Keittiömestari Markus Rosenberg tarttui Henriksin keittiön ohjaksiin loppukesästä ja ruoka alkoi heti muovautua miehen näköiseksi. Hieman pelkistetympää mutta huolella valmistettua ruokaa, paluuta perinteisiin makuihin. Tietynlaisen yksinkertaisuuden ylistystä modernilla pohjoismaisella tavalla. Parhaat asiat elämässä ovatkin usein suhteellisen yksinkertaisia: juuri oikein kypsennetty ja suolattu kala tai kielen päällä sulava omatekoinen jäätelö.
– Ihminen ei kykene maistamaan kovin montaa eri makua kerrallaan. Miksi siis laittaa lukuisia eri komponentteja samalle lautaselle? Haluan keskittyä muutamaan, mutta toteuttaa ne todella hyvin, Markus kuvailee linjaansa.
Huippuravintoloissa ympäri Suomea ja ulkomaitakin myöden työskennellyt Markus on kekseliäs kokki, joka on oivaltanut mm. savustaa kalaa laakerinlehdillä ja aniksella, keittää sellerin kahvissa ja yhdistää kukkakaalin valkosuklaaseen. Mies suunnistaa yhdistelyprosesseissa usein tuoksujen perusteella.
– Olisi kamalan tylsää, jos tässä iässä ajattelisi, ettei voi enää oppia uutta. Aina voi oppia lisää, mutta vain jos uskaltaa kokeilla uusia asioita, erikoiselta tuntuviakin.
Perinteistä, selkeää, huolella valmistettua
Uusia ideoita kehittelevän Markuksen keittiösuuntaus kurkottaa kaikesta huolimatta kohti tuttuja perinteisiä makuja. Niitä joita mies kuvailee esimerkiksi vaarinsa valmistaneen, mutta ranskalaisen keittiön tekniikoin huolella laadittuina. Kaikki tehdään tinkimättömästi alusta asti itse, eikä esimerkiksi kastikkeita saosteta jauhoilla vaan kokoon keittämällä. Ruoka on selkeää niin mauiltaan kuin esillepanoltaankin, ja esimerkiksi Markuksen kuha on saanut kovasti kehuja. Uudelle listalle uiskennellut, painon alla nahkoineen paistettu siikafilee tulee varmasti olemaan myös menestys. Kukkakaalin, purjon ja vermuttikastikkeen päälle aseteltu kala on kaunispintainen katsella ja maukas syödä. Siian oma maku nousee ansaittuun päärooliin.
Toinen uuden listan pääruokatähti on Vasikkaa ja sipulia. Liha on äärimmäisen mureaa ja maukasta Ahlmanin kyyttöä. Ravintolan seinillä on muuten kyyttöaiheeseen sopivasti esillä Miina Äkkijyrkän upeaa kyyttögrafiikkaa ainakin vielä toistaiseksi.
Jälkiruoaksi sopii nauttia talven seutuun mauiltaan mainiosti istahtavan Riisipuuro 2013 -annoksen, jossa on puuron lisäksi luumua kahdessa muodossa. Rikas ritari puolestaan on hienostunut, salonkikelpoinen versio kotoisista köyhistä ritareista omatekoisine uuniomenajäätelöineen.
Ravintolapäällikkö Katja Ikonen on valikoinut kaikille ruoille suositusviinit Henriksin luomuviinivalikoimasta, mutta suosittelee toki asiakkaan mieltymysten mukaan annoksille muitakin viinikumppaneita.
Lounasta ja kasvismenunautintoja
Henriksissä huomioidaan hienosti myös kasvisruokailijat: 4 ruokalajin kasvismenu kuuluu edelleen ravintolan menuvalikoimaan. Myös lounasruokaan panostetaan. Tiistaista perjantaihin tarjolla on laadukasta ja varsin edullista lounasta. Annoksista voi koostaa mieleisensä ja nälkänsä mukaisen kokonaisuuden yhdestä kolmeen ruokalajin verran. Pääruoka maksaa 11 euroa ja kaikki kolme ruokalajia yhteensä 19 euroa. Myös keittoa on tarjolla 9 euron hintaan.
– Pojat laativat lounaslistan hyvin innovatiivisesti Kauppahallin antimista. Juuri siitä, mikä on sillä hetkellä erityisen hyvää ja tuoretta, Katja kuvailee.
Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy