Paistettua siikaa, kukkakaalta, purjoa ja vermuttikastiketta.
Paistettua siikaa, kukkakaalta, purjoa ja vermuttikastiketta. Kala on paistettu painon alla kaunispintaiseksi.

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

Keittiömestari Markus Rosenberg tarttui Henriksin keittiön ohjaksiin loppukesästä ja ruoka alkoi heti muovautua miehen näköiseksi. Hieman pelkistetympää mutta huolella valmistettua ruokaa, paluuta perinteisiin makuihin. Tietynlaisen yksinkertaisuuden ylistystä modernilla pohjoismaisella tavalla. Parhaat asiat elämässä ovatkin usein suhteellisen yksinkertaisia: juuri oikein kypsennetty ja suolattu kala tai kielen päällä sulava omatekoinen jäätelö.

– Ihminen ei kykene maistamaan kovin montaa eri makua kerrallaan. Miksi siis laittaa lukuisia eri komponentteja samalle lautaselle? Haluan keskittyä muutamaan, mutta toteuttaa ne todella hyvin, Markus kuvailee linjaansa.

Huippuravintoloissa ympäri Suomea ja ulkomaitakin myöden työskennellyt Markus on kekseliäs kokki, joka on oivaltanut mm. savustaa kalaa laakerinlehdillä ja aniksella, keittää sellerin kahvissa ja yhdistää kukkakaalin valkosuklaaseen. Mies suunnistaa yhdistelyprosesseissa usein tuoksujen perusteella.

– Olisi kamalan tylsää, jos tässä iässä ajattelisi, ettei voi enää oppia uutta. Aina voi oppia lisää, mutta vain jos uskaltaa kokeilla uusia asioita, erikoiselta tuntuviakin.

Perinteistä, selkeää, huolella valmistettua

Uusia ideoita kehittelevän Markuksen keittiösuuntaus kurkottaa kaikesta huolimatta kohti tuttuja perinteisiä makuja. Niitä joita mies kuvailee esimerkiksi vaarinsa valmistaneen, mutta ranskalaisen keittiön tekniikoin huolella laadittuina. Kaikki tehdään tinkimättömästi alusta asti itse, eikä esimerkiksi kastikkeita saosteta jauhoilla vaan kokoon keittämällä. Ruoka on selkeää niin mauiltaan kuin esillepanoltaankin, ja esimerkiksi Markuksen kuha on saanut kovasti kehuja. Uudelle listalle uiskennellut, painon alla nahkoineen paistettu siikafilee tulee varmasti olemaan myös menestys. Kukkakaalin, purjon ja vermuttikastikkeen päälle aseteltu kala on kaunispintainen katsella ja maukas syödä. Siian oma maku nousee ansaittuun päärooliin.

Toinen uuden listan pääruokatähti on Vasikkaa ja sipulia. Liha on äärimmäisen mureaa ja maukasta Ahlmanin kyyttöä. Ravintolan seinillä on muuten kyyttöaiheeseen sopivasti esillä Miina Äkkijyrkän upeaa kyyttögrafiikkaa ainakin vielä toistaiseksi.

Jälkiruoaksi sopii nauttia talven seutuun mauiltaan mainiosti istahtavan Riisipuuro 2013 -annoksen, jossa on puuron lisäksi luumua kahdessa muodossa. Rikas ritari puolestaan on hienostunut, salonkikelpoinen versio kotoisista köyhistä ritareista omatekoisine uuniomenajäätelöineen.

Ravintolapäällikkö Katja Ikonen on valikoinut kaikille ruoille suositusviinit Henriksin luomuviinivalikoimasta, mutta suosittelee toki asiakkaan mieltymysten mukaan annoksille muitakin viinikumppaneita.

Lounasta ja kasvismenunautintoja

Henriksissä huomioidaan hienosti myös kasvisruokailijat: 4 ruokalajin kasvismenu kuuluu edelleen ravintolan menuvalikoimaan. Myös lounasruokaan panostetaan. Tiistaista perjantaihin tarjolla on laadukasta ja varsin edullista lounasta. Annoksista voi koostaa mieleisensä ja nälkänsä mukaisen kokonaisuuden yhdestä kolmeen ruokalajin verran. Pääruoka maksaa 11 euroa ja kaikki kolme ruokalajia yhteensä 19 euroa. Myös keittoa on tarjolla 9 euron hintaan.

– Pojat laativat lounaslistan hyvin innovatiivisesti Kauppahallin antimista. Juuri siitä, mikä on sillä hetkellä erityisen hyvää ja tuoretta, Katja kuvailee.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Vappu Tampere

Vappu Tampere 2024: Tampereen ravintoloiden vappumenut ja vappubrunssit

Poimimme tälle sivulle Tampereen ravintoloiden vuoden 2024 vappubrunssit ja vappulounaat. Vappuherkkuja voi nauttia niin ravintolasaleissa kuin puistopiknikilläkin! Kannattaa toimia rivakasti pöytävarausten suhteen. Huom! Sivua päivitetään...
Pinot Noir -viikot Tampereella

[20.5.-2.6.] Riesling & Co -viikot 2024 Tampereella

Rapsakat saksalaiset viinit piristävät 60 huippuravintolassa ympäri Suomen. Tampereelta on mukana tällä kertaa kahdeksan ravintolaa: Gastropub Tuulensuu, Ravintola Näsinneula, Ravitsemisliike Aisti, Sasor Restaurant &...

Henriks avautuu uudistuneena 17.2. – Pikkusyötäviä, seurustelua sekä illastusta

Mittavan ja pitkään suunnitellun uudistuksen läpikäynyt Henriks avautuu 17.2. bistro Henriksinä. Niin sisustus kuin ruokalistakin on päräytetty tähän päivään liki 40-vuotiaan ravintolan klassikkojuuria unohtamatta. Vuodesta...