Kitkajoki Kuusamossa on Oulangan kansallispuiston upea patikointikohde niin kesällä kuin talvellakin. Kuusamon jylhissä metsämaisemassa järjestetään myös festivaaleja. Ensimmäistä kertaa järjestettävää Villifestivaalia vietettiin Oulangan kansallispuistossa ja Valtavaaralla vuonna 2019.

Oulangan, Riisitunturin ja Hossan kansallispuistot tarjoavat Kuusamossa aktiiviselle ulkoilmaihmiselle esimerkiksi Suomen suosituimman vaellusreitin Karhunkierroksen. Tämän lisäksi alueella on paljon sykähdyttäviä patikointireittejä. Näitä ovat myös Rukan lähireitit, kuten Valtavaaran huiputus sekä Rukan ympärysreitti. Huimapäille on tarjolla muun muassa koskenlaskua, mönkijäsafareita, karhun katselua sekä pyöräily- ja melontareittejä. Oulangassa vieraileva ei voi jättää näkemättä tunnettua valtakunnallista nähtävyyttä, legendaarista Kiutakönkään koskea.

Kanootilla Lapissa
Lapland-Material-Bank Juha Kauppinen
Melontaa Oulankajoella. Valokuvaaja: Eeva Mäkinen / Lapin materiaalipankki
Melontaa Oulankajoella. Valokuvaaja: Eeva Mäkinen / Lapin materiaalipankki
Jussi Saarinen toteuttaa unelmiaan lapsuuden maisemissa. Vähintään kerran kesässä Jussin on päästävä melomaan Oulangalle.

Kesän jälkeen ruskasesonki on parhaimmillaan, ja jo lokakuun alussa avataan kolme laskettelurinnettä – ensimmäisenä Suomessa. Kuusamossa riittää tekemistä ympäri vuoden niin lumiseen talvimatkailuun kuin myös aktiiviseen kesämatkailuun koko perheelle.

Koski- ja jokimelojalle suositeltuja kansallispuistoja ja luontokohteita Suomessa
Hossan kansallispuisto
Ivalojoen melontareitti (Hammastunturin erämaa-alue)
Kairijoki
Käsivarren erämaa-alue
Napapiirin retkeilyalue
Oulangan kansallispuisto
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto
Ruunaan retkeilyalue