sommelier-kaato-kohokohdat
Kirsi Seppänen, Taneli Lehtonen ja Otto Sovelius keskittyvät saamaan lasit yhdellä kaadolla yhtä täyteen pullon kokonaan tyhjentäen.

Suomen parhaan sommelierin dekantteri on vaihtunut! Ravintola Murussa työskentelevä Taneli Lehtonen voitti Suomen Sommelierit ry:n järjestämän Trophee Parés Baltà -kilpailun 18.9. äärimmäisen tiukassa finaalikilvassa Hotel Havenissa. Toiseksi tuli Ravinteli Huberin Kirsi Seppänen ja kolmanneksi Otto Sovelius Demosta. Piste-erot olivat häkellyttävän pieniä, mikä kielii kolmikon kovatasoisuudesta. Ja taidot nousevat kisatessa koko ajan samoin kuin saliosaamisen taso Suomessa.

sommelier-taneli-lehtonen-2-kohokohdat
Taneli Lehtonen – viime vuoden kolmonen ja tämän vuoden ykkönen.

Finaalipainiskelussa miteltiin niin tarjoiluun, palveluun kuin juomatietouteen liittyvissä tehtävissä laajalla skaalalla. Viime vuonna kolmanneksi sijoittunneella Lehtosella on takanaan intomielinen treenausvuosi.

– Nyt tuntuu ihan hemmetin hyvältä! Vuoden työ kannatti, treenasin tosi, tosi paljon. Viime vuonna olin kolmas ja silloin asetin tavoitteekseni mitalin kirkastamisen. Sommelier-kisoissa paransin siis pari pykälää ja Vuoden Tarjoilija -kisassa vielä enemmän, kummatkin kisat voittanut Lehtonen kertoo tyytyväisenä ja lisää aikovansa ehdottomasti jatkaa kisaamista.

– Voitto antaa draivia lisää opiskella entistä enemmän joka päivä. Ja lukea pitää joka päivä, jos haluaa oikeasti menestyä ja olla todella hyvä työssään. Jos haluaa pärjätä kisoissa, niin silloin pitää lukea vielä enemmän, Lehtonen summaa.

sommelier-taneli-lehtonen-kohokohdat
Taneli Lehtonen tunnistaa siemailtavia mustista, juoman väriä paljastamattomista laseista.

Lehtonen kiri ohi Seppäsen vain 1,5 pisteen erolla. Viime vuonna ensimmäistä kertaa näissä merkeissä kisannut Seppänen halusi haastaa itsensä uudestaan.

– Kisaaminen on kannustanut opiskelemaan tosissaan, siksi tähän mukaan lähdinkin. Tässä oppii esiintymistä ja työskentelyä paineen alla, mikä minua jännittää.

Seppänen haluaa kilpailemalla haastaa itsensä ja mennä tulta päin myös ollakseen varautunut haastaviinkin työtilanteisiin. Koskaan kun ei voi tietää, mitä ja kuinka salamannopeasti reagoimista edellyttäviä tilanteita sommelierin työssä eteen tulee.

Pian on tulossa myös Vuoden Nuori Sommelier -kisa, jossa Seppänen sijoittui viime vuonna toiseksi.

– Kyllä sieltä pitäisi nyt se ykkössija saada, Seppänen hymyilee ja kannustaa muitakin liittymään hilpeään ja hyvän yhteishengen sommelier-kisajoukkoon.

– Osallistumista ei kannata pelätä yhtään! Kukaan ei koskaan ole ”valmis” kisaamaan. Kisatessa ei voi muuta kuin viedä omaa oppimistaan ja osaamistaan eteenpäin.

sommelier-seppanen-makinen-kohokohdat
Trophee Parés Baltà -kilpailussa toiseksi sijoittunut Kirsi Seppänen on saanut preppausapua ja kannustusta viime vuoden voittajalta, ravintola C:n Heidi Mäkiseltä.

Kotimaan kisatoiminnan ansiosta saliosaamisen ja kansainvälisen kisamenestyksen taso onkin noussut viime vuosina. Esimerkiksi ravintola C:n Heidi Mäkinen on saavuttanut viime vuonna sen, mitä kukaan suomalainen sommelier ei ole ennen tehnyt: sijoittunut maailman 8:ksi parhaaksi sommelieriksi V Concours ASI du Meilleurs Sommelier du Monde 2016 -kisassa Argentiinassa.

Kisan pääsponsorina toimivan Parés Baltà -viinitalon toimitusjohtaja Joan Cusiné antaakin tunnustusta Helsingin osaajien lisäksi lujasti myös tamperelaisille juomataitureille.

– Tampere on tärkeä viinikaupunki Suomessa. Siellä on todella vahvaa osaamista.

Trophee Parés Baltà -kilpailun voittaja Lehtonen sai palkinnoksi mm. komean kiertopalkinnon: Riedelin suunnitteleman tuplamagnum-dekantterin, joka on Suomen lipun väreillä koristettu uniikkikappale. Lisäksi lohkesi matka Parés Baltàn viinitilalle Pacs del Penedèsiin ja huippuviiniä siemailtavaksi. Komeinta kaikista on kuitenkin se, että Lehtonen lähtee edustamaan Suomea sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin Kööpenhaminaan lokakuussa.

Suomen Sommelierit ry

Vuoden 2015 kisasta blogin puolella: Jännityksen ja jättisamppanjan kuplintaa Suomen Paras Sommelier 2015 -kisoissa

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

sommelier-otto-sovelius-2-kohokohdat
Valtaisan viinivalikoiman ravintola Demon Otto Sovelius palvelutehtävän äärellä. Asiakkaina sekä tuomareina ravintola C:n Christina Suominen ja Parés Baltàn Joan Cusiné.