pihviYhdeksi Tampereen maamerkeistä kohonneen Tornin ravintolatkin tähtäävät korkealle. Alakerrassa herkutellaan kahdessa eri ravintolatilassa, manserokahtavassa Paja Barissa ja linjakkaammassa Grill It! -ravintolassa. Kun keittiöpäällikkö on maineikas Mikko Kautto, ovat myös odotukset epäilemättä korkealla.

mikko-kautto4
Keittiöpäällikkö Mikko Kautto.

Kaikki ruoka ravintoloissa tehdään alusta asti itse, mutta linja on rustiikkinen ja krouvi. Hifistelemään ei lähdetä, vaikka tilauksesta sellainenkin toki onnistuu. Onhan Kautto työskennellyt monissa kaupungin laaturavintoloista, myös Näsinneulan fine dining -korkeuksissa. Tornin ravintoloiden ruoka on kuitenkin nimenomaan pipertämätöntä laadukasta ravintolaruokaa.

– Meillä on mm. kotimaista härkää, makurasvaista black angus -ulkofileetä, siipiluullista maissikanaa sekä picanhaa, joka on kolmion muotoinen lihas naudan paistin ja ulkofileen välissä. Se on suosittua grillilihaa Etelä-Amerikassa, Mikko Kautto kuvailee.

Paja Barilla ja Grill It! -ravintolalla on omat listansa. Pajan puolella purtava on ravintolaa rouheampaa ja porukankin kesken seurustelun lomassa jaettavaa. Kebabia, friteerattua kanaa, mozzarellatikkuja, mustaamakkaraa.

paja-kuva
Paja Bar

Soittopelejään ja rokkirekvisiittaa seinille lahjoittaneet tamperelaisstarat ovat saaneet ehdottaa suosikkiannoksiaan Paja Barin listalle ja ravintolaruokamaisiksi kevyesti tuunattuina niitä on päätynyt annosvalikoimaan. Martti Syrjä nauttii karitsanlihamoussakasta, basilikajäätelö on Juha Torvisen lempiherkku.

Grill It! -ravintolassa ruoka on linjakasta, mutta maku edellä kulkevaa. Koska keittiössä on komea Inka-puuhiiligrilli ja listalla laadukasta lihaa, tulevatkin lihaisten nautintojen ystävät varmasti viihtymään. Grilliä käytetään toki monipuolisesti muidenkin raaka-aineiden kypsennykseen ja saamaan sopivan savuista makua.

pajavasara 2

– Uusia mielenkiintoisia juttuja on luvassa Paja Barin puolelle vuodenvaihteen jälkeen, kun olemme saaneet hommat rullaamaan hyvin, Mikko vinkkaa.

Omat oluet Pyynikin Käsityöläispanimolta

Ravintoloiden juomapuolella viehättää viini sekä samppanja, mutta Tornilla on myös kaksi aivan omaa olutta, Tenderi-bitter ja Pajavasara-portteri, jotka ovat menestyksekkään Pyynikin Käsityöläispanimon luomuksia.

– 5,2% Tenderi-bitter on hyvin tyypillinen englantilaistyyppinen, real alemainen kuparinvärinen ja kaunis olut, Pyynikin Käsityöläispanimon panimomestari Tuomas Pere kuvailee.

Oluen nimi juontautuu nokkelasti höyryveturin erillisestä polttoaine- ja vesivaunusta, joka teki pitkät yhtäjaksoiset ajot mahdollisiksi.

Pajavasaran pohjana taas on Vahvaportteri, johon hotellinjohtaja Mikko Kankaanpää on kovasti mieltynyt. Hän pyysi Tuomasta suunnittelemaan Tornille omat oluet, joista toinen olisi kuin maailman parhaaksi rankattu Vahvaportteri, mutta vielä vähän parempi. Ja kieltämättä se onkin pyöreämpi luksusversio särmikkäämmästä isoveljestään. Pajavasara on vahvuudeltaan 8,8%, koska Torni on 88metriä korkea.

– Pajavasara kunnioittaa tamperelaisia portteriperinteitä. Täällähän on ollut ennen kieltolakia useita portteripanimoita, valottaa Tuomas.

Oluet maistuvat myös Mikko Kautolle.

– Tenderi menee paremmin ruoan kanssa, Pajavasaraa nautiskelisin ihan pelkältään tai tumman suklaan kanssa.

Grill It!

Paja Bar

Lue myös: Se on Sky Bar Moro!

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

inka 2
sali