Tampereella olutseikkalu ympäri maailman on vain lyhyen ratikkamatkan päässä Hervannassa. Pub Kultainen Apina tuottaa omatuontioluita Yhdysvalloista kuukausittain ja pubiin saapuu taajaan tahtiin uusia tuotteita.

Pubiin saapuu säännöllisesti uusia omatuontioluita.
Hervannan olutravintolassa hengaillaan erityisesti yhdysvaltalaisten oluiden seurassa. Kuva: Kohokohdat.fi

Kultaisen Apinan olutvalikoimasta vastaavan Patrik Virtasen sydän sykkii amerikkalaisille oluille, jotka rahdataan Hervantaan tuoretuotteina suoraan panimoilta.

– Omatuontimme on suuntautunut maailmallakin isoiksi jutuiksi kasvaneisiin IPA-, stout- ja sour-oluisiin, jotka ovat usein värikkäästi humaloituja. Metsästämme jatkuvasti uusia oluita ja panimoita. Niitä onneksi löytyy koko ajan, iloitsee Virtanen.

Oluita saapuu Kultaiseen Apinaan nykyisin joka kuukausi ja pub tiedottaa uusista lasteistaan Facebook-sivuillaan. Määrät vaihtelevat hieman tilauksesta riippuen. Vuoden mittaan pubissa nautiskellaan satoja eri oluita etenkin Amerikasta.

– Nykyään se lava tai kaksi olutta tulee kuukausittain Amerikasta, kertoo omatuontioluiden valikoimista huolehtiva Virtanen.

Täyslaidallinen uusia ja tuoreita oluita on tietysti saatavilla pian lähetyksen saapumisen jälkeen. Tämän lisäksi valikoimiin saapuu toki erikoisuuksia muualtakin.

– Oluita on niin paljon, etteivät ne kaikki mahdu kerralla hanoihin, kaappeihin tai varastoihinkaan. Siksi niitä lähetellään erissä.

Virtanen kuvailee toiminnassaan olevan tietynlaista suuruudenhulluutta, joka ohjaa oluen hankintaideologiaa. Logistiikan ja massiivisen paperitöiden vaivan palkitsee oman olutinnostuksen lisäksi halu pakahduttaa asiakkaat positiivisella tavalla vallan valtavalla olutvalikoimalla.

Laajan olutvalikoimansa lisäksi Kultainen Apina on myös sporttibaari, josta löytyy useita isoja näyttöjä.

Ratikka tuo ja vie oluen luo – tosi olutmaistelijan tunnistaa helposti

Kultainen Apina on toki koko kansan pubi perusoluineen, mutta myös tietynlainen pyhiinvaelluskohde erikoisuuksia metsästäville olutharrastajille, joille hinta ei ole se tärkein kriteeri. Paikalle onkin nykyään entistä helpompaa suunnata myös keskustan suunnalta, kun ratikkakin pysähtyy aivan pubin viereen.

Virtanen tunnistaa olutmatkailijat helposti.

– He eivät kysele suosituksia, vaan tietävät mitä haluavat, eikä hintalapulla ole väliä. Oluen tunteva tietää kyllä erikoisuuksien hintatason, kertoo Virtanen.

Kultainen Apinassa oluen uusi tuleminen Hervannassa – kiskotkin kuljettavat oluttutkimusmatkailijaa