Helsingin XVIII Flamencofestivaali esittelee jälleen upeaa flamencoa talvisessa Helsingissä. Ohjelmassa on edustettuna sekä flamencon juuret että nykyflamenco.

Välivuoden jälkeen festivaali tekee näyttävän paluun. Luvassa on kotimaista ja kansainvälistä tulkintaa, virtuoosimaista miestanssia, nyrjähtänyt Carmen sekä lasten oma flamencokonsertti.

Helsingin juhlaviikoilla 2015 kantaesityksensä saanut KILL Carmen tekee nyt paluun näyttämölle. Compañía Kaari & Roni Martinin kansainvälinen suursatsaus on saanut osakseen runsaasti suitsutusta. Tällaisena Carmenia ei olla aikaisemmin nähty: hän on samanaikaisesti julkea ja julma, viettelevä ja nyrjähtänyt.

Innoitusta on ammennettu niin Prosper Mériméen novellista, flamencon klassikoista kuin Quentin Tarantinon elokuvista. Lavalla nähdään karismaattinen joukko huipputekijöitä: yhdeksänhenkinen espanjalais- ja suomalaismuusikkojen orkesteri sekä pääosissa espanjalaiset tanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro.

Ensimmäistä kertaa Helsingin Flamencofestivaalin historiassa kotimaisen esityksen ohessa järjestetään myös koululaisnäytös.

Pääesiintyjäksi on tällä kertaa kutsuttu espanjalainen tanssija Alfonso Losa. Useissa merkittävissä kilpailuissa palkittu 35-vuotias taiteilija on tehnyt yhteistyötä huippuluokan flamencotanssijoiden ja -muusikoiden kanssa. Helsinkiin hän tuo teoksen Tendencias – Flamenco a tres. Luvassa on todellinen miestanssin voimannäyte, kun lavalle astuvat Losan lisäksi Jesús Carmona ja David Paniagua. Molemmat ovat ansioituneet lukuisissa merkittävissä kokoonpanoissa, Carmona muun muassa Espanjan Kansallisbaletin ensitanssijana.

– Ajankohtana, jolloin flamenco on katoamassa kontrolloimattoman fuusiokehityksen syövereihin, en koe voivani kritisoida tilannetta tuomatta omaa näkökulmaani esille. Tendencias – Flamenco a tres etsii ilmaisumuotoja yli tyylilajien, pyrkien kuitenkin säilyttämään olennaisen sisällön kustakin tyylisuunnasta, Alfonso Losa kuvailee teostaan.

Teos on kolmen vahvan miestanssijan yhteistyö, johon jokainen tuo oman näkökulmansa flamencoon ja ottaa kantaa sen uudistumiseen. Luvassa on räjähdyksenomaista tanssin riemua, virtuositeettia, sekä koputusten ja piruettien ilotulitusta. Ryhmää täydentävät ansioituneet flamencomuusikot kitaristi Diego Fernández sekä laulajat José Manuel Doya Fernandez ja Loreto de Diego.

Festivaaliohjelmaa täydentää avajaisklubi jossa esiintyvät kotimaiset flamencot, niin harrastajat kuin ammattilaiset. Luvassa on intiimiä tunnelmaa Kansallisteatterin Lavaklubin erityisessä ympäristössä.

Tapahtuman kotisivut

http://festivaali.flamenco.fi/

Helsingin XVIII Flamencofestivaalin ohjelma:

La 6.2. klo 19 Avajaisklubi, Kansallisteatterin Lavaklubi, liput alk. 12/15 €
Su 7.2. klo 16 Lasten- ja nuorten VII Flamencobiennaali, Vuotalo, liput alk. 7/12 €
Pe 12.2. klo 19 Kotimainen ilta: KILL Carmen, Savoy-teatteri, liput alk. 32/38 €
La 13.2. klo 19 Pääkonsertti: Tendencias – Flamenco a tres, Savoy-teatteri, liput alk. 35/40 €

Tapahtuma


Helsingin Flamencofestivaali

Päivä: la 06.02.2016
Aika: Koko päivä
Hintaluokka: 12-40
Tapahtuman kotisivut: http://festivaali.flamenco.fi/