Suomussalmella Kuusamon läheisyydessä sijaitseva Hossan kansallispuisto ja Julma-Ölkyn jylhät, jääkauden muovaamat maisemat ovat tehneet alueesta nopeasti yhden Suomen himotuimmista luontokohteista. Onhan läheisyydessä myös Oulangan kansallispuistossa sijaitseva Kitkajoki.

Suomen kanjonijärvistä ja rotkoista kirkasvetinen ja pystysuoraisten kallioseinämien kehystämä uoma on yksi näyttävimmistä kohokohdista ja on muinaisen maanjäristyksen tai maanrepeämän synnyttämä. Kanjonit ovat usein myös virtaavan veden kaivertamia, kuten läheisyydessä virtava Kitkajoen laakso.

Suomen Luonnonsuojeluliitto on ollut huolissaan alueen kohtelusta

Hossan kansallispuistoa perustettaessa vakuutettiin, että ulos jäävät arvokkaat alueet turvataan kaavoituksen keinoin. Jo nyt lupaukset ovat unohtuneet, Luonnonsuojeluliitto harmittelee.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ja Ylä-Kainuun Luonto ry. jättivät mm. Hossaa koskevasta kaavasta lausunnon.

”Hossan maisemallisesti ja luonnonsuojelullisesti arvokkailta rantametsiltä melontareittien ja retkeilyreittien varrelta ollaan kaavassa poistamassa suoja. Useissa rantojensuojeluohjelman kohteissa suunnitellaan merkittävää lisärakentamista.”

Myös varsinaiseen kansallispuistoon kuulumattomien reuna-alueiden luontoarvot pitää säilyttää.

– Kansallispuisto on meille tärkeä ja rakas. Haluamme, että sen luontoarvoja ja matkailuarvoja ei pilata esimerkiksi tekemällä hakkuita aivan kansallispuiston rajalla tai kaavoittamalla liian tiuhaan. Totesimme jo valmisteluvaiheessa, että jos kansallispuistosta pois jääneiden alueiden tulevaisuus halutaan ratkaista kaavoituksella, tämä olisi ollut syytä varmistaa ennen kuin arvokkaat alueet rajataan ulos puistosta. Näin ei tehty ja nyt kaavoituksessa ollaan menossa auttamattomasti pieleen, huomauttaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Julma-Ölkky hanging bridge