Tryffelien tie Italiasta Suomeen. Kuva: Panoramio.com, Peter Young

Tryffeleitä. Kuva: Panoramio.com, Pympe

Tryffelit ovat  jälleen vaeltaneet Tampereen ravintoloihin. Tryffeleiden lumoihin langetaan kokonaisin menuin mm. C:ssä, Tiiliholvissa ja Vinoteca del Piemontessa. Tällä kertaa tarjolla on huumaavia tuoksuja ja hurmaavia makuja sekä suomalaisittain että italialaisittain.

Tryffeli on ollut raaka-aineiden aatelia jo antiikin ajoista asti. Jo pienelläkin määrällä tuota ikiaikaista mielihalujen kohdetta saa ruokaan mahtavaa ja raaka-ainekumppanin mukaan muuttuvaa makua.

Lisäksi tryffelillä uskotaan olevan muitakin ominaisuuksia, joista vähäisimpänä ei varmasti pidetä lemmennostatuskykyä. Uskoi tryffelin olevan rakkausruokaa eli ei, nyt on tilaisuus päästä testaamaan ainakin sen makuominaisuuksia tamperelaisten huippuravintoloiden annoksissa. Luvassa on aikaisempien vuosien tarjonnan perusteella ainakin rakkaudellisia makuaistimuksia herättäviä annoksia. Taidokkaiden keittiömestarien käsissä tryffeli taipuu erilaisiin muotoihin ja avaa arominsa uusissa makuyhdistelmissä.

Vinoteca del Piemonte ja Alban viehko valkoinen

Vinoteca del Piemonte pistää suut tryffelille 30.10.-9.11. Tuolloin ravintolassa luodaan annoksia Alban valkoisista tryffeleistä, jotka ovat tryffeleistä kaikkein arvostetuimpia ja kalleimpia. Valkoista tryffeliä ei pystytä viljelemään, joten sitä saadaan vain suoraan luonnosta etsittynä. Kilo kyseisiä tryffelikoirien vainuamia herkkupalleroita maksaa 3500-5000 euroa. Tryffeliviikkojen ajan ravintolassa on paljon erilaisia tryffeleillä aateloituja annoksia sekä erillinen tryffelimenu.

Ravintolapäällikkö Hanne Halonen on käynyt tarjoamiensa tryffelien kotiseudulla Albassa ja kuvailee sitä pieneksi ja herttaiseksi piemontelaiskyläksi. Alban valkoisten makua hän luonnehtii maanläheiseksi, valkosipuliseksi ja voimakasaromiseksi. Jo pienikin määrä tuo melkoisesti makua ruokaan. Tryffeliannosten ystäviksi sopivat Hannen mukaan piemontelaiset Nebbiolo-viinit.

C:n tryffelimenu on loihdittu Italian ja Suomen tryffeleistä

Tryffelit ovat C:ssä jo perinne. Ravintola tuo tarjolle menunsa 31.10-2.11., ja sen kaikki annokset sisältävät joko kotimaan mullasta metsästettyä suomalaista tryffeliä tai italialaista Alban valkoista herkkua. Ilkka Isotalon loihtima noin kymmenannoksinen menu sisältää syksyisiä makuja, jotka tukevat tryffelien aromeja. Annosten kanssa yhteen sointuvia makumaailmoja maalaileva viinipaketti on jälleen Christina Suomisen vankalla ammattitaidolla valitsema.

Ruoka-annoksista paljastetaan etukäteen seuraavia elementtejä:

Wiskilän tilan kukkoa
Pyhäjärven kuhaa ”ike jime”
Naurista
Kaalia
Riistalintua
Perunaa
Tattia
Vadelmaa

Tiilholvissa tryffeliä ja huippusamppanjaa

Tiiliholvissa pistetään suut tryffelille 29.10. – 9.11. Tryffelimenu tarjoillaan tänä vuonna huikean Paul Goerg -samppanjan säestämänä. Huhutaanpa mahdollisesta samppanjaan liittyvästä huippuvieraastakin… Tryffelimenun aikana ei tarjoilla Tiiliholvin yllätysmenua.

 Tryffelimenu

Tervetulomalja
Paul Goerg Brut Tradition 1er Cru

Keittiön tervehdys
***
Maa-artisokkakeittoa ja tryffeliä
Paul Goerg Brut Blanc de Blancs 1er Cru
***
Kampasimpukkaa ja mustekalaa
***
Sorsan rintaa ja tryffeli-madeirakastiketta
Paul Goerg Brut Rose 1er Cru
***
Juustot
***
Mangoa ja vaniljaa
Paul Goerg Brut Vintage 2002 1er Cru
***
Petit fours

Teksti: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy