tapas pop up

Tapakset tärähtävät Hämeenkadulle heinäkuussa, kun Barcelonassa asuva suomalainen kovan luokan kokki Jani Paasikoski, 4 Cateringissa työskentelevä Chef Rôtisseur Jani Salmela ja Pikkubistro Kattilan ravintoloitsija Mikko Reinikka pistävät aitoja espanjalaisia tapaksia tarjoilevan Tapas Pop Up -ravintolan pystyyn viiden päivän ajaksi.

paasikoski copy
Jani Paasikoski

Tapas Pop Up tuo Espanjan osoitteeseen Hämeenkatu 3, aivan Stockmannia vastapäätä. Bar Burritolta saadaan tilat tapasteltavaksi, ja 4 Catering puolestaan antaa keittiönsä käyttöön esivalmisteluja varten.

Tapas Pop Up tarjoilee Paasikosken resepteihin pohjautuvia tapaksia. Luvassa on ehdottoman ehtoja espanjalaisia makuja, sillä pitkään Espanjassa asunut, työskennellyt ja sen ruokakulttuuria itseensä imenyt Paasikoski on jo melkoinen katalonialaisen keittiön guru Suomessa.

– Tarjontamme perustuu niihin perinteisiin tapaksiin, mitä paikallisista baareista yleensä aina löytyy. Lisäksi valmistamme terassilla suuressa pannussa paellaa, jota voi tilata joko tapaksena tai hieman suurempana annoksena. Myös gazpachoa eli kylmää kasviskeittoa on tarjolla laseittain. Jälkiruokana on karamellivanukas eli flan de huevo, Paasikoski luettelee.

Moni varmasti valtaosalle suomalaisista vielä tuntematon tapasmakukimara on Paasikoskelle perin tuttu, mutta yhdeksi valikoiman erikoisimmista mauista hän rohkenee veikata barcelonalaisittain valmistettuja lihapullia: siinä samassa padassa kypsyy sekä liha että äyriäinen, ja koko komeus saostetaan tummalla suklaalla. Ja vaikka pop up -tapaksissa poseeraavatkin perinteisen espanjalaisen keittiön maut, niin joka kokilla on aivan omat niksinsä ja tapansa. Niin myös Paasikoskella.

tapas pop up 2Myös Salmela ja Reinikka ovat kummatkin hulluina espanjalaiseen keittiöön, joten asiasta perin intoutunut ja tiukka tiimi on kasassa tapaksia taituroimassa.

– Paasikosken opeista tarttuu varmasti jotain meillekin, uskoo Reinikka.

Barcelonassa Paasikoski on työskennellyt useissa Michelin-tähditetyissä ravintoloissa, kuten Via Veneto, El Racó d’en Freixa, Dos Cielos sekä Bravo, ja hän on saanut ammentaa oppia alan mestareilta, kuten Ramon Freixa, veljekset Sergio ja Javier Torres sekä Carles Abellán. Vuonna 2010 Paasikoski otti ohjat Cercle d’Amicsin ravintolassa ja keittiössä. Nykyisin Paasikoski toimii ravintolakonsulttina oman yrityksensä kautta kehittäen konsepteja, reseptiikkaa ja stailaamalla ruokakuvauksia. Todellinen ruokakulttuurikuriiri tuo espanjalaista keittiötä Suomeen ja vie omaa ruokaosaamistamme puolestaan Espanjan ravintoloihin.

Tapas Pop Up

TAPAS POP UP

Hämeenkatu 3

3 omavalintaista tapasta 10 euroa.

Avoinna ke-su 13.-17.7. klo 11 alkaen niin kauan kuin raaka-aineita riittää

Teksti: Ronja Honko Lifestyle Media Oy