Bistro Henriksin salia hallinnoiva viinimestari Jennimari Rask (vas.) ja ravintolapäällikkö-keittiömestari Aliisa Salminen.

Komeasti uudistuneen Bistro Henriksin sisustus kuin ruokalistakin on tuotu tähän päivään klassikkojuuria unohtamatta. Enää syömään ei suunnata pelkästään perinteisen illastuskaavan mukaan, sillä pikkuannokset mahdollistavat laajan makukirjon ja vapauden maistella monipuolisesti vaikka pitkin iltaa.

Satamakadun Bistro Henriks houkuttaa nyt entistä selkeämmin myös lasilliselle ja pikkusyötävälle poikkeavia sekä seurustellen iltaa istuvia. Keittiö palvelee pitkään etenkin viikonloppuisin, joten ruokailla voi myöhäänkin. Paikalle voi poiketa vaikka lasilliselle ja pienelle iltapalalle, tai tilata annoksia seurustelun lomassa nautittavaksi.

Uudet tuulet puhaltavat myös Henriksin listoilla.

– Olemme halunneet päästää irti siitä perinteisestä ruoka- ja viinilistan kerralla uusimisesta. Sen sijaan lista elää luonnollisesti annos kerrallaan uudistuen niin sesonkien kuin tarjolle tulevien raaka-aineidenkin mukaan, ravintolapäällikkö-keittiömestari Aliisa Salminen kuvailee.

Näin asiakkaiden suursuosikeiksi muodostuneita annoksia on mahdollista myös viivyttää listalla.

Hollandaisella kruunattu uppomuna-annos kuuluu Bistro Henriksin suosituimpiin syötäviin. Brunssihenkiseen herkutteluunkin sopivaa annosta tilataan paljon myös lounaalla, erityisesti lauantaisin.

– Sieltä on jo löytynyt sellaisia suosikkeja kuin uppomuna-annos, sinisimpukat sekä kampasimpukkaceviche, joista ihmiset ovat tosi paljon tykänneet. Olemme jättäneet ne valikoimaan, koska meidän ei kerran ole pakko koko listaa vaihtaa, viinimestari Jennimari Rask kertoo.

– Moni käy syömässä uppomuna-annoksen lounasaikaankin, sillä se on aika tuhti. Myös simpukoita menee lounaalla. Meillähän on viikottain vaihtuva lounasmenu, mutta siinä rinnalla on tarjolla myös supistettu à la carte -menu, jatkaa Rask ja muistuttaa, että lounasta on tarjolla lauantaisinkin.

Henriksin ripotellen annoksiaan uudistavalla listalla on runsaasti pieniä suolaisia sekä makeita annoksia, mikä tarjoaakin ilahduttavasti mahdollisuuksia maistella useita eri makuja, sekä koostaa juuri mieleisensä mittainen annoskimara. Kaavamaisen alku-, pää- ja jälkiruoka-setin sijaan syötäväkseen voi valikoida vaikka useamman pienen suolaisen ja saman verran jälkiruokia.

Mikään ei myöskään estä maistelemasta vaikka pelkkiä makeita koko listan mitalta esimerkiksi kuplivan tai cocktailien kaverina. Esimerkiksi kaveriseurueen kanssa iltaa istuessa pikkuannoksia voi tilata useampaankin otteeseen seurustelun lomassa syötäväksi.

Toki Henriksiin voi tulla istuskelemaan ihan vaan lasillisellekin. Se on myös mainio tapa käydä tutustumassa ravintolaan.

– Enevässä määrin meillä käy ihmisiä pelkästään viinillä ja cocktaililla, mikä on tosi hienoa. Kehitämme cocktail-listaa koko ajan sesonkien mukaan. Haluamme, että cocktaileissa näkyy myös oma kädenjälkemme kuten ruoassakin, kertoo Salminen.

Koska kyseessä on pieni yksitysomisteinen ravintola, voi muutoksia tehdä ja uusia tuotteita tuoda tarjolle ketterästi. Nytkin Rask suunnittelee uutta koivunlehti-cocktailia.

– Myös viinilistamme on eläväinen, ja joitain upeita tuotteita saattaa tulla ihan vaan muutama pullo. Salin puolella on kovaa ammattiosaamista niin viinien kuin viinin ja ruoan yhdistämisessäkin, Salminen summaa.

Teatterin läheisyys on perinteisesti näkynyt Henriksissä vahvasti. Ennen näytöstä teatteriruokailijoita on edelleen runsaasti, mutta moni ei välttämättä vielä tiedä, että Henriksissä ehtii hyvin syödä näytöksen jälkeenkin. Joko useamman annoksen taikka vaikka iltapalaksi passelin pikkuannoksen verran.

 

Henriksin bistroutuminen pikkuannoksineen sekä ravintolatilojen uudistus oli kaikkinensa onnistunut askel. Se onkin on otettu hienosti vastaan niin vanhojen kanta-asiakkaiden kuin uusien, Henriksin vasta löytäneidenkin vierailijoiden osalta.

– Meille on tullut paljon uusia asiakkaita. Paljon käy sellaisiakin ihmisiä, jotka ihastelevat sisustusta ja ihmettelevät, että kuinka eivät ole Henriksiä aikaisemmin huomanneet. Vanhat kanta-asiakkaatkin ovat ihasteleet yksityiskohtia kuten tiiliseiniä ja sitä, että esimerkiksi kaari-ikkunat pääsevät nyt paljon paremmin oikeuksiinsa, Salminen kertoo.

Myös henkilökunta on tyytyväinen niin uudistukseen kuin oloonsa Henriksin tiiminä.

– Saamme tiettyjen raamien puitteissa toimia ja kehittää Henriksiä vapaasti, mikä on tosi motivoiva juttu, tuumaa Rask.

– Kaikilla tuntuu olevan sellainen fiilis, että teemme tätä itsellemme. Jokaisella meistä on omat vahvuutemme, jotka on hienoa päästä yhdistämään. Meillä on muutenkin tosi hyvä yhteishenki, komppaa Salminen.

Bistro Henriks, Satamakatu 7

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Kohokohdat.fi