Kotimainen järvikala juhlii myös alkuruokakimaran krokettiannoksessa. Lautasella poseeraa muhkea ahvenkroketti rapu-mätisalaatteineen ja tillillä marinoituine retikoineen.

Tiiliholvi on pohjannut aina vahvasti ranskalaiseen keittotaitoon, vaikka on tehnytkin keittiötaikansa pitkälti kotimaisin raaka-ainein ja pohjoismaisin makumaisemin. Nyt ravintola on tarttunut entistä napakammin ranskalaiseen punaiseen lankaansa ja luonut listalle ranskalaisklassikoita. Kotimaisia raaka-aineita unohtamatta ja omalla Tiiliholvin tyylillään, tietenkin.

Uusien makutuulien myötä ravintolan annosvalikoima tarjoaa entistä vahvemmin vaihtoehtoja monenlaiselle ruokaseurueelle ja monenlaiseen mielitekoon. Kala ja äyriäiset on nostettu entistä näyttävämmin esille pihvipuolta kuitenkaan unohtamatta.

– Ranskalainen keittiö on ollut aina Tiiliholvin pohjana, mutta nyt kirkastimme ja kohotimme sitä selkeämmin esille, kuvailee keittiömestari Pietari Parkkonen.

Ranskalaistyylistä kala- ja äyriäisrintamaa edustavat sinisimpukat à la marinière ja bouillabaisse. Alkuruokavalikoimasta löytyy etanoita ja jälkiruoka-annoksista taas periranskalaisia macaron-leivoksia erilaisin täyttein.

Bouillabaissen ruokaisa liemi kaadetaan lautaselle vasta salissa.

Parkkonen tunnustautuu oitis bouillabaisse-mieheksi ja toteaa kyseisen kala-äyriäiskeiton olevan oma suosikkinsa tuoreen listan annoksista.

– Bouillabaisse on sellainen annos, jonka valitsen itse ravintolassa aina, kun sitä vaan valikoimassa on. Halusin tehdä meillä liemestä tavallista paksumman ja annoksesta ruokaisamman, jotain padan ja keiton välimaastosta. Liemi kaadetaan vasta pöydässä, jotta keiton raaka-aineet pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Siinä on simpukoiden lisäksi arvokasta ja erittäin hyvää ruijanpallasta sekä kalastaja Harri Virtasen meille toimittamaa lähihaukea.

Virtasen verkoilla lähijärvistä nousevaa kalaa on pääsääntöisesti myös uuden Päivän kala -annoksen vaihtuvaisena eväkkäänä.

– Parhaillaan syödään Näsijärven taimenta, seuraavaksi siikaa. On kivaa vaihtelua, kun saadaan muutakin kalaa kuin kuhaa, Parkkonen toteaa tyytyväisenä.

Kunnon carnivoret ja pihvinnälkäiset vieraat taas tyytyväistyttää Tiiliholvin perinteikäs pippuripihvi kermaisella pippurikastikkeella sekä listalle uutuutena luotu rotukarjan ulkofileepihvi punaviinikastikkeella.

Tiiliholvin pippuripihvi on klassikko. Uudella listalla on kyseisen lihaisan annoksen ohella myös esimerkiksi saksanhirven ulkofileetä, paistettua ankanrintaa sekä pihvi rotukarjan ulkofileestä. Kuva: Jussi Palojärvi

Listalla on havaittavissa myös leikittelyä, sillä alkuruokakatraasta löytyy hampurilainen, pikkuinen poroburger alias slider.

– Meillä oli monta vuotta sitten jollain riistamenulla alkuruokana pikkuinen peuraburger. Siitä se ajatus syntyi. Ja nyt teimme sitten poroburgerin. Vuodenvaihteen jälkeen saatamme tehdä vaikka madeburgerin, virnistää Parkkonen.

Poroburgerin timjamibriossin kätköistä kurkistelee nyt siis poronlihapihvi kerallaan juureksia, tattimajoneesia sekä puolukkaketsuppia.

Ravintolapäällikkö Sami Mäyrän esittelemiä erilaisia kabinettitiloja on Tiiliholvissa useita. Niissä voi lounastaa tai illastaa aivan omassa rauhassa.

Tiiliholvin kestosuosikki, yllätysmenu, on sekin uudistunut. Nyt tarjolla on neljän ruokalajin yllätysmenu, joka saa ravintolapäällikkö Sami Mäyrän suorastaan riehaantumaan innosta.

– Se on sellainen oikein premium-yllätysmenu, joka sisältää erikoisraaka-aineita. Sen annoksia ei à la carte -listaltamme löydy, paljastaa Mäyrä.

Yllätysmenun lisäksi valikoitavissa on keittiömestarin maistelumenu lyhyempänä 4 ruokalajin sekä pitkänä 8 ruokalajin vaihtoehtona.

Myös muista ruokarintaman tulevista uutuuksista vinkkaillaan jo vaivihkaa. Tiiliholvi tulee avaamaan jossain vaiheessa Tiiliholvi Deli -verkkokaupan, josta voi ostaa niin lounas- kuin à la carte -annoksiakin. Myös esivalmisteltuja huippuannosten komponentteja, kuten harvinaislaatuista lihaa tai kastikepohjia saattaa tulla saataville. Salaisia aseita tehdä makuvaikutus esimerkiksi kumppaniin tai ystäväseurueeseen siis!

Teksti ja kuvat: Ronja Honko, Lifestyle Media Oy
Pippuripihvikuva: Jussi Palojärvi

KOTISIVUT RAVINTOLAESITTELY

LUE MYÖS

Isänpäivä Tampereella

Isänpäivä Tampere 2021: Elämyksiä ruoasta, juomasta ja yhdessäolosta

Isänpäivävinkkeinä tarjoilemme ruokaisia ideoita, jotka lanaavat takuuvarmasti tien perheen uroshemmon sydämeen vatsan kautta! Tärkeintä isälle on tietysti yhdessäolo ja muistaminen – ja yhdessä ajan...

Suojaisa sisäpihaterassi on avattu – Tiiliholvin patioilla ruokaillaan ja siemaillaan rennosti

Tiiliholvin sisäpiha on saanut komean kaksiosaisen patioterassin. Ravintolarakennuksen muotoa myötäilevä terassi on suunniteltu miljööseen, siemailuun ja ruokailuun sopivaksi. Paikalle voi piipahtaa vaikkapa kesken iltakävelyn suoraan...

Onko teillä kova, kantava ääni? – Tiiliholvin kabineteissa voit pitää hauskaa yksityisemmin

Viisikymmenvuotias Ravintola Tiiliholvi on loistava juhlapaikka, jossa hauskanpitoon suorastaan kehotetaan. Tiilien suojassa ravintolajuhlintaan saa kuulua remakkakin ilonpito. Kellariravintolasta löytyy neljä kabinettia, joiden punatiilistä ladotut massiiviset...