Tuhton uusi keittiöpäällikkö Jorma Aarnio on laatinut ravintolaan letkeän kesälistan, jolta löytyy muun muassa pikkuisen nasty black angus -rotukarjalihainen burger.

Sorsapuiston laidalla sijaitseva Tuhto on saanut uuden keittiöpäällikön, joka onkin monessa keittiössä päälliköinyt konkari. Uudelle letkeälle kesälistalle Jorma Aarnio on tuonut paitsi pikkuisen nastyn ja tuhdin burgerin, myös salaisen aseensa kastikkeen muodossa.

Tampere on vetovoimainen kaupunki, sen tunnustaa Aarniokin. Hän nimittäin muutti, koska tapahtui vakavanpuoleinen kaupunki-ihastus.

– Olen aikaisemmin ollut Kangasalla töissä, mutta käynyt usein täällä Tampereella hotelli Tornissa yöpyen. Ihastuin sitten Tampereeseen täysin ja päätin muuttaa tänne.

– Tampere on sopivan kokoinen kaupunki, jossa on mukavia esikaupunkialueita ja myös mukavia ihmisiä. Ravintolamaailmakin kehittyy vauhdilla. Koko ajan tulee uusia hyviä paikkoja. Varmasti jossain vaiheessa Michelin-tähtikin, Aarnio ennustaa.

Aarnio on toiminut alalla pitkään ja päälliköinyt sekä keittiömestaroinut monia ravintoloita monessa kaupungissa. Myös ulkomailta on työkokemusta Sveitsin suunnalta. Keittiökonkarilla onkin maku- ja reseptiikka-arsenaalia mistä ammentaa. Tuhton kesä kulkee hänen mukaansa kuitenkin kikkailematta, sillä suvi on rennon ruokailun aikaa.

Uudelle kesälistalle Aarnio on halunnut tuoda grillaustunnelmaa, mutta myös raikkaita ja marjaisia makuja.

– Uusi listamme on sellainen vähän krouvi, grillihenkinen ja täynnä sellaisia ruokia, joista ihmiset kesäaikaan todella tykkäävät. Listalla on nyt muun muassa grillattu rib eye -pihvi, jonka kanssa tarjotaan parsaa ja paahdettua terttutomaattia. Lisäksi siinä on perunakroketti ja keittiömestarin pippurikastiketta.

Pippurikastike onkin Aarnion salainen ase.

– Olen kuljettanut sitä vuosikaudet mukanani. Kastikkeen tarina alkoi, kun olin aikanaan keittiömestarina Porvoon Rafael’s Steakhousessa. Siellä tehtiin mielestäni jännää pippurikastiketta, jota lähdin sitten vielä tuunailemaan ja tekemään siitä vuosien myötä eri versioita. Siitä löytyy makeutta ja potkua, kahvia, siirappia, konjakkia, kermaa, demi-glacea… Vaikka mitä!

– Kun kastiketta syö pihvin kanssa, jossa on hyvä suola, niin se on kyllä aivan mahtava kokonaisuus, tuumailee Aarnio tyytyväisenä.

Tampere-talon kattopuutarhassa kasvaa niin yrttejä kuin kukkiakin keittiössä hyödynnettäväksi.

Myös kala ja salaatit ovat sellaisia syötäväisiä, jotka kesäihmisiin hanakasti uppoavat. Ja tietenkin burger.

– Se saa Tuhtossa olla tuhtia! Burgerimme on myös pikkuisen nasty. Black angus -pihvi, sulavaa juustoa, kunnon mättöä, Aarnio kuvailee.

Raparperi-mansikkatartaletissa on kattopuutarhan kukkia.

Jälkiruokapuolella näkyvät ja maistuvat myös Tampere-talon katolla olevan kattopuutarhan viljelmäantimet.

– Kattopuutarha oli minulle iloinen yllätys. Ajattelin heti, että sieltä saan sitten tuoreita yrttejä sekä kukkia ruoanvalmistukseen. Tällaiset asiat tuovat uutta ajattelutapaa ja uusia ideoitakin keittiöön, Aarnio kertoo.

– Halusin tehdä jälkiruoaksi jotain kevyttä ja raikasta. Mieleen tuli tartaletti, jonka voisi täyttää moussella, bavarois’lla ja raikkaalla raparperilla sekä mansikalla. Ja koristella kattopuutarhan kukilla.

Tuhto elää myös Tampere-talon tapahtumien mukaan, esimerkiksi à la carte -listan ohella tarjolle tulevien erikoismenujen kautta. Tapahtumia on muun muassa baletista rock-keikkoihin. Aarnio onkin päässyt nopsakasti kiinni kokonaisuuteen ohjastaen Tuhton ruokatuotetta paitsi sesongit, myös tapahtumat huomioiden.

– Tapahtumien tyylin ja moninaisuuden huomioiminen tuo listasuunnitteluun omaa haastettaan, mutta se on myös mielenkiintoista. Esimerkiksi balettia tai oopperaa seuraamaan tulevat asiakkaat nauttivat usein menukokonaisuuden, kun taas rokkikeikalle tullessa nautitaan herkemmin burgereita.

Tuhton puistoterassi on kesäkeidas Sorsapuiston äärellä.

Tuhtossa lapset saavat listan annoksia puolet pienemmässä koossa ja puolet pienempään hintaan. Perinteistä lastenlistaa ravintolassa ei siis ole.

– Haluamme tarjota lapsille samanlaisia ruokaelämyksiä kuin aikuisillekin. Nykyään monet vanhemmat tuovat lapsensa ravintolaan samalla ajatuksella, eli kokeilemaan uusia makuja. Esimerkiksi kuinka vaikka ahven maistuisi niiden ehkäpä kotoisampien lihapullien tai nakkien sijaan.

Vaikka Tuhto elää parhaillaan parasta kesää, on Aarniolla syksyn varalle jo uusia annoskuvioita suunniteltuna.

– Pidän kesän ajan listan vähän simppelimpänä, mutta kun päästään syksyyn, teemme jotain ihan muuta, toteaa Aarnio hivenen salaperäisesti.

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Tekemistä Tampere-talossa tänä kesänä

Dinosaurukset Tampereella – Kesätekemistä ja kokemista Sorsapuiston laidalla