Pispalan haulitorni. Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere
Pispalan haulitorni. Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Pispalanharjun erikoisin nähtävyys on maailmanluokassakin erityislaatuinen. Pispalan haulitorni ei ole varsinaisesti käyntikohde, vaikka sen juurelle on helppo löytää. Vaikka Torniin ei saa kiivetä, se on Tampereen maamerkeistä ehkä  kiehtovin ja omalaatuisin.

Pispalan harjulta Pyhäjärven ja Näsijärven välistä löytyy muitakin todella erikoisia tutustumiskohteita, kuten Pispalan pulterikivistä aikoinaan rakennettu raja-aita sekä harjun läpi rakennettu uittotunneli. Myös läheinen Tahmelan ranta-alue on kiehtovan maaseutumainen alue aivan kotimaisen suurkaupungin keskustan tuntumassa. Tampereella on pikkukaupungin luonne.

Tampereella monesti tapana neuvoa kysyvälle paikatkin haulitornin sijainnin mukaan. Tosin jos sijainti ei ole läheisyydessä, neuvo voi olla: ”Tiedätkö, missä on Pispalan haulitorni? Se ei ole sitä lähelläkään.”

Pispalan Moreeni Ry selvitti aikanaan, kuinka harvinaisia haulitornit ovat maailmalla. Tietoa on kovin hankala selvittää kovin tarkasti, mutta netissä tehdyn selvityksen mukaan niitä löytyi parisenkymmentä ja Pispalan haulitorni olisi niistä toisiksi vanhin.

Pispalan haulitornin maisemia voi nautiskella myös ravintolan ikkunasta. Legendaarinen Pispalan Pulteri on yksi Tampereen vanhimmista ravintoloista ja siellä voi maistella mm. talon silakka-annoksia tai pihvejä.

Pispalan Pulteri saavutti juhlaiän – Tampereen kolme vanhinta pubia jo viisikymppisiä