Kammiovuori on maankohouma Sysmässä Päijänteen itäisellä rannalla lähellä Luhangan rajaa.  Kammiovuoren reitti nousee Itä-Hämeen korkeimmalle kukkulalle, josta aukeaa upeat näkymät ympäristöön. Vuoren korkeus on 221 metriä. 

Kuva: Eetu Linnankivi

Mäkisessä ja tunnelmallisessa metsämaastossa kulkevan reitin varrella mielenkiinnon herättää seitsemän metrin korkuinen siirtolohkare ”Sysmän Linta” ja Hiskiaan luola, joka perimätiedon mukaan oli 1900-luvun alkupuolella Kammiovuorella eläneen erakon asuinsija.  Haastavasta maastosta huolimatta Kammiovuori on suosittu myös perheinen retkikohteena

Lähde: Luonto hyvinvoinnin lähteenä ja matkailun edistäjänä / Niina Ihalainen

Reittikuvaus:

Reitti alkaa parkkipaikalta, josta noustaan havupuuvoittoisen sekametsän ympäröimänä kohti Kammiovuorta.  Selkeä polku johdattaa ylöspäin kohti laavupaikkaa, jossa on hyvä tulistella, ennen nousun jatkamista.  Kesällä 2017 kammiovuorelle tehtiin uusi laavu, puuvarasto, vessa, ruoanlaittopöytä ja portaita, sekä näköalatasanteelle pöytä ja penkit.

Laavun jälkeen polku haarautuu ympyräreitiksi, jonka varrelta löytyy Hiskiaan luola, siirtolohkare Linta sekä itse Kammiovuoren laki.  Kammiovuoren laelta aukeaa vaikuttavat maisemat, mutta jyrkänteen reunalla on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.  Polku kulkee hyvin vaihtelevien metsien poikki lehdosta mäntymetsiin ja tunnelmallisiin kuusikkoihin.

Hyvä tietää:

Reitin laavulla on kesällä 2017 rakennettu WC ja polttopuita on puuvarastossa laavun lähellä.  Reitin voi kulkea lenkkikengissä, mutta vaelluskengät ovat tukevampi vaihtoehto vaihtelen´vaan maastoon.  Suoalueen pitkospuut uusiutuvat keväällä 2018. Kammiovuoren laen läheisyydessä sijaitsee yksi Struven ketjun kolmiomittauspisteistä.  Reitin varrella näkyy useita todella koookkaita muurahaispesiä.  3 km päässä sijaitsevassa VIntturin kylässä on laituri veneellä saapuville.  Lähimmät kaupat sijaitsevat Sysmässä.

Vaativuus:

Reitti on luokitukseltaan vaativa.  Osiltaan kivikkoinen, juurakkoinen ja jyrkkä polku tuo matkaan omat haasteensa.  Haastavuudestaan huolimatta on Kammiovuori suosittu myös lapsiperheiden keskuudessa.  kallion reunalle poiketessa on kuitenkin noudatettava erityistä varovaisuutta.  Reitin jyrkimpiin kohtiin on kesällä 2017 rakennettu portaat.

Reitin alkuun:

Reitin alkuun pääsee omalla autolla.  Sysmästä ajetaan tietä 612 pitkin 24 km kohti Luhankaa, kunnes käännytään oikealle Vintturintielle, jota jatketaan 2 km, kunnes käännytään vasemmalle Nutturintielle, jota jatketaan n. 1 km Kammiovuoren parkkipaikalle.

Lähtö- ja päätepisteet: Kammiovuoren parkkipaikka, Nutturintie 104, Sysmä

Reitin merkintä: Sinivalkoiset maalimerkinnät

Lisätiedot, valokuvia ja lähialueen palvelut: www.visitpaijanne.fi ja www.sysma.fi

Kammiovuori panoraama

Kammiovuoren reittikartta

Lähde: Wikipedia ja sysmä.fi