen ja täytteiksi valittiin mm. saksanhirveä, villisikaa ja alligaattoria, jonka sittemmin korvasi strutsi. Finlandia-pizzassa ainesosina on mm. vodkaa. Talon erikoisuuksiin kuuluu myös polttariateriaksi sopiva Il Tapola, mustamakkarapizza puolukkahillolla, vinkkaa Räsänen.

2000-luvun ilmiöitä ravintolassa ovat mm. vuohenjuusto ja maukkaat pesto-kastikkeet.

– Ehkä merkittävin asia mitä nelikymppisten jälkeen on tapahtunut on korona-aikana tehty sukupolvenvaihdos, eli poikamme Johannes Räsänen astui remmiin. Vielä toistaiseksi meidän kanssamme, mutta jossain vaiheessa pääsemme myös itse viettämään eläkepäiviä, Räsänen kertoo.

Strutsia ja villisikaa löytyy nykyisinkin Napolin listoilta

Pizzeria Napoli, Aleksanterinkatu 31

Tämä artikkeli perustuu osittain haastatteluun vuodelta 2006, jolloin Pizzeria Napoli toi sadan pizzan listalleen kaksi uutuutta tulisten makujen suosijoille: Pollo El Diablon ja Toro Vesuvion. Pollo El Diablo löytyy edelleen, hieman muuntuneena Napolin listalta ja sen pinnalta löytyy edelleen kanaa, kaktusta, Habaneroa, ananasta sekä lieskoja suusta houkuttavaa Habanero-chiliä.

Lue myös mielenkiintoinen juttu Pizzeria Napolista:
https://shl.fi/2018/11/14/10-vuotishaamatkallaan-venetsiassa-olleet-taskiset-paasivat-pizzan-makuun-ja-ottivat-heti-vuonna-1978-tampereelle-avatun-napolin-omakseen/