Viskit ovat Juho Ronkaisen sydämen laulu. Hän yllättää mielellään asiakkaat niistä luoduilla raikkailla cocktaileilla.

Salakapakka Tiima alkaa olla jo julkinen salaisuus ainakin kaikkien laatujuomainhimoisten keskuudessa. Mystinen kellokauppa ja cocktailien koti on niittänyt mainetta ja pokannut palkintojakin tyylikkään ja taitavan juomasekoitustekemisensä tiimoilta. Tiskin takana vetovastuussa häärää nykyään juomaherkkujen herra, jolle etenkin viski on sydämenasia.

Noin vuoden verran Tiiman cocktail-ohjissa on ollut tanakasti kiinni nuoren Val Kilmerin näköinen juomataituri Juho Ronkainen. Ronkaisen oma cocktail-kädenjälki näkyy Tiiman tuoreella listalla erityisesti viskipohjaisten juomasekoitusten saralla.

– Lähellä sydäntäni on erityisesti viski ja se, että siitä voi tehdä myös pitkää ja hyvin raikasta, ei sellaista tuhkakupin hajuista ja makuista herrasmieshommajuomaa. Viskivariaatioita on todella paljon. Toisinaan näillä on tullut yllätettyä positiivisesti asiakas, joka on ensin julistanut, ettei voi sietää viskiä, Ronkainen virnistää.

Ennakkoluulojen murtaminen onkin erityisesti viskin saralla hilpeää hommaa, sillä toisin kuin esimerkiksi rommitouhumme, on viskikulttuurimme vielä peritiukoissa pelkän viskin ja jokusen vesitipan rajaamissa raameissa.

– Viskikulttuuri on meillä yleensä pelkän viskin nauttimista. Jos joku haluaa oikein hullutella, niin sitten laitetaan jääpala sinne sekaan pyörimään, veistelee Ronkainen.

Viskityylien kirjo on melkoinen, mutta etenkin yhdysvaltalaiset uusissa tammitynnyreissä kypsytetyt maissiviskit eli bourbonit ovat rakkautta Ronkaisen laseissa. Muiden muassa juuri kyseisistä viskeistä hän nauttii keksiä ja kehitellä erilaisia juomaluomuksia.

– Kaikkea ei vielä suinkaan ole keksitty. Uusia hyviä cocktaileja kehitellään alalla koko ajan, mutta ne ovat vain monimutkaisempia kuin vanhat klassikot. Yksinkertaisen hyvät kun on jo keksitty!

Saapuessaan uuteen cocktailbaariin viskimies on kuitenkin ensin romminen daiquirin kiilto silmissään.

– Tilaan yleensä itse aina ensimmäiseksi daiquirin. Siinä on vähän komponentteja, vain limeä, rommia ja sokeria. Pohjalla pitää olla tietenkin hyvä alkoholi, mutta sokerin ja hapon tasapaino on ihan olennaisen tärkeä. Daiquirista huomaa heti, jos se ei ole kohdillaan.

Eli pienenä kalibrointivinkkinä voikin viskata, että kun pizzarintamalla moni tunnustelee keittiön taidot margheritalla, voi cocktailbaarin asiakas toimia samoin daiquirin tilaten. Ja mainittakoon muuten, että Shaker-lehdessä on kehuttu Tiiman daiquiria koko kaupungin parhaaksi.

Moni Tiiman asiakas kyselee Ronkaiselta kiinnostuneena juomasekoituksista ja niiden taustoista.

– Useimmiten juuri ne ihmiset, joita asia innostaa, istuvat tähän tiskin ääreen. Kerron juomista aina mielelläni, klassikoistakin. Cocktailkulttuuri on kuitenkin Suomessa vielä alkutaipaleella verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jolla on 200 vuotta etumatkaa tässä hommassa ja jossa kaikki tietävät, mikä on dry martini tai Old Fashioned. Mielestäni onkin tosi hienoa, että cocktailit kiinnostavat asiakkaitamme, Ronkainen tuumaa hymyillen.

TIIMA

Lue myös: Tiima uhmaa kieltolakia – Salakapakka on saapunut kaupunkiin

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy

Juho Ronkainen sydämellisen Queen of Hearts -juoman kimpussa. Kyseisen cocktailin taustalla on Clover Club -klassikkojuoma, jossa on giniä, vadelmaa, limeä, sokeria, angostuuraa ja kananmunanvalkuaista. Tiimassa gini vaihdettiin pastikseen ja vadelmasiirappiin lisättiin lakritsijuurta. Anis, lakritsi sekä vadelma soittavat kauniisti yhteen. Happoa tuo tujaus sitruunaa limen sijaan.