Tero Räisänen taituroi salakapakka – tai oikeastaan kellokauppa – Tiiman ensimmäisiä cocktaileja huhtikuussa 2017. Cocktailbaarin sijainti on edelleen suhteellisen salainen, mutta maine kiirii jo kaukaisuuksiin.

Tampereella keväällä 2017 salamyhkäiset ovensa rakoselleen avannut salakapakka Tiima tiimeineen on saanut kovan luokan tunnustusta. Bartenders’ Choice Awards -kilpailu on nostattanut Tiiman ehdolle kolmessa eri kategoriassa: Best Cocktail Bar, Best New Cocktail Bar ja Peoples Choice.

– Osasin vähän odottaa, että saatamme olla ehdolla parhaana uutena cocktailbaarina, koska Suomessa kuitenkin avautuu aika vähän coctailbaareja vuosittain. Oli aika sanaton olo, kun huomasin, että olemme ehdolla myös maan parhaaksi cocktailbaariksi. Kiitokset tästä kaikesta kuuluvat Sampo PystyselleJuho Ronkaiselle ja kaikille niille taustajoukoille, jotka tekevät Tiimassa kovaa duunia, Tiiman Aikavastaava ja baarimestari Tero Räisänen kiittää tiimiään.

Ruotsalaislähtöinen Bartenders’ Choice Awards -kilpailu on levittäytynyt tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Suomen, Tanskan ja Norjan cocktailbaarikentille. Mittavan ammattilaisraadin jäsenet äänestävät keskuudestaan mm. kovimmat ja alaa kehittävimmät cocktailtaiturit, parhaan tunnelman, ravintolan ja cocktailmenut. Kyseessä on siis tavallaan Suomen PRO-kisaa vastaava mittelö.

Tiimaa lukuun ottamatta kaikki muut Suomen parhaan cocktailbaarin tittelistä kisaavat baarit sijaitsevat Helsingissä. Uusien coctailbaarien sarjassa taas on enää vain yksi helsinkiläinen paikka, muut ehdokkaat ovat Vaasasta, Porvoosta, Jyväskylästä ja Tampereelta. Räisänen veikkaakin, että tasokkaat coctailbaarit lähtevät levittäytymään entistä vahvemmin muihin maan kaupunkeihin, suurimpiin ensin.

– Helsinki on alan ehdoton pioneerikaupunki, sillä siellä helppompaa kokeilla uusia juttuja. Asukkaita ja asiakkaita on niin paljon. Sinne onkin avautunut todella paljon coctailbaareja, joissa tehdään siistejä juttuja, mutta joskus mietin, kuinka paljon baareja Helsinkiin vielä mahtuu. Seuraava luonnollinen kasvuympäristö coctailbaareille ovat Suomen muut isot kaupungit, Tampere, Turku, Lahti, Jyväskylä, Oulu, Rovaniemi…

Räisänen onkin itse suuntaamassa kouluttamaan baarimestareita kansainvälisen Diageo Bar Academy -organisaation alaisuudessa ympäri Suomea uusia baaritaituritähtiä metsästäen – ja jalojen juomasekoitusten ilosanomaa levittäen.

Kapulana maanlaajuisen cocktailbaarivallankumouksen rattaissa kolisee mm. raaka-aineiden hinta, sillä laatucocktailien emmeet ovat samoissa messevissä hinnoissa ympäri maata, mutta pienemmillä paikkakunnilla juomista on totuttu maksamaan vähemmän. Kyseinen seikka saattaa paikka paikoin painostaa baarimestareita tinkimään tuotteiden monimutkaisuudesta, mutta toisaalta saanee myös kekseliäisyyden kukkimaan. Cocktailkulttuuri on Räisäsen mukaan joka tapauksessa levittäytymässä ja kehittymässä vahvasti.

– Olisi hienoa löytää vielä joskus vaikka Ivalosta ihan järisyttävän kukoistava cocktail-kulttuuri! tuumii Räisänen täpinöissään.

HUOM! Yleisöäänestys on avautunut osoitteessa bartenderschoiceawards.se

Lue myös: Tiima uhmaa kieltolakia – Salakapakka on saapunut kaupunkiin

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy