Tiiman baarimestari ja Behind Bars Oy:n yrittäjä Juho Tuppurainen uudistaa cocktail-valikoimaa uusia juomia noin parin kuukauden välein listalle laatien. Menneiden vuosien toivottuja suosikkejakin valikoimassa toisinaan pyörähtää. Juomasekoitusten ohella Tiimassa voi nauttia myös erilaisia tisleitä.

Kaupungin cocktailbaariylpeys Tiima on toiminut jo vuodesta 2017 saakka. Vaikka sekä cocktail-kulttuuri että juomasekoituskysyntä ovat ottaneet askeleita eteenpäin myös muualla Tampereella baareista yökerhoihin ja ruokaravintoloihin saakka, on puhdasverisiä cocktailbaareja kaupungissa kuitenkin edelleen vain yksi. Sitä hallinnoi ammatillista kokemusta maailmalta ammentanut Juho Tuppurainen.

Kun Tiima avattiin, sitä piiloteltiin hyvin salamyhkäisenä salakapakkana, jonka sijainnista ei toivottu huudeltavan, eikä sisustuksesta kuvia juuri julkaistavan. Vuonna 2020, kun Tuppurainen saapui Tiiman juomasekoitusten herraksi, Tiimaa hieman ehostettiin, uudistettiin sekä sisustettiin. Samalla piilotteluyrityksistä päätettiin luopua. Olihan Olympia-korttelin kätkössä ja Muusan kyljessä sijaitseva suosittu cocktailbaari siinä vaiheessa jo varsin julkinen salaisuus.

– Siirryimme samalla 1920-luvulta teemallisesti 1960-1970-luvulle, kuvailee Tuppurainen.

Uudistusta on sittemmin tullut myös cocktail-listan päivitykseen.

– Emme uudista koko listaa kerralla, vaan tuomme sille uusia juomia ripotellen, yleensä parin kuukauden välein. Ja nyt kun Tiima on toiminut jo kohta 6 vuotta, nostelemme asiakkaiden toivomia vanhoja suosikkejakin välillä takaisin.

Käsityönä taituroitujen juomasekoitusten lisäksi Tiimaan voi toki suunnata myös tilkkaselle laatutislettä. Erityisen reipas valikoima löytyy viskirintamalla.

– Olemme panostaneet tällä hetkellä erityisesti amerikkalaisiin viskeihin. Itse tykkään etenkin ruisviskeistä ja bourboneista, joten niitä tulee tänne hankittua aina kun jotain mielenkiintoista löytyy. Meillä on kuitenkin melkeinpä joka viskintekoalueelta joku tuote.

Myös erilaisia rommeja sekä ginejä hyllyssä komeilee mukava määrä. Käsityönä taituroidut ja huolella suunnitellut cocktailit ovat kuitenkin se, mistä Tiima laajalti tunnetaan.

Cocktailit ovat nousseet kysytymmiksi muuallakin kaupungissa, kuten yökerhoissa, baareissa ja ruokaravintoloissakin, mikä on iloinen asia juomakulttuurin kehittymisen kannalta.

– Cocktaileista on tullut helpommin lähestyttäviä, tuumaa Tuppurainen.

Usein cocktaileista innostuneet Tiiman asiakkaat kyselevät myös suosituksia muista baareista, joissa on laadukas juomatuote.

– Suosittelen mielelläni esimerkiksi Sorella Cellar Clubia, Bonkeria, Periscopea sekä Villit ja Viinit -viinibaaria, jossa on aika hauskat cocktailit.

– Hyvää cocktail-meininkiä löytyy välillä vähän yllättävistäkin paikoista. Esimerkiksi Simon Fosterin ja kumppaneiden irlantilaispub O’Connell’sissa on kehitelty hyviä juomasekoituksia listalle, Tuppurainen kiittelee.

Vaikka Tiima on sisustuksellisesti tikittänyt alkuaikojen 1920-luvulta eteenpäin muutaman vuosikymmenen verran, elää kellokauppahistoria edelleen paitsi logon, myös ympäri baaria sijaitsevien aikarautojen myötä.

Tiima on niittänyt mainetta sekä pokannut palkintoja vuosien varrella. Se on tiimeineen parhaillaankin ehdolla kansainvälisessä Bartenders’ Choice Awards -kilpailussa Suomen parhaan cocktailbaarin sarjassa sekä People’s Choice -sarjassa. Jälleen kerran.

– On mukava saada tunnustusta niin kollegoilta kuin vierailtammekin tällaisten ehdokkuuksien kautta. Tässä tiskillä saa kyllä tietyllä tapaa tunnustusta joka päivä, kun ihmiset tykkäävät siitä mitä teemme. Se on hienoa, Tuppurainen kertoo hymyillen.

Tuppurainen tempautui aikanaan baarityöhön ja sen myötä nimenomaan cocktail-alalle puhtaasti sattuman sanelemana.

– Aika lailla 10 vuotta sitten reissasin Australiassa Working Holiday -viisumilla. Täysin sattuman kautta kaverin vinkistä päädyin Melbournessa baariin töihin ”bar backiksi”, joka muun muassa tiskaa laseja ja täyttää hyllyjä sun muuta.

Töitä tehdäessä Tuppurainen pääsi samalla näkemään baaritiskin cocktail-taitureiden toimintaa.

– Kun sieltä tiskihuoneen puolelta seurailin menoa baaritiskillä, niin innostuin kovasti hauskan näköisestä hommasta. Pääsin sitten lopulta oppimaan tosi paljonkin asioita, kun baarin vetäjä ja muut työntekijät opettivat minua innolla. Harjoittelin ensin vapaa-ajallani ja pääsin sitten baariin töihin.

Sen jälkeen Tuppurainen kiertelikin maailmaa erilaisissa baareissa ja ravintoloissa työskennellen, kokemusta ja ammattiosaamista kartuttaen.

– Alunperinhän minusta piti tulla biologi, mutta ei se ala innostanut lopulta niin paljon kuin tämä cocktail-homma, joten jatkoin tällä tiellä työskennellen Australiasta ja Uudesta-Seelannista Lontooseen. Ja ympäri Suomeakin, tietenkin. Jokaisesta paikasta ja jokaiselta kollegalta oppii aina jotain uutta omaan tekemiseen.

Tuppurainen vinkkaakin cocktail-alalle aikovia keräämään kokemusta monenlaisista ravintoloista.

– Vaikka mielessä olisi kirkkaana, että haluaa olla nimenomaan cocktailbaarissa töissä, kannattaa silti käydä läpi eri tyyppisiä paikkoja. Jokaisessa oppii jotain uutta ja erilaista, mikä vahvistaa omaa ammattiosaamista. Esimerkiksi yökerhoissa pitää olla todella nopea ja toimia tehokkaasti. Ruokaravintoloissa pöytiintarjoilun sekä tuotteista asiakkaille kertomisen merkitys korostuu ja samalla oppii myös ruoista. Pubeissa taas oppii yleistä tunnelman luomista asiakkaiden kanssa tiskillä rupatellen. Laaja kokemus ja näkemys alasta ei ole ikinä hukkainvestointi, summaa Tuppurainen.

Tuppuraisen mukaan yksi parhaita asioita hänen tämänhetkisessä työssään on se, kun pääsee luomaan ja testaamaan alati uutta. Innostus kuultaakin äänestä välittömästi näihin aiheisiin päästessä.

– Saan usein inspiraatiota eri ruoista, joita olen jossain maistellut. Haluan joko kehittää niistä juotavia versioita tai muovailla ruoan komponentteja sopimaan cocktaileihin. Myös niin sanottu vieraanvaraisuus on minulle tärkeä elementti. Haluan huolehtia asiakkaista ja luoda hyvää tunnelmaa, valottaa Tuppurainen Tiiman hämärässä tislepullojen ja kellojen katveessa.

Tiima, Satakunnankatu 10

Teksti ja kuvat: Kohokohdat.fi

Tiima - Cocktailbaari Tampereella
Kuva: Tiima