Olympiavuonna 1952 avautunut funkkishotelli tarjoaa vieraille hienot Helsinki-näkymät niin kokous- ja ravintolatiloista kuin suurimmasta osasta hotellihuoneita.

Helsingin keskeisimmällä paikalla sijaitseva Original Sokos Hotel Vaakuna uudistui keväällä 2019. Runsaan vuoden kestäneessä urakassa uudistettiin hotellin kaikki 270 hotellihuonetta sekä kerrosaulat. Olympiavuonna 1952 avautunut funkkishotelli tarjoaa vieraille hienot Helsinki-näkymät niin kokous- ja ravintolatiloista kuin suurimmasta osasta hotellihuoneita.

Hotelli Vaakuna on maailmallakin tunnetun funkkisarkkitehti Erkki Huttusen taidonnäyte ja arkkitehdin päätyö Helsingissä. Vain valaistussuunnittelun hän uskoi aikanaan hyvälle ystävälleen Paavo Tynellille. ”Meille oli tärkeää, että talon alkuperäinen muotokieli sekä talossa olevat 1950-luvun designkalusteet säilytetään uudistuksessa. Myös hotellista avautuvia upeita Helsinki-näköaloja haluttiin korostaa”, kertoo hotellinjohtaja Satu Näsärö.

Original Sokos Hotel Vaakuna, Helsinki. Vuonna 2019 uusittu hotelliaula.

Lopputulos on onnistunut yhdistelmä funkkista, 1950-luvun designia ja värimaailmaa sekä valoa ja raikkaan moderneja ratkaisuja. Hotellin historiaa on tuotu esiin muun muassa lennättämällä hotelliaulasta tutut rauhankyyhkyt hotellihuoneiden seinille. Erkki Huttusen suunnittelemiin nojatuoleihin on mukava istahtaa ihailemaan muun muassa Tynellin valaisimia, jotka valaisevat edelleen niin julkisia tiloja kuin ylimmän kerroksen hotellihuoneita.

Vaakunassa käydään paljon suosituilla staycationeilla eli tullaan minilomalle oman kaupungin hotelliin. Tähän sopivat esimerkiksi Vaakunan parvekkeelliset näköalahuoneet ja upeat näköalasviitit, jotka ovat ainutlaatuisia koko suomalaisessa hotellikentässä. Missään muualla et voi herätä hotellissa ihastellen edessäsi avautuvaa Helsinki-maisemaa”, hotellinjohtaja toteaa.

Uniikit Helsinki-näkymät

Original Sokos Hotel Vaakunan ainutlaatuisuus on sen tiloista neljään ilmansuuntaan avautuvat Helsinki-maisemat, joita voi ihastella heti herätessä vuoteesta käsin. Ylimmän kerroksen 46 huoneessa hotellivierailusta voi nauttia omalta, kalustetulta näköalaparvekkeelta.

Hienoimmat puitteet tarjoavat talon sviitit, joista osassa on parveke, osassa oma sauna. Friends & Family -teemaisiin sviitteihin majoittuu jopa 7 henkilöä ja ne tarjoavat hienostuneet puitteet vaikka pienille perhejuhlille. Olo- ja makuuhuoneesta koostuvassa Business & Romance -sviitissä järjestyvät niin tyylikkäät kokoukset kuin romanttiset hääyöt.

Ylellisestä 80-neliöisestä Vaakuna-sviitistä avautuvat hienot näkymät Eduskuntatalon ja Töölönlahden suuntaan. Huoneistossa on makuuhuone pukeutumishuoneineen, olohuone sohva- ja ruokailuryhmineen sekä oma sauna. Tämä upea sviitti keskeisellä sijainnilla sopii hyvin myös kokouksiin ja juhlavastaanottoihin.

Aikaa kestävä funkistyyli

”Muutin Helsinkiin Rovaniemeltä, jossa työskentelin toisessa funkishotellissa. Vaakunaan tullessani tilamuotoilu tuntui heti tutulta”, hotellinjohtaja Satu Näsärö kertoo. ”Tällä talolla, kuten kaikilla funkisrakennuksilla, on aikaa kestävä muotokieli. En jaksa olla ihastelematta tilojen selkeyttä ja toimivuutta. Esimerkiksi hotellikäytävien eleettömyys rauhoittaa mielen kuin huomaamatta ja kaarevat muodot tuovat lempeyttä hotellikokemukseen”, Näsärö huokaisee tyytyväisenä.

”Kun saamme kesään 2019 mennessä vielä hotelliaulan uudistettua, on vieraillemme tarjolla uniikki ja tasapainoinen yhdistelmä modernia muotovaliota ja alkuperäistä funkkismiljöötä, jossa voi kokea monta erilaista hotelli- ja Helsinki-tunnelmaa. Ja tarjoaahan ravintola Loisteen alkuperäismiljöö Tynellin valaisimineen unohtumattoman illalliselämyksen huikeiden näköalojen kera.”

Original Sokos Hotel Vaakunan sisustussuunnittelusta vastasi Sisustusarkkitehdit Fyra Oy. Urakan toteutti Rakennustoimisto Insinöörilinja Oy. Original Sokos Hotel Vaakunan liiketoiminnoista vastaa SOK:n matkailu- ja ravitsemisliiketoimintaa harjoittava tytäryhtiö Sokotel Oy.

 

Original Sokos Hotel Vaakuna, Asema-aukio 2, Helsinki

 

 • 270 huonetta, suurin osa Helsinki-näköalalla
 • Ravintola Loiste, tilausravintola Kaarre, Terassi upealla Helsinki-näköalalla
 • 8 kokoustilaa, näköalasauna omalla terassilla
 • 82-neliöinen saunallinen Vaakuna Suite
 • 69-neliöinen Sauna Suite omalla parvekkeella
 • 10 näköalasviittiä
 • 46 parvekkeellista huonetta
 • suora sisäänkäynti Sokoksen tavarataloon

 

Uudistukseen käytettiin

 • runsas vuosi
 • 242 restauroitua Erkki Huttusen nojatuolia
 • 500 Vaakuna-aiheista sisustustyynyä
 • 270 kyyhkyaiheista kipsireliefiä, alkuperäisten reliefien kopioita
 • 20 marmoripöytää

Hotelliklassikko kaupungin sydämessä

Olympiavuonna 1952 avautunut Original Sokos Hotel Vaakuna sijaitsee kaupungin keskeisimmällä paikalla Helsingin rautatieaseman vierellä. Suurimmasta osaa hotellihuoneista sekä ylimmän kerroksen ravintoloista ja näköalakabineteista avautuvat upeat panoraamanäkymät yli Helsingin. Talon suunnitelleen arkkitehti Erkki Huttusen kädenjälki ja 50-luvun kaunis muotokieli luovat funkkishotelli Vaakunaan sen uniikin hengen ja tunnelman.

Hotellin kotisivut: https://www.sokoshotels.fi/fi/helsinki/sokos-hotel-vaakuna