Viiniasiantuntija Essi Avellan neuvoo panostamaan myös samppanjalasiin, jotta juoman ominaisuudet tulevat paremmin esille.
Viiniasiantuntija Essi Avellan neuvoo panostamaan myös samppanjalasiin, jotta juoman ominaisuudet tulevat paremmin esille.

Tampereen Vinoteekki on komea yksityinen viinikellari ja juhlahuoneisto aivan kaupungin ytimessä. Viinikellarin syleilyssä sijaitsee pullopaljous jumalaisia juomia, mutta siellä on tarjolla myös opastusta niiden saloihin. Essi Avellanin Viinikoulun luennoilla käydään läpi niin klassikkokuohuvia, huippupunaisia kuin luomuisia ja biodynaamisiakin viinejä.

Samppanja-asiantuntija ja viinikirjoittaja MW Essi Avellanin jo vuodesta 2007 asti vetämä Viinikoulu on viihdyttävään pakettiin käärittyä napakkaa faktaa. Luennoista voi valita juuri sen itseä kiinnostavimman, mutta parhaiten toki oppii osallistumalla koko Viinikoulun ohjelmaan.

– Tänä syksynä meillä on samppanjateeman sijaan kuohuviinien sokkotasting, jossa toki saattaa olla jokunen samppanjakin mukana. Sokkoja on ollut jokunen vuosien kuluessa ja ne ovat aina olleet hyvin suosittuja. Niissä pääsee vähän haastamaankin itseään. Uutuutta on myös kovasti toivottu biodynaamisia sekä luomu- ja Reilun kaupan viinejä käsittelevä kurssi. Luomuviinit kiinnostavat nyt erityisesti, toimitusjohtaja Tarja Mattsson valottaa.

Jokainen kurssikerta on oma kokonaisuutensa, jonka rakenteessa Essi ottaa hyvin huomioon jokaisen osallistujan lähtökohdat. Joku saattaa olla ensimmäisessä kertaa viiniopin äärellä, toiset taas jo pitkäänkin harrastaneita. Kenenkään ei tarvitse olla sormi suussa tai vastaavasti tylsistyä.

vinoteekki1

Viinikurssit ovat myös mielenkiintoinen lahja sekä varsin pidetty tapa palkita tai kouluttaa työntekijöitä. Esimerkiksi asiakkaita ravintoloissa kestittävät henkilöt hyötyvät viinitietoudesta, kun viinien tilaaminen helpottuu. Ihmiset myös verkostoituvat helposti yhteisen kiinnostuksen kohteen äärellä.

– Usein täällä tutustuneet kurssilaiset lähtevät yhdessä vaikkapa syömään ja jatkamaan juttua viineistä.

Kurssikerrat eivät ole korvamerkittyjä, vaan paikkansa jollain kerralla voi antaa vaikkapa ystävälle, mikäli on itse estynyt pääsemään paikalle. Viinikoulutusta on saatavilla Viinikoulun luentojen lisäksi myös räätälöidysti tilauksesta. Vinoteekissa voi järjestää esimerkiksi yksityistilaisuuden seurueelleen ja yhdistää siihen viinikoulutusta tastingeineen.

Essi Avellanin Viinikoulun syksy 2014

Viinikoulun hinta 180€ (sis.alv 24%). Mikäli haluat osallistua vain yhteen viinikouluun, on hinta 70 € ja huippupunaviinikerta 100€.

29.9     18-20     Huippupunaviinit

21.10     18-20     Luomu, biodynaaminen ja Reilu kauppa ympäri viinimaailman

17.11     18-20    Kuohuviiniklassikot-sokkotasting

Vinoteekki

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy