Jogurtilla kevennetty katkarapuinen toast skagen, paahdettua leipää, salaattia ja sitruunaa.

Sorsapuiston laidalla paistatteleva Tuhto on kesätuulella. Keittiö kokkaa uusia suveen sopivia makuja: raikkaita ja marjaisia salaatteja, toast skagenia sekä suuremmankin nälän selättäviä hampurilaisia. Alkoholittomien juomien kovaan kysyntään Tuhto vastaa esimerkiksi kattopuutarhan kasviksin sekä pörriäisten hunajaa hyödyntävin mocktailein. Saunaankin pääsee ja olutta on.

Kesän suosikkiannosten joukkoon noussut toast skagen on jogurtilla kevennetty klassikko, joka sopii mainiosti esimerkiksi lohikeiton alle alkuruoaksi. Myös salaatit ovat erittäin haluttuja annoksia erityisesti helteiseen aikaan. Vaikka Tuhtossa suositaan muutenkin lähiraaka-aineita, tulee osa niistä ihan yllättävänkin läheltä, rakennuksen katolta.

– Kattopuutarhasta tulee meille nyt etupäässä erilaisia yrttejä ja salaattia, mutta pian saamme myös tomaatteja, apulaisravintolapäällikkö Heidi Kokko kertoo tyytyväisenä.

Samaisista korkeuksista Tuhton keittöön saapuu myös hunaja, joka on siis talon omien mehiläisten valmistamaa. Pesät piilevät Tampere-talon katolla. Kesäisen listan annoksissa hunaja poseeraa esimerkiksi vuohenjuustosalaatin vadelma-hunajahillokkeessa.

Vuohenjuustosalaatissa on pariloitua vuohenjuustoa, vihersalaattia, tuoreita marjoja, marinoitua päärynää, paahdettuja auringonkukansiemeniä ja vadelma-hunajahilloketta, jonka hunaja on talon omien mehiläisten valmistamaa.

Aterian alkuun tai muuten vain voi nauttia myös erilaisia drinkkejä. Kokko kertoo, että erityisesti alkoholittomien juomien kysyntä on huimassa nousussa.

Vaaleanpunaiseen mocktailiin on keitetty siirappi kattopuutarhan raparperista. Inkiväärinen puolestaaan sisältää omien mehiläisten valmistamaa hunajaa inkivääri-hunajasiirapin muodossa. Kummassakin juomassa on lisäksi alkoholitonta siideriä, soodavettä sekä basilikaa.

– Alkoholittomien juomien kysyntä on noussut kovasti niin siiderien ja oluiden kuin myös mocktailienkin osalta. Yhteen keittiömme keitti siirapin kattopuutarhamme raparperista ja toiseen on käytetty omien mehiläisten hunajaa. Kummassakin on itse kasvatettua basilikaa, Kokko kertoo.

Tuhtossa on oikeastaan rantaravintolatunnelmaa. Terassin kupeeseen on rantautunut soutuvene ja Sorsapuistossa paistattelee kesäkansaa viltteineen. Päivällä väki käy terassilla viilentävillä juomilla ja syömässä esimerkiksi salaattia. Illan tullen maistuu jo tuhdimpikin ruoka, jolloin listalta saatetaan valita esimerkiksi hampurilainen. Niitä löytyy listalta sekä juustohampurilaisen että vegeburgerin muodossa.

Koska ravintolasali varattavine Kokka-kabinetteineen on avara ja ruokailla voi koko listan mitalta terassillakin, onnistuu niin lounastus kuin illastuskin väljissä tiloissa.

– Meillä on hyvin tilaa, joten esimerkiksi lounaallakin voi ruokailla hyvin väljästi ja halutessaan niin ulkona kuin hyvin ilmastoiduissa sisätiloissakin.

Tuhtosta saa ruokaa ja juomaa myös mukaan, joten esimerkiksi puistopiknikin eväät ja max. 5,5-prosenttiset ruokajuomat voi napata kyytiin kätevästi.

Rantaravintolateemaan sopivasti Tuhton kylkeen on tänä kesänä rakentunut myös messevä saunakeidas, joten ”rantasaunalöylyttelykin” onnistuu. Vilvoittelemaan voi pulahtaa avantomaiseen kylmävesialtaaseen. Virkistäytyminen onnistuu toki myös Tuhton juomin.

Teksti ja kuvat: Lifestyle Media Oy

Tuhton puistoterassi on kesäkeidas Sorsapuiston äärellä.