Pikkubistro Kattila avataan Tila Kaupungissa -luomuruokakaupan naapuriksi osoitteessa Aleksis Kiven katu 13.
Pikkubistro Kattila avataan Tila Kaupungissa -luomuruokakaupan naapuriksi osoitteessa Aleksis Kiven katu 13. Koko tiimi on vahvasti mukana kansainvälisen Chaîne des Rôtisseurs -järjestön toiminnassa, ja sitä kautta tulee sitoutuneisuus kehittää Suomen ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria. Osakkaat ovat (vas.) Mikko Reinikka, Silvia Castano, Kauko Leppänen ja Anu Meuronen.

Pikkubistro Kattila on kohahduttanut Tampereen ravintolakenttää jo ennen avaamistaan. Viimeisen päälle suunnitellun bistron ja syksyllä avattavan kokkikoulun takana on kansainvälinen ja ammattitaitoinen tiimi, joka tahtoo tehdä maukasta ja laadukasta hyvän olon ruokaa luonnonmukaisista raaka-aineista.

Kesäkuun puolivälissä avattavaksi kaavailtavassa Pikkubistro Kattilassa on suunnittelukuhina päällä. Remontti on meneillään ja keittiön askelmerkkejä laskeskellaan keittiömestari Silvialle sopiviksi. Suunnitelmat Kattilan ruokatarjonnan osalta ovat jo hyvin paketissa. Pikkubistro tulee olemaan avoinna aamupäivästä iltamyöhään.

Iltapäivätapastelua – yllätysmenu viikonloppuisin

Pikkubistrossa päivittäin vaihtuva lounas tarjoillaan pöytiin. Lounasajan jälkeen klo 14-17 tarjolla on pintxoja sekä tapaksia, eli pientä suolaista purtavaa espanjalaisittain. Illalla taas voimassa on lyhyehkö à la carte -lista. Silvia uusii listan noin 3kk:n välein raaka-ainesesonkeja seuraillen. Viikonloppuisin nautittavissa on myös keittiömestarin yllätysmenu, mikä päästää keittiömestarin luovuuden villisti valloilleen. Pöytävarauksia otetaan yhtä pitkää pöytää lukuun ottamatta. Syömään voi siis poiketa milloin vaan.

Kun keittiömestarin tausta on italialais-espanjalais-argentiinalainen ja opinahjona Pariisin Le Cordon Bleu, on ruokatarjonnasta odotettavissa kansainvälinen. Raaka-aineet ovat kuitenkin pitkälti kotimaista, puhdasta luomua. Ja vieläpä hyvin läheltä.

Lähes kaikki raaka-aineet ravintolan keittiöön saadaan käytännössä samasta katuosoitteesta, sillä Pikkubistro pystyy hyödyntämään hienosti viereisen Tila Kaupungissa -luomuruokakaupan tarjontaa. Lounaslistakin tulee elämään sen mukaan, mitä houkuttavaa kaupan tiskeistä sattuu kulloinkin keittiöväen silmiin osumaan. Annokset saattavat vaihtua jopa kesken päivän.

– Tähtäämme siihen, että kaikki ravintolassamme myytävä ruoka ja juoma olisi 100% luonnonmukaista, Mikko Reinikka kertoo.

Luomua ja suoraan luonnosta oman rahan paikassa

Halu kokata ja kippistyttää luomulla ja suoraan luonnosta saatavilla raaka-aineilla kumpuaa paitsi eettisestä ajattelusta, myös laatuun ja raaka-aineiden puhtauteen satsaamisesta. Vaikka ruoka valmistetaankin luonnonmukaisista tuotteista, ei sen pidä pelätä nostavan hintoja korkeuksiin. Pikkubistro Kattila tulee olemaan oman rahan paikka lounaasta illalliseen.
– Usein ajatellaan, että tällaiset raaka-aineet ovat kalliita. Me kuitenkin laskimme, että säästämme logistiikka- ja varastointikuluissa. Raaka-aineemme eivät siis tule juurikaan hintavammiksi, Reinikka summaa.

Vuosikausia eri maailman keittiöistä nauttimassa kierrellyt Mikko tähdentää myös omaa kokemustansa siitä, että oikeista ja puhtaista raaka-aineista valmistetusta ruoasta tulee yksinkertaisesti hyvä olo. Sitä samaa tunnetta hän haluaa välittää tiiminsä kanssa muillekin.

Pikkubistron tiimi täydentyy pikkuhiljaa valikoituvalla henkilökunnalla. Tuorein jäsen on bistropäälliköksi ja sommelieriksi valittu Mika Pelttari, jolla on paitsi valtava viiniosaaminen takataskussaan, myös omakohtaista kokemusta luomusta tuotantopuolelta. Mika kertoo, että ravintolaan tullaan valitsemaan hyvän hinta-laatusuhteen luonnonmukaisia viinejä.

– Luomuviinit ovat erityisen lähellä omaa sydäntäni, sillä itse luomua niin kotieläin- kuin kasvipuolella tuottaneena tiedän tarkkaan tuotantomenetelmät ja osaan ne myös asiakkaalle tiivistää. Luomuviinien saatavuus ja valikoima on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana huimasti, ja asiakkaille onkin tarjolla laadukas valikoima.

Pikkubistro Kattila

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy