Italialainen ravintola Sogno Helsingin keskusta

Trattoria Sogno
Trattoria Sognosogno2

Töölöntorinkadun trattoria Sogno on omistajapariskuntansa, Mikko ja Pia Olanterän yhteisten toiveiden täyttymys.

He ovat vuosien kuluessa illallistaneet hyvin ystävien ja sukulaisten kanssa lukemattomia kertoja sekä suunnitelleet matkansa ruokaelämysten ympärille. Kahden ravintola-alan ammattilaisen unelma omasta ravintolasta toteutui viimein, kun Sogno avasi ovensa.

Italialaisen Sognon makujen maamerkit sijoittuvat etenkin Pohjois-Italiaan ja sisustus komppaa tyyliä. Tunnelma on selvästi rento ja mutkaton, vaikka tyylikästä tunnelmallisuuttakin on.

– Halusimme luoda paikan, joka on helposti lähestyttävä ja lämmin. Oman rahan paikka, jossa on hyvää ruokaa kohtuuhintaan. Sopiva koko perheen ja ystävien kanssa aterioimiseen, Mikko kuvailee ravintolaansa.

Sognon makumaailma on aito, rehellinen ja voimakas. Annokset ovat selkeämakuista italialaisruokaa, rustiikkista ja reilua. Tavoitteena on raaka-aineiden oman maun esiin tuominen. Tuoreita kotimaisia tuotteita suositaan, mutta paljon raaka-aineita tuotetaan myös suoraa Italiasta, mm. lihaa ja juustoa.

– Kun käytettävissä on hyvä, laadukas tuote, miksi peittää sen makua? Ja meillä kerma on kermaa ja voi on voita.

Ruokalista on laadittu niin, että annoksia voi koostaa mieltymyksiensä mukaan. Pääruokien reilun kokoiset lisukkeet nimittäin valitaan erikseen ja ne tarjoillaan omissa astioissaan, mistä asiakkaat ovat pitäneet kovasti. Näin annoksia voi myös jakaa pöytäseurueen kesken helposti.

Ravintoloitsijan oma pääruokasuosikki listalla on lampaankyljykset ja niiden kumppaniksi valittuna joko tattirisotto tai tryffelignocchit. Naudanmaksa-annos on monen asiakkaan kovasti kehuttu suosikki. Maksaa kun ei kovin monessa ravintolassa saa ja sen oikein kypsennettynä saaminen on vielä asteen harvinaisempaa herkkua.

Ravintolassa tehdään lähes kaikki alusta asti itse omin käsin. Joka päivä on tarjolla mm. tuoretta omatekoista leipää, joka maistuu mainiosti mm. myös Sognon suosituimman alkupala-annoksen, kokonaisen artisokan ja voisulan kanssa. Hyvin suosittuja alkupaloja ovat myös pankojauhoissa pyöritellyt täytetyt risottopallot, joiden täyte hiukan vaihtelee kokin inspiraation mukaan. Sisuksista voi löytyä mm. aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja ja sipulia.

Kuvissa:

Talon antipastolankku on monipuolinen aloitus aterialle tai pikkunälkään viinilasillisen kaverina naposteltava herkku. Annos sopii reilun kokonsa puolesta mainiosti jaettavaksi.

Peri-italialainen tiramisu on mehevä ja makea päätös aterialle. Crème brûlée tarjotaan PH7-jäätelötehtaan valmistaman gelaton kera.

VARAA PÖYTÄ