finlaysonin palatsi alkuruoka kohokohdat

Finlaysonin Palatsi on varustautunut kylmeneviin keleihin hiukan tuhdimman makuisin annoksin ja mielenkiintoisin, harvinaisin Bodegas Godelian viinitilan juomin. Kyseessä on viinintuottaja, jolla on käytössään moderni tekniikka ja ikivanhat, aromikkaan mineraalisia viinejä tuottavat köynnökset.

Godelian viinien koti on Pierosin kylässä, El Bierzon viinialueella. Alue sijaitsee Santiago de Compostelan kuuluisalla pyhiinvaellusreitillä. Viinitilan symboli onkin simpukka, samoin kuin pyhiinvaeltajienkin.

Ilmasto samoin kuin maastokin asettavat viininviljelykselle omat haasteensa.

– Ilmasto-olosuhteet laaksossa ovat vaihtelevat. Siellä sataa paljon, ja viiniköynnökset kasvavat jyrkillä rinteillä todella vaikeakulkuisissakin paikoissa. Keräämään mennään jopa valjaiden avulla kiipeillen. Halpoja viinejä sieltä ei tulekaan, ravintolapäällikkö-sommelier Ismo Nieminen toteaa.

Finlaysonin Palatsin kausimenun viinipaketti onkin siihen nähden erittäin edullinen. Ja mainio tilaisuus päästä maistelemaan mielenkiintoisen alueen viinejä. Perinteet omien rypäleiden, Godellon, Doña blanca ja Mencian käyttämisessä ovat pitkät, eikä alueella muita rypäleitä juurikaan viljellä. Ei myöskään Bodega Godeliassa.

Jokaiselle annokselle on valittu viinikumppani Godelian juomista. Aterian aloitukseksi tarjotaan miedosti savustettua nieriää, juureksia ja salaattia, joiden juomaksi on valittu Godelia Godello 2012.

finlaysonin palatsi alkuruoka 2 kohokohdat

Pääruoka-annos eli ylikypsä hanhenrinta on syntynyt perinteisen Martinpäivän hanhen innoittamana. Tarhatusta hanhesta valmistettu mehevä confit tarjotaan haudutetun punakaalin ja pihlajanmarjakastikkeen kanssa.

– Meillä on joskus ollut villihanheakin, mutta se on turhan haasteellinen raaka-aine. Villihanhessa lihan laatu nimittäin vaihtelee jopa yksilön sisällä. Voi olla todella hyviä ja sitten taas todella sitkeitä kohtia. Siksi nämä hanhet tulevat tarhalta, Nieminen kertoo.

finlaysonin palatsi hanhi kohokohdatfinlaysonin palatsi tarte tatin kohokohdat

Jälkihyvänä tarjottava omenainen ja rusinainen tarte tatin on saanut kaverikseen seljankukka-artesaanijäätelöä. Sen kumppaniksi Nieminen on valinnut Godelian Libamus-viinin.

– Se on valmistettu samasta Mencia-rypäleestä kuin pääruoan viinikin, mutta se on late harvest -tyyppinen, maultaan konsentroitunut ja rusinainen.

Kyseisen viinin valmistukseen käytettävät rypäleet kerätään todella myöhään, jotta viinistä saadaan oikeanlaista.

– Alueella myrskyää ja sataa usein syksyisin, joten Libamusta saadaan aika harvoin. 2011 on viimeisin vuosi, kun tilalla on pystytty pitämään rypäleet köynnöksissä niin kauan, että viiniä on pystytty valmistamaan. Tämä meillä tarjolla oleva viini on siis melkoinen harvinaisuus, Nieminen paljastaa.

Finlaysonin Palatsin kausimenu 43e

Miedosti savustettua nieriää, juureksia ja salaattia
Godelia Godello 2012 9,40e/16cl

Ylikypsää hanhenrintaa, pihlajanmarjakastike, haudutettua punakaalia
Godelia Mencia 2009 10,20e/16cl

Omena-rusina tarte tatin, seljankukkajäätelöä
Godelia Libamus 2011 9e/8cl

KOTISIVUT

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

finlaysonin palatsi viini kohokohdat