aisti laukkamakkara kohokohdat

Ravitsemisliike Aisti on uudistanut annosvalikoimaansa ja tuonut tarjolle mm. vanhan suomalaisen perinneherkun, laukkamakkaran. Possunposkinen ja laukkamakkarainen annos on noussut nopeasti kaikenikäisten Aistin asiakkaiden suosikiksi.

– Olemme tehneet makkaraa jo pitkään, mutta emme Aistiin. Nyt sitten halusimme tuoda listalle tämän perinteisen laukkamakkaran, Nuarempi Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu kertoo.

Vaikka hyvyyden nimi saattaa tuoda mieleen nelistävän hevosen, ei laukkamakkaralla ole hepojen kanssa mitään tekemistä, vaan se on saanut nimensä suolaliuoksesta (ruots. lake), jossa makkaraa ennen muinoin säilytettiin. Laukkamakkaran salaisuus piilee perunassa.

– Makkaramassassa mukana oleva peruna tekee makkarasta todella mehevän. Moni sanookin, että laukkamakkara on ehdottomasti parasta makkaraa, mitä he koskaan ovat maistaneet, Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen paljastaa.

Ennen vanhaan perunan osuus makkararesepteissä on ollut merkittävästi suurempi ihan säästösyistä, mutta Aistissa pötkölle pistetään sen verran tuhdisti possua, että mistään perunamakkarasta ei ole kyse. Itse laukkamakkaran lisäksi lautaselle asetellaan myös pitkään haudutettuja porsaanposkia, Dijon-kermalla pyöristettyä raikasta hapankaalia ja stout-kastiketta Pyynikin Käsityöläispanimon Sessio Stoutista. Kyseinen maltainen sopii muuten mainiosti myös annoksen juomakumppaniksi.

Muita uusia annossuosikkeja ovat mm. sokerisuolatun lohen ja mädin kukkuroittamina tarjotut perunaohukaiset sekä Haukea Wallenberg. Listalla taas jatkaa esimerkiksi suuren suosion saanut annoksellinen kasviskääryleitä, porkkana-voikastiketta ja alkuvehnää. Fröökynä Helinä Hirvikallion mukaan moni tulee Aistiin varta vasten kyseisen annoksen takia.

AISTIN MENU

ALKURUOAT

Päivän keittoa
Kysy lisää Fröökynältä!
9 € / 12 €

Punajuuripiirasta,
vuohenjuustoa & pähkinää
9 € / 12 €

Tiristettyjä etanoita,
valkosipuliflan & persiljalientä
9 € / 12 €

Maalaispateeta,
sinappikreemiä & tervaleipää
9 € / 12 €

Perunaohukaisia,
sokerisuolattua lohta & mätiä
12 €

PÄÄRUOAT

Kasviskääryleitä,
porkkana-voikastiketta & alkuvehnää
16 €

Haukea Wallenberg,
anjovisvoita & juuripersiljaa
20 €

Porsaanposkea, laukkamakkaraa,
stout-kastiketta & hapankaalia
20 €

Paahdettua päivän kalaa,
tomaatti-sahramikastiketta & perunaa
24 €

Ankanrintaa,
mustikkakastiketta & talvikurpitsaa
26 €

Päivän pihvi,
Kysy lisää Fröökynältä!
28 €

JÄLKIRUOAT

Piimävanukasta,
paahdettua ruista & puolukkasorbettia
8 €

Suklaakakkua,
tyrniä & mustapippurijäätelöä
8 €

Vaniljavoissa paistettua Kruunun kakkua,
tsinuskia & appelsiinijäätelöä
8 €

Artesaanijuustoja,
marmelaatia & fenkolinäkkäriä
8 €

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Ravintola Aisti – Ravitsemusliike Aisti. Kuvaaja: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Ravintoloitsijat Nuarempi Miäskeittäjä Antto Perä-Rouhu ja Wanhempi Miäskeittäjä Riku Mäkinen kokkaavat aistikasta aivan alusta asti itse.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY