Tuulensuun omatuontioluita Sachsenin alueelta itäisestä Saksasta. Alue on myös yksi Saksan laatuviinialueista, jonka viinituotanto kulutetaan kotiseudullaan.
Tuulensuussa on omatuontiviinejä ja -oluita Sachsenin alueelta itäisestä Saksasta. Alue on myös yksi Saksan laatuviinialueista, jonka viinituotanto kulutetaan kotiseudullaan. Kuva: Saksan viinitiedotus.
Gastropub Tuulensuu Tampereella
Gastropub Tuulensuu Tampereella

Tampereella on jälleen mittava valikoima omatuontioluita ja -viinejä. Gastropub Tuulensuun oluthyllyt ja viinivarastot notkuvat laadukkaista omatuontituotteista. Tällä kertaa gastropub-ravintoloitsijoiden matka vei ensin Berliiniin ja sieltä Dresdenin lähelle Sachsenin laatuviinialueelle, joka sijaitsee liki Puolan rajaa.

Saksan itäisin, maan pienimpiin kuuluva viiniseutu sijaitsee Elben jokilaaksossa ja suurin osa viineistä kulutetaan sen omalla alueella. Alueen viinejä ei Sami Lappalaisen tietojen mukaan saa tällä hetkellä mistään muualta Suomesta.

Sachsissa Meißenissa sijaitseva Albrechtin myöhäisgoottilainen linna. Kaupungissa toimii Meissnerin oluita valmistava panimo, joka on yksi maailman vanhimpia. Kuva: Panoramio.com, Jean photography

Alueen suurimmat kaupungit ovat Meissen ja Dresden, jota kutsutaan ”Elben Firenzeksi” kulttuurimiljöönsä ja leudon ilmastonsta ansiosta. Viiniköynnökset on istutettu useimmiten jyrkille, tasanteisille graniittirinteille. Sachsenilaisviinien valikoima on laaja, mutta tärkeimmät lajikkeet ovat kuitenkin Rivaner, Riesling ja Weissburgunder (Pinot Blanc), joista valmistetaan  kuivia viinejä.

Itse juomien hankkiminen ei ollut vaikeata. Paperityö sensijaan vaatii kokemusta ja ison työpanoksen.

– Matkallamme ajelimme viinitilalta toiselle ja vierailimme ravintolapanimoissa sekä pienpanimoissa. Matka vei myös rajan taakse Puolaan, josta löydettiin kirkkaitakin juomia, paljastaa Sami Lappalainen.

Saksassa olutpanimoilla, pienpanimoilla ja ravintolapanimoilla on pitkät perinteet. On tavanomaista, että paikalliset noutavat näistä olutta  jopa omalla ämpärillä.

– Panimoissa myydään litran tai kahden litran koristeltuja lasipulloja, mutta osa asiakkaista noutaa olutta suoraan ämpäriin, Sami kertoo. Oluet ovat pastöroimattomia, suodattamattomia eläviä oluita. Niiden kuljettaminen Suomeen on hankalaa, joskaan ei mahdotonta. Tämän tyyppiset oluet jäivät tuomatta Suomeen tällä kertaa sillä myynti- ja säilytysaika on vain viikko-kaksi.

Tuulensuun omatuontioluita Sachsin alueelta itäisestä Saksasta. Alue on myös yksi Saksan laatuviinialueista, jonka viinituotanto kulutetaan kotiseudullaan.
Tuulensuun omatuontioluita Sachsin alueelta.

Oluet on ladottu Gastropub Tuulensuun olutkaappiin

30 olutta, toistakymmentä viiniä ja monia muita juomia. Puolastakin tarttui mukaan muutamia juomia, kuten arvostettua portteria. Osa oluista käytiin hakemaan suoraan panimosta ja osa kaupoista.

Sami Lappalainen esittelee oluthyllystä esimerkinomaisesti Meissnerin oluet, joita löytyy kokonainen sarja. Sachsin alueen vanhimman yksityisen panimon tuotteista Samin oma suosikki on bock-olut, jonka sesonkikin on parhaillaan ilmojen kylmetessä. Keskiajalta peräisin olevan olutpanimon muista oluista löytyy mm.  punertavaa lageria, vaalea sekä tumma vaihtoehto.

Sami kuvailee reissuaan Sachseniin varsin mukavaksi, joten paikkaan kannattaa suunnata varmasti muutenkin kuin vain laadukkaiden juomien perässä.

– Eteläinen Sachsen on maastoltaan upeaa, metsäistä ja kumpuilevaa, jossa pienet kylät seuraavat toisiaan. Ehdottomasti yksi miellyttävimmistä alueista, joissa on tullut käytyä. Ja välimatkat ovat lyhyet, Tsekkikin on aivan vieressä. Meissen on tosiaan kiva kaupunki, arkkitehtuuri, luonto, historia, olut, viini, ruoka…

Teksti: Toni Honko, Lifestyle Media Oy

Gastropub Tuulensuun kotisivut: gastropub.net

Rommifestivaalit Berliinissä 2013

Rommifestivaalien kotisivut: rumfest-berlin.com

Gastropub Tuulensuun kotisivut: gastropub.net


[include]a_tuulensuu.php[/include]