Possuburgeri eli savuoluessa haudutettua muhevaa possunniskaa, savujuustoa, suolakurkkua, hapankaalia ja tyrnisinappia paahdetun riäväsämpylän välissä. Kyljessä lämmin perunasalaatti. Sämpylän saa myös luontaisesti gluteenittomana versiona.

Gastrolaiva M/S Tampere kelluttelee kesälaineilla jälleen, tällä kertaa Ratinan suvannon ravintolalaivakeskittymään ankkuroituneena. Maisemat Laukontorille päin ovat messevät ja tunnelma mukavan eloisa kesäihmisten suunnistaessa syömäilemään ja juomailemaan seilorimeiningissä.

Kokki Santeri Vuosara on gastronomian moniosaaja. Mieheltä on tullut tiiviiseen tahtiin kolme keittokirjaa, joista viimeisin on Palllogrillauksen lyhyt oppimäärä.

– Meillä voi ruokailla niin sisätiloissa kuin ylhäällä kannellakin. Kannelle emme ota pöytävarauksia, mutta muualle kyllä. Listamme on siinä mielessä helppo, että siinä monenkokoista purtavaa tapas-paloista pääruoka-annoksiin, joita kukin seurueesta voi tilata halujensa mukaan. Jos haluat syödä, syö. Jos haluat juoda, juo, toteaa aluksen päällikkö Sami Vaahtikari leppoisasti.

Ravintolapaatin tamperelaisperinteisen ruokalistan on luonut nimekäs kokkismiäs Santeri Vuosara (kuvassa). Lista on uudistunut viime kesästä jonkin verran, mutta miksipä hyvää ja toimivaa liikaa muuttamaan. Myös paikalliset tuotteet ja raaka-aineet juhlivat listalla luonnollisesti edelleen.

Vaihtuvat tapas-palat, kuten Lempin ruisleivän kyljessä tarjottava savusärki-parfait tai marinoidut vihannekset paahdettuine riävineen, ovat mukavia juomien kyytipoikia pelkästäänkin ja sopivat myös seurueen kesken jaettaviksi. Annostarjonta vastaa kuitenkin myös nälkäisemmän vatsan huutoon pääruoka-annoksin.

Gastrolaivan luottoeväkäs eli haukiburger tuo kotimaisen järvikalan lautaselle muodossa, jota ei ole Tampereella varmaan vieläkään missään muualla nähty. Ja vaikka vesillä ollaankin, singahtaa keittiöstä myös saparoniekkaa: savuoluessa haudutettua possunniskaa sämpylöidensä sisällä hellivässä burgerissa maistuu mukavasti myös omatekoinen sinappi.

gastrolaiva menu

Makkaraa löytyy niin mustaa kuin muutakin. Mustan lisäksi lautasille laitetaan Penttilän bratwurstia, Wigrenin lammaswurstia ja 4 Vuodenajan vaihtuvaa päivän makkaraa. Ja onpa listalle täräytetty kirjaimellisesti kunnon pihvikin.

Jälkihyväpuolella hurmaa grillattu raparperi mascarponella ja vaniljasuolalla sekä iki-ihana sitruuna-tyrniposset paahdetulla valkosuklaalla.

Ennen kauempaa Gastrolaivalle suuntaamista kannattaa käydä kurkkaamassa kotisivuilla, että paatti varmasti nököttää paikallaan. Silloin tällöin se nimittäin on tilauksesta risteilemässä pitkin Pyhäjärven selkää.

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Sesongin mukaan vaihtuvat tapakset ovat kunnokkaan kokoisia. Ne sopivat joko alkupalaksi tai vaikka porukan kesken jaettaviksi. Vatsan saa helposti täyteen tapastellenkin ja samalla pääsee tutustumaan moniin makuihin.

RAVINTOLALAIVAT TAMPERE +

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY