torilla

old-wine

Aregala Finlandin Gourmundo 2014 -tapahtumaan osallistuva Mark McDonald Kaliforniasta on yllättynyt Suomen kovatasoisesta kokkikoulutuksesta ja aivan ällistynyt luontomme villiherkuista. Käymämme keskustelun perusteella voimme todeta, että me suomalaiset asumme aarrearkun äärellä ymmärtämättä arvostaa sitä kyllin.

– Teillä on aivan mieletön yltäkylläisyys villinä kasvavia upeita ja puhtaita raaka-aineita! Enemmän kuin pystytte koskaan kuluttamaan, ihmettelee McDonald.

Erityisesti keittiömestarin huomion kiinnittivät torien sienet ja marjat, joista maksettaisiin Kaliforniassa moninkertaiset summat Suomen hintatasoon verrattuna. Ja meillähän niitä voi poimia kuka tahansa. Vieläpä myydä verovapaasti. Kaliforniassa sienet joutuu aina ostamaan ja metsäsienet ovat erittäin kalliita.

– Jos voisin siellä vain mennä käytännössä takapihalleni poimimaan sieniä niin kuin te täällä, olisin menestyksekkäin ravintoloitsija! Raaka-ainerunsautenne tekee ruokakulttuurinne osaltaan hyvin poikkeukselliseksi.

Lupasimme toimittaa Markille suomalaisia sieniä. Hän taas sanoi lähettävänsä meille kalifornialaisia viinejä suomalaisten metsänherkkujen vastakaupaksi.

Markin ravintolassa viinin yhdistäminen ruokaan onkin se juttu, mutta oluen ja amerikkalaisten pienpanimoiden buumi näkyy myös muutaman kerran vuodessa luotavissa olutmenuissa. Miehen ravintolaan voi tutustua osoitteessa: www.oldvinecafe.com

Tampereella kovatasoista kokkikoulutusta

Markin ja muiden 15 Aregala-kokin taidonnäytteistä saatiin nauttia TAMKin workshopeissa. Mark oli yllättynyt moderneista ja kovatasoisesti varustelluista opetustiloista sekä opettajien aktiivisuudesta ja innosta opettaa käytännönläheisesti. Oppilaiden työskentelyä seurattuaan hän uskoo, että todella suuria on tapahtumassa Tampereen kulinaarisella kentällä. Aregala-tapahtumaa hän pitää mahtavana keinona oppia uutta eri maiden keittiöistä.

Aregala Mark McDonald– On hienoa, että näissä tapahtumissa on tilaisuus tavata kollegoja ympäri maailmaa ja oppia toinen toisiltaan. Tässä näkee uusia tekniikoita ja raaka-aineita. Tämä on upea mahdollisuus myös nuorille opiskelijoille kehittyä ja tutustua eri maiden ruokakulttuureihin.

Markin mielestä nuorten pitäisi matkustaa paljon oppiakseen. Hän itse on opiskellut alaa ulkomailla, mutta kertoo oppineensa kuitenkin ehkä eniten syömällä erilaisissa ravintoloissa ympäri maailmaa ja tutustumalla paikallisiin kauppahalleihin.

– Matkustan nykyäänkin todella paljon vaikutteita saamassa. Keittiömme kehittyykin ihan koko ajan.

Aregala-kokit loihtivat klo 20 tänä iltana Kauppahallissa 16 ruokalajin menun, jonka lisäksi nautitaan viinistä ja kansainvälisestä musiikista. Viimeisiä lippuja viedään, mutta kannattaa vielä soitella numeroon 046 5544 038, jos mukaan mielii. Illallislippu 100e sisältää 16 ruoka-annosta, 4 lasillista viinä ja illan ohjelman.

Lue lisää: Kansainvälinen Aregala Finland tuo maailman huippukokit kaupunkiin 2.-4.10.2014

Teksti: Ronja Honko
Kuvat: Mark McDonald