Ravintola Spis - Kasvispainotteinen illallisravintola Helsingissä
Ravintola Spis – Pikkuruinen kasvispainotteinen illallisravintola Helsingissä. Kuva: Toni Honko, Kohokohdat.fi, Lifestyle Media Oy.
Oranssia viiniä kasvisruokien kumppanina. Ravintolan keittiöstä vastaavat Antero Aurivuo (kuvassa) ja Perttu Jokinen.
Oranssia viiniä kasvisruokien kumppanina. Ravintolan keittiöstä vastaavat Antero Aurivuo (kuvassa) ja Perttu Jokinen.

Pohjoismaisen ja suomalaisen ruoan hienoimpia ominaisuuksia ovat erinomaiset, puhtaat kasvikset ja suoraan luonnosta saatavat raaka-aineet kuten villiyrtit. Näitä osataan hyödyntää Spis-ravintolan kasvisten ilosanomaan erikoistuneessa keittiössä. Tästä antaa tunnustusta myös Suomen Gastronomien Seura, joka myönsi ravintolalle Vuoden Ravintola 2015 -tunnustuksen. Ravintola rankattiin huipulle myös White Guide Nordicissa.

Antero Aurivuon ja Jani Kinasen ravintolan menun konsepti avautuu parhaiten, kun tietää että illallinen on mahdollisuus nauttia lyhyenä tai pitkänä maistelumenuna, ja menusta on aina kolme versiota: liha-, kala- ja kasvisannos.

Kasvispainotteinen skandinaavinen ruoka on ollut Spisissä alusta asti isossa roolissa ja lähtökohta ruokien suunnittelussa. Ravintolan suositut maistelumenut ovat kuitenkin aina saatavilla myös kala- ja lihaversioina. Spis onkin järkevällä tavalla kasvisravintola, sillä myöskään vannoutuneita lihan- ja kalansyöjiä ei olla haluttu poissulkea asiakaskunnasta. Ja muidenkin kuin kasvisten valmistaminen tapahtuu erityisellä pieteetillä. Esimerkiksi listalta löytyvän naudan etuselän kypsyys on saavutettu kahden päivän haudutuksella.

– Jossain vaiheessa kyllä mietittiin, että tehtäisiin ihan pelkästään kasviksia, Antero toteaa.

Viinivalikoimasta löytyy pienten tuottajien artesaaniviinejä ympäri maailmaa ja myös luomuviinejä on kerätty viinikaapin kätköihin. Oranssi viini Ranskasta on talon erikoisuus, joka sopii hyvin esimerkiksi lantun kumppaniksi tai kasvispääruoan kanssa.

Myös oluen ystäviä on ajateltu ja niitäkin on löydetty Pohjoismaista mm. olutravintola Pikkulinnun kautta. Esimerkiksi voimakas jälkiruokaolut Norjasta sopii hienosti maa-artisokan kanssa. Kasvispainotteisiin ruokiin soveltuvat hyvin IPA-tyyppiset, voimakkaasti humaloidut oluet.

Vuoden Ravintola 2015

Taannoin White Guide Nordic -oppaassakin hienosti mainittu pikkuinen Spis sai lisää ansaittua tunnustusta, kun se tovi visiittimme jälkeen valittiin Vuoden ravintolaksi mallia 2015.

– Spisissä korostuu maun puhtaus ja tuttujenkin raaka-aineiden täysin uudet puolet. Ruoka on mielikuvituksellista ja elämyksellistä, mutta ei liian kikkailevaa. Yksinkertaiselta kuulostavat annokset muistuttavat siitä, kuinka paljon raaka-ainetta kunnioittamalla voi saada aikaan. Omenaa ja jogurttia tai suppilovahveroa ja perunaa ovat lautasella jotain sellaista, joka pistää nauttijansa todella ajattelemaan sitä, mitä hän syö, perustelee Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Tiina Lähteenoja-Niemelä Vuoden Ravintola 2015 -valintaa lehdistötiedotteessa.

VARAA PÖYTÄ

Teksti ja kuvat: Toni Honko, Lifestyle Media Oy

Jutun alkuperäinen julkaisupäivä 10.2.2015. Päivitetty 9.10.2018