herkkujen-suomi2Lähiruoka kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Maakuntien lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi ja kotimaisten oluiden Syystober -tapahtumakokonaisuus 22.–24.8.2013 veti Helsingin Rautatientorille ennätysmäärän yleisöä.

logo_web_420_x_jotain_Tunnus_uusipv-v2
Herkkujen Suomessa vietettiin suomalaisen ruokakulttuurin juhlaa. Tapahtumassa nähtiin perinteisiä suomalaisia makuja ja raaka-aineita ihan uudessa kuosissa ja laaja valikoima kotimaisia oluita.

Ruoan alkuperä kiinnosti aidosti ihmisiä ja palaute oli innostunutta. Ihmiset tulivat hakemaan kojuilta tiettyjä tuotteita, koska tiesivät, että täältä niitä saa. Positiivista palautetta tuli myös siitä, että yrittäjät olivat itse paikalla ja heidän kanssaan sai keskustella ruoan alkuperästä ja tuotantotavoista. Tänä vuonna mukana oli uudenlaisia yrityksiä ja myös esimerkiksi sellaisia leipomoita, jotka käyttävät pelkästään kotimaista viljaa, kertoi MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

– Villiyrttien suosio on kasvanut ja se nähtiin myös Herkkujen Suomessa. Villiyrteillä riitti kysyntää. Myös marjatuotteet tarjosivat uusia makuelämyksiä. Esimerkkinä variksenmarjahyytelö, joka oli maustettu vaniljalla ja pomeranssilla.

Syväniemen mukaan suuri haaste on lähiruoan markkinointi.  – Tätä varten Herkkujen Suomen yhteydessä järjestettiin tilaisuus sisäänostajille, jotta kysyntä ja tarjonta saataisiin paremmin kohtaamaan. Tilaisuuteen osallistui pitkälle toistasataa sisäänostajaa. Näytteilleasettajat kertoivat, että he saivat luotua hyviä kontakteja ja jäävät odottamaan yhteydenottoa, jopa suurta tilausta, Syväniemi hehkutti.

Youtube-hitiksi kohonnut Böndeboogie esitettiin ensimmäistä kertaa elävänä Herkkujen Suomi -tapahtumassa perjantaina 23.8. Lähes 300 000 latauskertaa keränneellä Böndeboogie-videolla räpänneet nuoret maanviljelijät villitsivät yleisöä ja esittelivät ylpeinä ammattejaan. Räppi kertoo ”böndejen” arjesta ja siitä, miten he tuottavat suomalaista ruokaa. Böndeboogien suosion salaisuus lienee siinä, että esiintyjät siinä ovat ihan oikeita maanviljelijöitä.

Herkkujen Suomi -tapahtuman suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tapahtuman järjestävät tuottajajärjestöt MTK ja SLC, RuokaSuomi-teemaryhmä, Pienpanimoliitto ja Lammin Sahti.

Tapahtuman järjestäjät kiittävät yhteistyökumppaneita ja erityisesti yleisöä onnistuneesta tapahtumasta.

Tapahtuman kotisivut www.herkkujensuomi.fi